Campania VL „Profesioniştii”/ „Demolatori sunt pe toate drumurile, cei care construiesc sunt greu de găsit!”

Campania VL „Profesioniştii”/ „Demolatori sunt pe toate drumurile, cei care construiesc sunt greu de găsit!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* declară Dan Lilion Gogoncea, fondatorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi şi preşedinte al CJ Galaţi în mandatul 2000 - 2004


Considerat drept unul dintre cei mai capabili preşedinţi pe care i-a avut Consiliul Judeţului Galaţi, Dan Lilion Gogoncea este deopotrivă un bun cunoscător al problemelor administraţiei publice, cât şi al celor de ordin economic. De numele său se leagă atât unele din reformele instituţionale ale administraţiei publice, cât  şi fondarea unor structuri importante pentru economia locală, precum Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi sau Bursa de Mărfuri.

„Nu sunt politician de profesie”

Cu un profil profesional ce combina o solidă bază tehnică (absolvent al Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, dar şi cu o vastă experienţă economică în domeniul investiţiilor şi al relaţiilor de comerţ exterior) cu interesul pentru ştiinţele umaniste (bun cunoscător al limbilor străine şi cu o cultură generală demnă de invidiat), Dan Lilion Gogoncea s-a remarcat într-o comunitate gălăţeană aflată, după ’89, în căutarea unor noi repere valorice. A contat foarte mult şi calitatea de bun diplomat, capabil să împace chiar şi spiritele cele mai aprinse. „Am crescut şi am trăit în mai multe oraşe, am fost chiar în mijlocul unor comunităţi multietnice, iar, asta m-a ajutat, poate, să-i înţeleg mai bine şi pe ceilalţi. Iar experienţa pe care am avut-o ca inginer m-a obişnuit să pun profesionalismul şi argumentul raţional deasupra orgoliilor. Am evitat disputele inutile, m-a interesat să construiesc, nu să mă cert. Demolatori găseşti pe toate drumurile, ce-i care construiesc sunt mai greu de găsit”, ne-a mărturisit Dan Lilion Gogoncea.
Un moment-cheie a fost pentru Dan Lilion Gogoncea implicarea în politică postdecembristă, fără însă a face din asta un scop în sine. „Nu sunt un politician de profesie deşi, desigur, convingerile mele erau compatibile cu principiile social-democrate. Am avut şi funcţii politice - au fost şi suişuri şi coborâşuri…-, dar dorinţa mea a fost în special de a contribui la formarea unor mecanisme ale economiei de piaţă, încă la început pe vremea aceea, precum Camera de Comerţ, Bursa de Mărfuri, Şcoala de Afaceri, proiecte care, iată, s-au materializat. Mai departe m-a preocupat, pe zona administraţiei publice, realizarea „infrastructurii” instituţionale, care să contribuie la dezvoltarea regională şi dezvoltarea economică, socială, culturală etc., un proiect început, dar care încă nu s-a încheiat…”, ne-a spus Dan Lilion Gogoncea.

CJ Galaţi trebuie să dea mâna cu primăriile

O comunitate, ca să realizeze ceva, trebuie să-şi stabilească o ordine de priorităţi şi să aibă un aparat administrativ la un grad de profesionalism care să-i permită să atingă aceste obiective. De altfel, Dan Lilion Gogoncea a fost printre iniţiatorii primei strategii coerente de dezvoltare a judeţului. Aşa s-au dezvoltat Zona Liberă, Complexul de Ştiinţele Naturii, Muzeul de Artă, s-au făcut primele investiţii în centrele de asistenţă socială, sănătate şi educaţie etc. Tot atunci s-au făcut primii paşi în deprinderea aparatului administrativ cu realizarea de proiecte şi atragerea de fonduri europene.

CITEŞTE ŞI:  "Profesioniştii Galaţiului"/ Neurochirurgul care a „REPARAT” mii de oameni

În prezent, cheia dezvoltării o reprezintă colaborarea dintre CJ Galaţi şi administraţia publică locală, primăriile, consideră Dan Lilion Gogincea: „Sunt deja o serie de forme asociative. Dar ar fi nevoie, în opinia mea, de un parteneriat mai strâns între municipiul Galaţi şi judeţul Galaţi. Municipiul are acum bugetul de vreo trei ori mai mare ca CJ Galaţi. Dar au resurse nu numai materiale, ci şi umane, tehnice. Infrastructura socială, culturală, de sănătate la nivel local este conectată cu cea de la nivel judeţean. Apoi, toate condiţionările care ţin punerea în practică a unei idei sunt în mâna primăriei: autorizaţii de construcţie, certificate de urbanism, planurile de urbanism (PUG/PUZ). Trebuie, prin urmare, să existe o complementaritate între obiectivele şi priorităţile la nivel judeţean şi cele de la nivel local”, a arătat Dan Lilion Gogoncea.

