Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
18 comentarii

* „Când intri în sala de operaţii, laşi toate necazurile, frustrările şi nevrozele sociale la uşă. Cât operezi, dai totul!”, spune neurochirurgul gălăţean, dr. Corneliu Marinescu


A avut părinţi medici şi şi-a dorit să le urmeze exemplul, dar şi să le continue munca, în Bacău. Îşi dă seama acum că, cel mai probabil, e prea târziu ca să îşi îndeplinească această a doua mare dorinţă. Spre norocul gălăţenilor, am putea spune, având în vedere că este un profesionist câştigat de oraşul nostru. După ce s-a specializat în cele mai înalte medii medicale din ţară, pentru a fi alături de familie, a venit să profeseze la Galaţi, în secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“. Le-a salvat, multora dintre gălăţeni, rudele sau prietenii fie de la moarte, fie de la o viaţă de durere, imobilitate şi umilinţă cauzată de boală.

Vorbim astăzi, în cadrul campaniei „Profesioniştii”, cu neurochirurgul Corneliu Marinescu.

Peste o mie de operaţii, unele, în premieră la Galaţi

Uneori, sunt programate şi câte două sau trei intervenţii pe zi. Acestora li se adaugă urgenţele.

„Ar fi cam o mie de cazuri pe an. Am numărat intervenţiile pe care le-am realizat până spre pragul de 15.000, după care m-am oprit. Nu prea îmi mai folosea la nimic să le contorizez”, spune profesionistul.

Patologia căreia i se adresează tratamentul chirurgical din cadrul acestei specialităţi medicale este diversă şi vizează probleme ale creierului, ale coloanei vertebrale şi ale sistemului nervos periferic. În judeţ sunt extrem de mulţi bolnavi şi nu toţi vin la medic la timp, aşa că de cele mai multe ori boala se agravează, iar sarcina chirurgului este şi mai complicată.

Iar trenul de Bucureşti nu este deloc singura soluţie, în cazul pacienţilor cu afecţiuni care suportă tratament neurochirurgical. Unele dintre intervenţiile complicate se pot face, fără probleme, la spitalul gălăţean.

„Vă pot da câteva exemple, da. Spre exemplu, tumorile intramedulare sunt rare. În ţara noastră se operează cam 30 pe an. Faptul că eu, la Galaţi, am operat cinci astfel de cazuri mi se pare o experienţă relevantă. Am făcut diverse intervenţii în premieră la Galaţi”, spune profesionistul nostru.

Muncă şi specializare

Dr. Marinescu a urmat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi a lucrat ani de zile în spitale din Capitală. „Am participat activ la peste o mie de operaţii, cu unii dintre cei mai cunoscuţi medici din ţară, printre care dr. Lascăr şi dr. Bucur sau dr. Firică. Am făcut trei ani de stragiatură şi apoi încă cinci ani de pregătire pe specialitate. În 1997 am dat examenul de intrare în specialitate. Am lucrat la spitalul care pe atunci se numea «Prof. dr. Gh. Marinescu» şi care era cel mai mare spital de Neurochirurgie din lume, din câte ştiu eu. Erau 450 de paturi doar pentru neurochirurgie. Comparativ, Centrul Creierului Konovalov din Moscova avea doar 250 de paturi. La fiecare dintre cele zece etaje ale spitalului bucureştean era o secţie care se adresa unei afecţiuni, de la tumori la traumatologie şi afecţiuni ale coloanei. La fiecare şase luni mergeam să asistăm şi să lucrăm pe o altă secţie. Făceam câte 20 de gărzi pe lună. Ulterior, spitalul unde m-am specializat eu a devenit Spitalul de Urgenţă «Bagdasar-Arseni»“.

A venit în Galaţi în anul 2000 şi a devenit chirurg al Spitalului de Urgenţă.

„Eram căsătorit de 17 ani, soţia mea profesa aici, şi a fost momentul să îmi mut şi eu activitatea aici şi să fiu alături de familie”, spune specialistul.

Cum e în sală

În timpul operaţiei, neurochirurgul nu-şi mai aparţine. Este doar profesionistul care a devenit în anii lungi şi grei de muncă.

„Acolo trebuie să dai totul. Să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut. Laşi la uşă oboseala, problemele, frustrările personale, nevrozele sociale şi orice altceva ce-ar putea afecta concentrarea şi judecata. Dai tot ce ai ca omul pe care îl operezi să trăiască, în condiţii de sănătate cât mai bune cu putinţă. Echipa care operează e ca o orchestră. Avem pianist (anestezistul), avem violonist (chirurgul care este mâna I), toboşar (chirurgul care este mâna a doua) şi aşa mai departe”, apreciază neurochirurgul.

