Siderurgiştii intră de astăzi în şomaj tehnic

Siderurgiştii intră de astăzi în şomaj tehnic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Programul se va desfăşura până la sfârşitul lui iulie *

Angajaţii combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi intră de astăzi, 11 mai, în şomaj tehnic pentru câte zece zile, rotaţia personalului urmând să se încheie la finele lunii iulie, a anunţat conducerea companiei.

"Am început acest program de şomaj tehnic, care se va derula timp de două luni jumătate - trei luni, până la sfârşitul lunii iulie", a declarat duminică Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galaţi.

Iniţial, siderurgiştii de la Galaţi urmau să fie trimişi în şomaj tehnic de la 1 aprilie, însă compania a preferat să aştepte măsurile promise de Guvern companiilor afectate de criză.

În intervalul mai-iulie, siderurgiştii din sudul Moldovei vor sta acasă câte zece zile, timp în care vor fi plătiţi cu 85 la sută din salariul de bază şi cu sporul de vechime. Ei vor avea posibilitatea să aleagă, împreună cu responsabilii locurilor de muncă, varianta de repaus la care recurg: zece zile consecutive, două etape de câte cinci zile sau o zi pe săptămână timp de zece săptămâni, în formula weekend prelungit.

Între timp, compania va monitoriza piaţa oţelului pentru a vedea dacă apar semne de revitalizare a comenzilor şi pentru a evalua dacă, după încheierea perioadei de şomaj tehnic, vor fi necesare alte măsuri de reducere a costurilor.

"Deocamdată, nu putem vedea nicio schimbare semnificativă în piaţă. Trebuie să fim pregătiţi pentru varianta că lucrurile se vor îmbunătăţi într-un timp mai îndelungat, dar nu am luat nicio decizie despre ce vom face după şomaj tehnic. Suntem deschişi şi analizăm situaţia zi de zi şi lună de lună. Numai dacă lucrurile se vor înrăutăţi ne vom gândi la noi măsuri",  a mai declarat Kochuparampil.

Angajaţii Uzinei Cocso-chimice, 1.400 din 11.700 de salariaţi, sunt singurii care nu vor fi trimişi în şomaj tehnic. Pentru ei, compania a deschis acum o schemă de plecări voluntare cu acordarea de compensaţii financiare, în contextul în care Cocseria va fi închisă în luna iunie. Combinatul Siderurgic ArcelorMittal Galaţi a apelat la aceste măsuri pentru a-şi reduce costurile într-o perioadă în care comenzile de oţel sunt prăbuşite, iar activitatea  este mult diminuată.

Citit 1186 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.