Mitingul de sub zarzăr

Mitingul de sub zarzăr
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi sunt aproape 1500 de oameni, cocsarii au participat într-un număr foarte mic la protestul organizat de către sindicatul Solidaritatea împotriva închiderii UCC.

Pentru a dimensiona exact amploarea acţiunii de protest vom spune că umbra unui zarzăr aflat la poarta UCC a fost îndeajuns de mare încât să-i cuprindă pe toţi protestatarii. Aşadar, aproximativ 60 de oameni au strigat împotriva închiderii UCC, după ce, săptămâna trecută, nemulţumirile au dat în clocot spontan, iar cocsarii au ieşit la poarta uzinei ameninţând că vor ocupa Turnul.

Pentru ca protestul să nu degenereze, iar mesajul să ajungă acolo unde trebuie, liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber a decis să se implice în organizarea unui miting. Celor de la Solidaritatea li s-au alăturat şi reprezentanţi ai FSS Metarom, care ne-au spus că orice acţiune menită să împiedice închiderea UCC trebuie susţinută.

În ciuda apelurilor liderilor sindicali şi a câtorva cocsari, puţini angajaţi UCC care ieşeau din schimb au  rămas la protest. O bună parte din ei s-au grăbit să prindă tramvaiul şi să ajungă acasă, iar huiduielile colegilor rămaşi la poartă nu i-au determinat să rămână la miting.

Nemulţumirile cocsarilor

Potrivit liderului sindicatului Solidaritatea, închiderea UCC va atrage după sine închiderea Oţelăriei şi a furnalelor în cel mult un an, "ceea ce ar avea un efect social dezastruos".

Liderul sindical a mai spus că şi oferta Combinatului pentru autodisponibilizare este una slabă şi că oamenii ar fi dispuşi să plece, dar contra unor sume cuprinse între 10.000 şi 30.000 de euro, în funcţie de vechime, asta însemnând jumătate din plăţile compensatorii acordate în celelalte combinate din UE. 

"Am 31 de ani, nu sunt mulţumit de bani. Cu 200 milioane nu-mi convine să plec. Dacă îmi dădeau 300 de milioane şi salariu timp de trei ani, aşa cum a cerut Tiber, da. Rămân în continuare la muncă. Am rată la apartament, ce să fac?", ne-a declarat unul dintre cocsari, convins cu greu să vorbească şi care a preferat să rămână anonim. De altfel, această atitudine a fost adoptată de către majoritatea participanţilor la miting.

"Lucrez de 24 de ani aici, condiţiile de muncă de aici sunt foarte grele, răspunderea e foarte mare. Vor să ne arunce afară cu salarii compensatorii mai mici ca în 2001. Nu e normal ca oameni cu vechime şi pregătire să îşi piardă serviciul pentru câteva luni de salariu. 200 milioane ăia se duc rapid. Nu putem pleca… Este o amăgeală să scape de noi… nici să nu ne dea drumul, nici salarii mărite… Şi, dacă rămânem să lucrăm în Combinat o să ne micşoreze salariile", ne-a spus un alt muncitor.

"Nu sunt mulţumit de acel pachet. Vreau măcar 10.000 de euro; cu 200 milioane nu plecăm. Măcar 400 milioane să ne fi dat... Ce o să facem? Nu plecăm, lucrăm în continuare, nu plecăm acasă, avem familie, rate la bancă…", s-a plâns un alt cocsar.

Protestul s-a încheiat cu jumătate de oră după ora anunţată, fără incidente, însă şi fără vreun ecou din partea administraţiei Combinatului. Deşi au fost contactaţi, reprezentanţii conducerii au refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu protestul de ieri.

Rămâne aşadar ca Uzina Cocso-Chimică de pe platforma combinatului siderurgic gălăţean să fie închisă în luna iunie, după cum a declarat la finele săptămânii trecute Augustine Kochuparampil, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Citit 1367 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.