Strada Siderurgiştilor, noul „Wall-Street” al Galaţiului!

Strada Siderurgiştilor, noul „Wall-Street” al Galaţiului!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cele 26 de bănci cu sucursale în Galaţi au ajuns la o reţea de peste 100 de unităţi de deservire a clienţilor * Numărul unităţilor bancare de pe str. Siderurgiştilor, dublu faţă de cel de pe str. Brăilei, dintre Mazepa şi Ţiglina I * Concurenţă mai poate face doar zona Micro 17 - Micro 19 * Miza: afaceri de peste 1,5 miliarde euro! *

Cu sau fără criză, băncile o duc, se pare, destul de bine în România în general, în Galaţi în particular. Dacă până nu demult doar str. Brăilei, între Mazepa şi Ţiglina I, putea fi privită ca un fel de „Wall-Street” al Galaţiului, în prezent concurenţa pentru acest statut este în creştere.

Şi aici nu e vorba de zone tocmai exclusiviste. Vi se par str. Siderurgiştilor sau Micro 17 - Micro 19 tărâmuri ale tuturor posibilităţilor bancare? Poate că nu, însă tocmai astfel de zone sunt luate cu asalt de către bănci.

Filialele instituţiilor financiare s-au înmulţit ca ciupercile. „Banca de cartier” - o unitate ce poate activa şi într-un spaţiu de dimensiunile unui apartament, menită să asigure serviciile financiare pentru clienţii de pe o rază de doar câteva străzi, pare a fi modelul de bază al noilor paradise financiare gălăţene.

Reţea de miliarde

Dacă ar fi să facem o socoteală, potrivit datelor puse la dispoziţie pe site-urile oficiale ale unităţilor financiare, ar rezulta că în Galaţi sunt active nu mai puţin de 26 de bănci, cu o reţea de peste 100 de unităţi în tot municipiul! Între aceste unităţi se împart creditele şi depozitele gălăţenilor.

Şi nu este vorba deloc de o sumă mică. Gălăţenii au împrumuturi de peste 4,3 miliarde lei şi economii de 2,25 miliarde lei, astfel că, în total, este vorba de afaceri în valoare de 6,55 miliarde lei. Adică, prin această reţea circulă echivalentul a peste un miliard şi jumătate de euro!

De departe, cu câte 15 unităţi în Galaţi, BCR şi BRD au cele mai întinse reţele, dar ţin aproape şi bănci precum Raiffeisen, cu 11 unităţi, Banca Transilvania şi CEC Bank, cu câte opt, sau ING, cu şapte.

Mici, dar multe

Mai toate apartamentele de la parterul blocurilor de pe str. Siderurgiştilor au fost transformate în spaţii comerciale. De-a lungul timpului, tot fel de afaceri au fost încercate în ele. De la SH-uri, jucării chinezeşti şi gogoşerii până la magazine de electronice, mobilă şi chiar maşini.

În acest peisaj şi-au făcut loc treptat şi băncile. Din timpul creditelor „doar cu buletinul”, numărul clienţilor a crescut exponenţial, unde mai pui că băncile au devenit intermediari semnificativi şi în plata unor utilităţi curente, precum telefonul, gazele sau electricitatea.

Pe str. Siderurgiştilor, numai între Inelul de rocadă şi Piaţa Energiei se află 21 de unităţi bancare, la care se adaugă o puzderie de case de schimb valutar şi transfer de bani.

O concentraţie deosebită este între blocul Vega şi Casa Roşie, acolo unde îşi au „pe bandă” sediile RBS Bank, RIB Bank, Bancpost şi BCR, dar şi jur-împrejurul Pieţei Energiei - Banca Românescă, ING, BRD şi BCR.

Când cobori din autobuz, poţi nimeri direct într-o bancă. Acasă, eşti vecin cu o bancă. Pleci la serviciu, nu se poate să nu treci pe lângă o bancă. Şi aşa, fie şi la dimensiunile unui apartament de bloc unele dintre ele, unităţile bancare sunt, pe str. Siderurgiştilor, la putere prin numărul lor.

Spre comparaţie, pe str. Brăilei, „la bănci”, în ciuda sediilor impozante, sunt, de fapt, plasate doar zece instituţii financiare. Şi uite aşa, str. Siderurgiştilor a devenit un mic Wall-Street, taman când, ca o ironie a sorţii, la Galaţi, metalurgia abia îşi mai trage sufletul…

Operaţie pe card deschis

„Ori la bal ori la spital! - pare a fi deviza băncilor care, în Micro 17 şi 18, şi-au deschis, la concurenţă cu farmaciile, filiale chiar în faţa Spitalului de Urgenţă „Sf.Ap.Andrei”. Ba, parcă, băncile sunt chiar mai numeroase decât farmaciile…

Pe doar vreo sută, două de metri, îşi împart teritoriul şase bănci - BRD, ING, Alpha Bank, Millennium, BCR, Banca Transilvania! Dar până la „Neacşu” au mai apărut unităţile a încă opt bănci, iar mai departe, până la colţ cu „Oţelarilor” mai sunt cinci. În total, 19 unităţi bancare!

În paralel, au dispărut magazinele de unde eram obişnuiţi să cumpărăm biciclete, electrocasnice, saltele sau covoare. Dar acestea nu sunt singurele locuri în care băncile au început să schimbe „peisajul”.

La „Dunărea”, acolo unde cândva era un restaurant, acum este o unitate ING. Peste drum, unde era pe vremuri Agenţia de Turism locul a fost luat de sediul Piraeus Bank. O soartă asemănătoare a avut şi restaurantul „Master”, ridicat după un proces de renovare la rangul de sucursală a Băncii Italo-Romena. Şi exemplele ar putea continua.

Într-un fel sau altul, tot mai multe dintre drumurile gălăţenilor duc la bancă. Sau mai bine zis, tot mai multe bănci au apărut în drumul gălăţenilor. O fi bine, o fi rău, depinde de la caz la caz. Vorba cântecului - „banul te ridică, banul te coboară”.

Citit 3100 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.