Priorităţi în dezvoltarea regională

Dezvoltarea locală/judeţeană ar trebui să aibă la bază o serie de principii, unul dintre ele fiind cel al definirii în mod clar a unor zone de dezvoltare economică în extravilanul localităţilor, a arătat Dan Lilion Gogoncea. „Toată dezvoltarea de la bariera Traian încolo este o nenorocire. N-are infrastructură pentru utilităţi, e un amestec de vile, depozite, spălătorii, unităţi de producţie. Asta se numeşte comunitate urbană? Eu nu cred. Ca să evităm un astfel de amalgam trebuie să definim nişte zone de dezvoltare economică în extravilan. Ele trebuie incluse în PUG – baza dezvoltării comunităţii – pentru a şti fiecare ce poate face şi unde. Că le zicem zone industriale, parcuri industriale, platforme de dezvoltare, ele trebuie să fie matricea pentru dezvoltarea coerentă a economiei locale”, a explicat Dan Lilion Gogoncea.
O altă direcţie de colaborare între CJ Galaţi şi primării ar trebui să fie modernizarea infrastructurii de transport. „Încă nu am găsit formula de a imprima Galaţiului o importanţă regională - un coridor feroviar sau rutier. Suntem pe coridorul fluvial, al Dunării, că pe acesta ni l-a dat Dumnezeu, dar e nevoie de mai mult. S-a aprobat recent, în CJ Galaţi, participarea alături de APDM, AFDJ, municipalitate la acest proiect al terminalului intermodal. Dar colaborarea ar putea fi dusă şi mai departe, în dezvoltarea zonelor de agrement, sistematizarea falezei, sistematizarea axelor de transport, realizarea unei veritabile pieţe de gros şi nu numai”, a mai arătat Dan Lilion Gogoncea.
Altfel spus, administraţiile locale şi judeţene ar putea realiza mai multe împreună, decât mergând fiecare „pe drumul” ei. La urma-urmei, beneficiarii ar fi aceiaşi: cetăţenii Galaţiului.

Cine este Dan Lilion Gogoncea

În vârstă de 61 de ani, Dan Lilion Gogoncea a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospaţială, după care a lucrat la Turbomecanica şi INMT. La Galaţi a lucrat în Şantierul Naval, Navimpex, Centrala Navală. A fost responsabil şi cu partea de investiţii în cadrul Direcţiei Tehnice a administraţiei judeţene. Deputat în perioada 1992-1994, Dan Lilion Gogoncea a fost preşedinte al CJ Galaţi  în mandatul 2000-2004, iar în prezent este consilier judeţean şi preşedinte al Comisiei nr.2. Dan Lilion Gogoncea a contribuit decisiv la (re)înfiinţarea, în 1990, a Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi, al cărei preşedinte a fost până în 2011. Dan Lilion Gogoncea şi-a continuat însă activitatea în calitate de membru al Colegiului de Condure al CCIA Galaţi, dar şi în structurile de management ale Bursei Române de Mărfuri şi Şcoala de Afaceri a CCIA.

 

Citit 4327 ori Ultima modificare Duminică, 29 Iunie 2014 23:05

6 comentarii

 • postat de MARGELATU
  Marți, 01 Iulie 2014 15:22
  151.46.49.***
  Se vede pe fata lui ca"a citit mult prea mult" pana la varsta de 61 de ani,oricum arata ca de 80 de ani.Cu certitudine Galatiul nu are nevoie de astfel de gunoaie umane.Dati-l afara ca este o nulitate care papa banii contribuabililor si mult rachiu...
  0
  3
  Raportează
 • postat de dad
  Marți, 01 Iulie 2014 00:39
  5.13.219.***
  tu si cu fratetu ala gras niste lichele de oameni betivani! felicitari
  1
  7
  Raportează
 • postat de Mihail
  Luni, 30 Iunie 2014 21:37
  5.13.168.***
  Cat a demolat psd-ul asta nenorocit in anii cat a condus Romania,nu a mai demolat niciun alt partid,nici macar pdl-ul ,un partid mic si prost,pe masura unui fost prim ministru atat de caraghios,chiar si cand nu-i ciocnea tat-su oul rosu de fruntea-i tampa!Daca s-ar face dreptate ,s-ar umple puscariile cu politicieni de frunte de teapa celor din psd si pdlDar cine sa faca dreptatea,cand,subt aparenta mincinoasa a democratiei tot grangurii astia sufoca tara de aproape 25 de ani!Romania merita cu totul altceva,nu aceste partide mincinoase ,corupte in buna masura si mai grav,NEPUTINCIOASE!Cine cerea lamai pe aici?cre ca de urgenta trebuie sa-i urmez exemplul!Greata imi mai este!!!
  1
  10
  Raportează
 • postat de Teo
  Luni, 30 Iunie 2014 14:13
  79.116.98.***
  Care profesionist?
  Politrucul asta?
  0
  12
  Raportează
 • postat de marian
  Luni, 30 Iunie 2014 12:04
  109.99.42.***
  era treaz???
  1
  14
  Raportează
 • postat de dan
  Luni, 30 Iunie 2014 11:28
  5.13.172.***
  Ma duc sa-mi cumpar 10 kg de lamai.
  2
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.