"Profesioniştii Galaţiului"/ Neurochirurgul care a „REPARAT” mii de oameni

"Profesioniştii Galaţiului"/ Neurochirurgul care a „REPARAT” mii de oameni
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

* „Când intri în sala de operaţii, laşi toate necazurile, frustrările şi nevrozele sociale la uşă. Cât operezi, dai totul!”, spune neurochirurgul gălăţean, dr. Corneliu Marinescu


A avut părinţi medici şi şi-a dorit să le urmeze exemplul, dar şi să le continue munca, în Bacău. Îşi dă seama acum că, cel mai probabil, e prea târziu ca să îşi îndeplinească această a doua mare dorinţă. Spre norocul gălăţenilor, am putea spune, având în vedere că este un profesionist câştigat de oraşul nostru. După ce s-a specializat în cele mai înalte medii medicale din ţară, pentru a fi alături de familie, a venit să profeseze la Galaţi, în secţia de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“. Le-a salvat, multora dintre gălăţeni, rudele sau prietenii fie de la moarte, fie de la o viaţă de durere, imobilitate şi umilinţă cauzată de boală.

Vorbim astăzi, în cadrul campaniei „Profesioniştii”, cu neurochirurgul Corneliu Marinescu.

Peste o mie de operaţii, unele, în premieră la Galaţi

Uneori, sunt programate şi câte două sau trei intervenţii pe zi. Acestora li se adaugă urgenţele.

„Ar fi cam o mie de cazuri pe an. Am numărat intervenţiile pe care le-am realizat până spre pragul de 15.000, după care m-am oprit. Nu prea îmi mai folosea la nimic să le contorizez”, spune profesionistul.

Patologia căreia i se adresează tratamentul chirurgical din cadrul acestei specialităţi medicale este diversă şi vizează probleme ale creierului, ale coloanei vertebrale şi ale sistemului nervos periferic. În judeţ sunt extrem de mulţi bolnavi şi nu toţi vin la medic la timp, aşa că de cele mai multe ori boala se agravează, iar sarcina chirurgului este şi mai complicată.

Iar trenul de Bucureşti nu este deloc singura soluţie, în cazul pacienţilor cu afecţiuni care suportă tratament neurochirurgical. Unele dintre intervenţiile complicate se pot face, fără probleme, la spitalul gălăţean.

„Vă pot da câteva exemple, da. Spre exemplu, tumorile intramedulare sunt rare. În ţara noastră se operează cam 30 pe an. Faptul că eu, la Galaţi, am operat cinci astfel de cazuri mi se pare o experienţă relevantă. Am făcut diverse intervenţii în premieră la Galaţi”, spune profesionistul nostru.

Muncă şi specializare

Dr. Marinescu a urmat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi a lucrat ani de zile în spitale din Capitală. „Am participat activ la peste o mie de operaţii, cu unii dintre cei mai cunoscuţi medici din ţară, printre care dr. Lascăr şi dr. Bucur sau dr. Firică. Am făcut trei ani de stragiatură şi apoi încă cinci ani de pregătire pe specialitate. În 1997 am dat examenul de intrare în specialitate. Am lucrat la spitalul care pe atunci se numea «Prof. dr. Gh. Marinescu» şi care era cel mai mare spital de Neurochirurgie din lume, din câte ştiu eu. Erau 450 de paturi doar pentru neurochirurgie. Comparativ, Centrul Creierului Konovalov din Moscova avea doar 250 de paturi. La fiecare dintre cele zece etaje ale spitalului bucureştean era o secţie care se adresa unei afecţiuni, de la tumori la traumatologie şi afecţiuni ale coloanei. La fiecare şase luni mergeam să asistăm şi să lucrăm pe o altă secţie. Făceam câte 20 de gărzi pe lună. Ulterior, spitalul unde m-am specializat eu a devenit Spitalul de Urgenţă «Bagdasar-Arseni»“.

A venit în Galaţi în anul 2000 şi a devenit chirurg al Spitalului de Urgenţă.

„Eram căsătorit de 17 ani, soţia mea profesa aici, şi a fost momentul să îmi mut şi eu activitatea aici şi să fiu alături de familie”, spune specialistul.

Cum e în sală

În timpul operaţiei, neurochirurgul nu-şi mai aparţine. Este doar profesionistul care a devenit în anii lungi şi grei de muncă.

„Acolo trebuie să dai totul. Să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut. Laşi la uşă oboseala, problemele, frustrările personale, nevrozele sociale şi orice altceva ce-ar putea afecta concentrarea şi judecata. Dai tot ce ai ca omul pe care îl operezi să trăiască, în condiţii de sănătate cât mai bune cu putinţă. Echipa care operează e ca o orchestră. Avem pianist (anestezistul), avem violonist (chirurgul care este mâna I), toboşar (chirurgul care este mâna a doua) şi aşa mai departe”, apreciază neurochirurgul.

Ce înseamnă talent în chirurgie

Manualitatea deosebită şi talentul fac diferenţa între chirurgii buni şi cei foarte buni.

"Puteţi considera că glumesc sau nu, dar după părerea mea, talentul în chirurgie este 99 la sută muncă. Dacă ar fi să fac o paralelă gastronomică, aş spune că talentul în actul chirurgical găsim cam câtă sare şi piper avem într-o mâncare bună. Nu m-am gândit la o proporţie. Poate 0,1 la sută?”, conchide dr. Corneliu Marinescu.  

Cine este dr. Corneliu Marinescu

Deşi are 54 de ani, arată de doar 45. Medicul Corneliu Marinescu este căsătorit cu dr. Rodica Marinescu, unul dintre cei mai cunoscuţi medici radiologi gălăţeni. Are un fiu care este, de asemenea, medic, şi o nepoată care a împlinit, de curând, un an de viaţă. E pasionat de mai multe tipuri de sport, printre care tenisul şi ciclismul.

Citit 38569 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iunie 2014 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.