Combinatul - mumă şi ciumă pentru Galaţi

Combinatul - mumă şi ciumă pentru Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În opinia analistului Dan Suciu, ArcelorMittal este şi punctul tare, dar şi punctul vulnerabil al economiei locale *

Zilele trecute, aflat la Galaţi cu prilejul „The Money Chanel Bussines Tour”, cunoscutul analist economic Dan Suciu a avut amabilitatea să ne răspunde la câteva întrebări privind starea economiei gălăţene şi a celei naţionale.

- Cum se vede economia Galaţiului de la Bucureşti? Mai este perceput ca un punct cheie al economiei româneşti, sau a ajuns la categoria „şi alţii”?

- Chiar daca se vede sau nu, Galaţiul - sau, mai bine spus, combinatul siderurgic - este un punct cheie. Pentru că, de la Bucureşti, marele risc este să se reducă Galaţiul la acest combinat. Văzut de departe, cam aşa arată lucrurile, iar Bucureştiul este cam departe.

De fapt, toată provincia românească este departe de Capitală, aproape că avem două lumi şi două preocupări. Acesta este unul dintre marile păcate ale Capitalei, iar politicienii din Bucureşti, chiar dacă provin din provincie, sunt furaţi rapid de un miraj al marelului oraş şi al economiei văzute de la centru aşa încât decalajul se accentuează, nu se reduce.

- Care credeţi că sunt punctele vulnerabile ale economiei gălăţene şi care ar fi punctele tari, care să intre într-un program de dezvoltare pe termen lung?

- Am discutat despre toate aceasta cu oamenii de afaceri din Galaţi, dar şi cu politicienii locali. De altfel, aceasta a fost una din temele centrale ale dezbaterii The Money Channel Business Tour de la Galaţi, care a avut loc pe 8 mai. Avantajul şi slăbiciunea sunt aceleaşi: Combinatul. Cum se poate ieşi din această logică, cum se poate păstra avantajul sau măcar scăpa de dezavantaj?

A rămâne blocat în actuala structură e un risc pe care oraşul nu şi-l poate permite. Este imperios necesar să se găsească soluţia diversificării, să se susţină acolo unde există ceva germeni şi să se găsească un echilibru în dezvoltarea oraşului. Altfel, va fi mereu pe muchie de cuţit.

Acestea sunt şi concluziile evenimentului The Money Channel de la Galaţi, prin care ne-am propus să facilităm dialogul între autorităţi şi comunitatea de afaceri, cu scopul de a evalua efectele crizei asupra regiunii, dar şi de a identifica priorităţile şi soluţiile menite să ajute regiunea în depăşirea crizei.

- Care credeţi că este varianta corectă de echilibrarea a bugetului naţional în condiţiile crizei: supra-impozitarea activităţilor economice sau, dimpotrivă, susţinerea financiară, de către stat, a întreprinzătorilor? De ce optaţi pentru un scenariu sau altul?

- Nu agreez deloc impozitarea ca soluţie. La nivel practic, din păcate, statul român e atât de abuziv construit, încât depinde fundamental de un buget greu, aduce acţiune asistenţială şi vrea mereu bani, pentru că atât politicienii, cât şi cetăţenii îl văd cam mare. Trebuie să scăpăm de gândirea asta.

Nu mizez pe impozite şi pentru că avem o problemă structurală. Nu am reuşiti niciodată să trecem de 32 la sută PIB venituri la buget, aşa că mărind impozitarea în România înseamnă să măreşti economia subterană. Asta e! A mări impozitele nu înseamnă automat că ai mai mulţi bani. Nu prea se înţelege că economia funcţionează altfel în realitate decât pe hârtie.

- Are România capacitatea necesară pentru a absorbi fondurile europene? Ce ar trebuie să facem, pe termen scurt, pentru ca lucrurile să iasă din înţepeneala de acum?

- Nu, nu are. S-au făcut câtiva paşi importanţi în simplificarea şi dinamizarea accesării, s-au acreditat aproape toate instituţiile necesare pentru derularea programelor. Cu puţin mai multă bunăvoinţă birocratică poate chiar începem să accesăm. Asta, dacă ne vom gândi şi la altceva decât la modul cum se plăteşte sporul de 75 la sută pentru cei care lucrează cu fonduri europene.

Ministrul Mediului vine astăzi la ArcelorMittal Galaţi

Şefii de la Ministerul Mediului au reacţionat prompt după ce conducerea ArcelorMittal Galaţi a anunţat că este posibil, din cauza crizei economice, să renunţe la o parte din investiţiile în protecţia mediului asumate. Azi, 13 mai, la ora 12,00, ministrul Nicolae Nemirschi se va întâlni, într-o vizită fulger, cu conducerea Combinatului de la Galaţi, pentru a discuta în detaliu strategia de mediu a colosului siderurgic.

Se pare, însă, că nu numai asta are de discutat ministrul cu cei de la Combinat. Potrivit unor informaţii neoficiale, în aceste zile ar trebui să se semneze şi raportul de control al ArcelorMittal al Gărzii de Mediu, iar managerul Augustine Kochuparampil nu are prea multe motive să fie mulţumit.

Deşi nu s-a confirmat oficial, există informaţii că Garda de Mediu a descoperit abateri mari de la programul de conformare stabilit  prin contractul de privatizare şi acordul de mediu şi că sunt propuse măsuri dure şi amenzi foarte mari.

De remarcat că deşi raportul de control este gata de mai multe zile, conducerea Combinatului amână semnarea documentului, iar vizita ministrului Nemirschi pare să aibă o mare legătură cu acest lucru.

Citit 2407 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.