Ce înseamnă talent în chirurgie

Manualitatea deosebită şi talentul fac diferenţa între chirurgii buni şi cei foarte buni.

"Puteţi considera că glumesc sau nu, dar după părerea mea, talentul în chirurgie este 99 la sută muncă. Dacă ar fi să fac o paralelă gastronomică, aş spune că talentul în actul chirurgical găsim cam câtă sare şi piper avem într-o mâncare bună. Nu m-am gândit la o proporţie. Poate 0,1 la sută?”, conchide dr. Corneliu Marinescu.  

Cine este dr. Corneliu Marinescu

Deşi are 54 de ani, arată de doar 45. Medicul Corneliu Marinescu este căsătorit cu dr. Rodica Marinescu, unul dintre cei mai cunoscuţi medici radiologi gălăţeni. Are un fiu care este, de asemenea, medic, şi o nepoată care a împlinit, de curând, un an de viaţă. E pasionat de mai multe tipuri de sport, printre care tenisul şi ciclismul.

Citit 27805 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iunie 2014 17:59

18 comentarii

 • postat de ARBANAS GHEORGHE Vineri, 06 Mai 2016 10:11 5.13.178.*** Link la comentariu
  3
  2

  BUNA ZIUA TUTUROR. AS DORI SA POATA INTELEGE TOATA LUMEA CA SUNT CAZURI INTRE CAZURI SI DACA DL. DR. MARINESCU S AU ORICARE DR. DIN LUME NU REUSESTE SA SALVEZE UN PACIENT, ASTA NU INSEAMNA CA NU LA SALVAT DATORITA BANILOR DE CARE VORBITI. NU ESTE NORMAL S AL JUDECATI. UITATI VA PE FORUM SI LA MESAJELE DE MULTUMIRI. DL. DR. VA UREZ MULT SUCCES. CU RESPECT, ARBANAS.

  Raportează
 • postat de Vlad Tepes Luni, 14 Decembrie 2015 19:38 5.13.128.*** Link la comentariu
  3
  2

  Marinescule !!!! Lasa-ne ! Lasa-ne !
  Du-te si opereaza la Faurei ba ! La Toflea !

  Raportează
 • postat de Andreea Duminică, 21 Decembrie 2014 14:59 79.116.115.*** Link la comentariu
  1
  3

  Multumesc Domnule Doctor, au trecut 10 ani "de la operatie de tumorae pe creier"....

  Raportează
 • postat de Dan Luni, 23 Iunie 2014 23:33 5.13.153.*** Link la comentariu
  3
  6

  Articole platite la fel ca si firmele care sunt ridicate in slavi de acest ziar dar isi tin oamenii cu salarii mizere si fara carti de munca.....probabil acest comentariu va fi sters mai repede decat credeti...

  Raportează
 • postat de Sila de sistemul sanitar! Luni, 23 Iunie 2014 22:49 5.13.170.*** Link la comentariu
  1
  12

  Citez un scurt dialog in sectia domnului ,,cu capul”:
  pacient cu hernie de disc l4-l5 - ,,Domnule doctor, cum se prezinta mielografia!? (asta dupa 3 zile de stat in spital nebagat in seama)
  medic ,,cu capul” - trebuie operatie!
  pacient - dar nu am deocamdata bani!
  medic ,,cu capul” - Pai atunci cand esti pregatit (material evident n.a.) vii inapoi la mine!
  AM INCHEIAT CITATUL!
  P.S. Multa sanatate doresc cititorilor, ca de asta chiar avem nevoie in Romania, altfel mori cu dreptatea si legea n mana!

  Raportează
 • postat de Pseudomedic Marinescu Luni, 23 Iunie 2014 22:27 89.34.219.*** Link la comentariu
  3
  12

  Acest doctor arogant a nenorocit foarte multi pacienti. Fara prea multe polemici, cand aveti probleme grave mergeti la Bucuresti, Iasi si alte centre universitare serioase. Este singurul mod sa evitati mizeria locala din spitalul nostru care este o mare rusine cand vrei sa il compari cu un spital civilizat din Romania.

  Raportează
 • postat de cobay Luni, 23 Iunie 2014 21:33 92.85.247.*** Link la comentariu
  2
  13

  un dictator asta e marinescu care se comporta untr-un mod josnic cu bolnaviii

  Raportează
 • postat de Decis Fraierescu Luni, 23 Iunie 2014 21:26 82.137.15.*** Link la comentariu
  0
  6

  "Dome" daca e bun,felicitari insa constat si aici acelasi fenomen in breasla medicala : tatal medic,bunicul medic fiul medic! Cum naiba reusesc astia sa-si pastreze linia,nu inteleg !O sa merg si eu la medicina, gata m-am hotarat !

  Raportează
 • postat de pacient ghinionist Luni, 23 Iunie 2014 19:15 79.116.98.*** Link la comentariu
  0
  14

  nu pot sa spun decat ca am fost la dl doctor in 2008 si ce credeti((.nu se moare de hernie de disc,daca nu te poti duce la munca nu este nimic o trimitere la psihiatrie se rezolva sa vezi ca esti nebuna de aceea nu poti muncii)) acum am doua interventii la coloana dintre care un implant cervical la un spital privat .Trebuie sa fie laudat ptr aroganta si tupeu.

  Raportează
 • postat de nepotu lu marinEscu Luni, 23 Iunie 2014 18:12 5.13.161.*** Link la comentariu
  0
  18

  se pare ca cel putin o data pe an, Marinescu macelaru' comanda platit sau poate nu, un articol laudativ despre nesimtita sa persoana profesionala. Poate nu multa lume stie faptul ca musiu' macelaru a invatat meserie de la un ilustru profesor din Bucuresti de la Spitalul Bagdasar-Arsenie - d-l doctor Exergian, de la care nu a invatat si respectul pentru pacienti, asistente si celalalt personal medical, nici umilinta, nici credinta in Dumnezeu. Si ptr. ca la Bucuresti este greu sa faci avere din meseria asta, daca nu esti un adevarat chirirug, macelaru nostru a venit la Galati, unde nenoroceste orice biet om cu probleme la coloana. Nu stim nici macar cum, dupa doua accidente si cu serioase sechele la mana cu care zice el ca opereaza, mai are drept de profesare. Mai bine musiu' macelaru te-ai ocupa doar de patrupedele altui "ilustru" doctor... BaCalbaSa. Iar tot ce au spus galatenii in celelalte comentarii sunt adevaruri triste despre un nesimtit, ticalos, avar si grosolan individ fara scrupule, care vede in orice pacient care vine la el, doar un motiv de jumuleala de bani. Galateni! nu mai mergeti la acest pseudodoctoras, cu mana defecta pentru ca va nenorociti. Cel mai bun doctor din Galati este trenul de Bucuresti.

  Raportează
 • postat de un cetatean Luni, 23 Iunie 2014 17:53 5.13.142.*** Link la comentariu
  0
  17

  Un medic profesionist este cel care nu conditioneaza actul medical de primirea plicului cu bani!Ar fi bine ca rasplata muncii medicului sa vina dupa operatia efectuata!Dar la domnul doctor trebuie sa fii ,,pregatit'' pentru a fi operat!

  Raportează
 • postat de Alin Luni, 23 Iunie 2014 16:29 79.116.101.*** Link la comentariu
  1
  26

  Da,va pot spune ca am avut un incident cu acest asa zis doctor.M-am prezentat la consultatie in 2006,cu RMN-ul efectuat (pe atunci la Constanta),si mi-a spus scurt: hernie de disc L5-S1 si L4-L5, cu discuri sparte si migrate. Citez:" se opereaza, vii cu 15 milioane si stam de vorba".Am mers la Iasi la Sp. Tatarasi de nurochirurgie,printr-o relatie la Dr Tarasi. Om de o prestanta deosebita,cu mult profesionalism. Nu mi-a cerut un leu, venea si dupa amiaza sa-si vada pacientii,am nr. de tel pe care l-am oferit oricarei cunoa\stinte in suferinta.M-am intors in Galati si am dat tot peste acest individ pentru concediul medical pana la 90 de zile si ce credeti?M-a trimis la cine m-a operat.Asta e dr Marinescu, un agresiv, un arogant, un om plin de ifose, care seamana teroare.Probabil unde nu e profesionalism, trebuie sa exceleze cu ceva! Nu as recomanda la nimeni pe acest individ.Da l-as recomanda pe Dr. Grigorica, om calm,iti vorbeste si cazurile care-l depasesc, le trimite la Bucuresti.Asta te face varza si te lasa leguma!

  Raportează
 • postat de galatean Luni, 23 Iunie 2014 15:04 213.177.13.*** Link la comentariu
  1
  25

  Dl Gabriel Kolbay, sa va spun si eu un secret: Acum 4 ani in urma am facut si eu o operatie de hernie de disc la Iasi la Spitalul de Neorochirurgie in Tatarasi la domnul profesor doctor Tarasi Corneliu. Numai cat am stat eu 14 zile in spital de la internare si pana la externare, domnul profesor Tarasi a reoperat 6 pacienti veniti in stare foarte grava de la Galati de pa mana calaului Marinescu Corneliu. Stiti care era intrebarea domnului profesor ? Cine este Doamne acest chilar de la Galati si unde a invatat sa profeseze?
  Iar dumneavoastra domnule Kolbay ne vorbiti de el ca de Mesia ! Sper sa nu faceti acelasi lucru si cu dr. Gogulescu senior de la ortopedie care a schilodit o groaza de oameni !

  Raportează
 • postat de Cu o floare nu se face Primăvară, vorbe pentru moral. Luni, 23 Iunie 2014 11:05 80.97.242.*** Link la comentariu
  2
  21

  Atât timp cât avem mortalitate de top în Europa, inclusiv mortalitate infantilă...restul sunt cuvinte fără rost. Cu o floare nu se face Primăvară spune o vorbă veche din bătrâni. Nu mai avem locuri în cimitire, orașul se golește de oameni, inclusiv prin mortalitatea ridicată, așa că....vorbe goale pentru al nostru moral? Au apărut bolile sărăciei ce au fost eradicate cât de cât în vechiul regim, azi TBC înflorește, hepatitele zburdă, păduchii, puricii, căpușele colcăie, controlul stări generale a românilor a dispărut prin numărul mic și ineficient al medicilor de familie....vom deveni din ce în ce mai bolnavi chiar prin lipsa apei potabile ce a devenit ''parfum'' prin accesul limitat al populației la apa potabilă și caldă, marfă prea scumpă pentru un sfert din gălățeni. Bine că avem elicopter, o picătură într-un ocean al unui sistem sanitar falit, formă de formă, să fie la număr, de, suntem europeni, tot la număr.

  Raportează
 • postat de Marinescu Luni, 23 Iunie 2014 09:51 86.34.187.*** Link la comentariu
  4
  27

  Cum poti sa minti in asa hal, d-le Gabriel Kolbay! E adevarat ca sunt oameni care mai si traiesc dupa ce-l opereaza dr. Marinescu!? Dar vai, cum se adreseaza, cum le cere bani si cum le spune cat mai au de trait...vai de mama lui... Intai si intai, la mijloc este interesul doctorului: BANII! Si apoi, ce vrea domnul Dumnezeu!

  Raportează
 • postat de Un fost pacient... Luni, 23 Iunie 2014 08:52 194.105.20.*** Link la comentariu
  4
  38

  Dar de spagile pe care le cere înainte de operație, lingaii postaci de dinainte nu spun nimic. Dar despre modul josnic si vulgar cu care discuta cu pacientii, întrebările gen unde lucrezi, cât castigi, lăsa bă ca poți sa platesti etc... Cât a plătit exceptionalul doctor pentru un astfel de articol laudativ. Asta nu se spune... Din salariul de doctor are case, mașini, motociclete etc... Sau din ceea ce prapaditii cu probleme chirurgicale au fost nevoiți sa plătească înainte... Oare domnul doctor a rostit jurământul lui Hipocrate sau doar l-a mormait, ca de respectat... Sănătate multă domnule doctor, mai multă inima si respect fata de pacienți. Si un limbaj mai elevat... Ce naiba ești doctor baaaaa!

  Raportează
 • postat de Bashtanul Luni, 23 Iunie 2014 08:31 82.79.116.*** Link la comentariu
  21
  15

  Felicitari.

  Sunteti dintre cei mai renumiti medici din Galati si mai ales din Romania.
  Sa va dea Dumnezeu sanatate si viata lunga pentru binele care l-ati facut oamenilor bolnavi.
  Nimeni nu o sa va uite pentru binele pe care l-ati facut.
  Intr-o buna zi, acest bine se poate intoarce pentru dumneavoastra.
  Mai invatatii si pe altii sa fie profesionisti de buni, cum ar trebuie sa fie.

  Dumnezeu sa va ajute.

  Raportează
 • postat de CERNEA Luni, 23 Iunie 2014 08:19 193.230.156.*** Link la comentariu
  25
  18

  ESTE UN MEDIC BUN AL GALATIULUI SI TREBUIE SALUTAT TOT CE FACE ACESTA .MA BUCUR SA INTALNESC PE STRAZILE GALTIULUI UN ASA OM . MACAR CU ASTA SA NE MANDRIM DACA POLITICIENII NE-AU FACUT DE RAS.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.