INTERVIU VL/ Cum se duc banii pe Dunăre: "Firmele - cu piloţii, AFDJ Galaţi - cu cheltuielile!”

INTERVIU VL/ Cum se duc banii pe Dunăre: "Firmele - cu piloţii, AFDJ Galaţi - cu cheltuielile!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu Valerică Anghel, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi


Revenit în luna iunie la conducerea AFDJ Galaţi, directorul general Valerică Anghel face o trecere în revistă a principalelor provocări pe care le are în faţă instituţia pe care o reprezintă.

- Cum aţi găsit lucrurile în AFDJ Galaţi faţă de acum câţiva ani?

- Dunărea curge la fel, indiferent că suntem noi sau alţii... Ce am sesizat a fost o oarecare stare de tensiune, nu din cauza conducerii, nu vreau să învinuiesc pe cineva, poate doar pe unele servicii sau unele atitudini au fost o serie de scăpări.

- De unde vine tensiunea?

- S-au făcut, se pare, unele greşeli în anii trecuţi. Prin controalele care s-au făcut s-au depistat aceste greşeli şi oamenilor le este teamă. Au fost, de exemplu, nişte controale ale Curţii de Conturi şi trebui să se răspundă acum la ele. Cred că de aici. Tocmai din acest motiv, eu merg pe ideea de avea un serviciu Juridic bine format, care să preîntâmpine problemele societăţii. De exemplu, contractele să fie riguros făcute, astfel încât să nu lase loc de interpretări. E mai bine să preîntâmpini, decât să te zbaţi după aceea să rezolvi o problemă în instanţă. Iar aici un rol deosebit îl are serviciul Juridic. Oamenii, aşa simt eu, trebuie să meargă să ceară lămuriri juridice, să ceară sfaturi.

- Apropo de Curtea de Conturi, în ce fază mai sunt litigiile cu AFDJ, precum cele de acordare a unor sporuri salariale unor foşti directori?

- Sunt în derulare. S-au făcut nişte contestaţii, Curtea şi-a făcut datoria şi noi trebuie să vedem ce se va întâmpla în continuare… Dar o problemă destul de serioasă pe care a sesizat-o şi Curtea de Conturi ar fi pilotajul. În zece ani nu s-a tras un leu mai mult spre AFDJ, lucru care, cred eu, nu este corect. S-a mers pe acelaşi mandat care a fost dat acum zece ani şi pe care l-am primit eu, de a organiza pilotajul, dar el nu s-a mai îmbunătăţit cu nimic în favoarea unităţii.

- Care este, de fapt, problema?

- Unitatea nu prea iese în câştig. S-a respectat aceeaşi schemă, 50 la sută AFDJ, 50 la sută societăţile de pilotaj. Numai că, în prezent, piloţii sunt ai firmelor, AFDJ doar are vreo patru piloţi de siguranţă, iar restul cheltuielilor sunt la AFDJ: dispecerate, transport piloţi, pe apă, pe uscat, sedii şi absolut tot. Drept urmare, AFDJ nu rămâne cu cine ştie ce până la sfârşitul anului. Părerea mea este că pilotajul este una dintre activităţile care poate să aducă bani la bugetul unităţii şi în acest mod să scadă transferul de la bugetul de stat. Dar s-a încheiat un contract, vom vedea cum stă treaba, iar dar dacă se va putea, opinia mea este că pilotajul ar trebui făcut de AFDJ sau cel puţin în alte condiţii, mai profitabile pentru unitate.

- O altă problemă e cea a dragajelor, AFDJ are un punct slab în această privinţă…

- În momentul de faţă, draga Dunărea Maritimă face dragaj pe zona maritimă, se poate închiria şi la terţi şi aduce venituri substanţiale pentru unitate. Pe zona fluvială sunt câteva puncte critice, iar cele mai mari probleme sunt pe zona comună cu Bulgaria. Când sunt ape scăzute, sunt dificultăţi destul de mari acolo. Pentru acea zonă, problema o văd rezolvabilă în trei etape, pornite toate deodată. Pentru primii doi ani, 2015-2016, se va face în continuare dragaj cu terţi, cu fonduri de la bugetul de stat, dar în acelaşi timp s-a pornit un studiu de fezabilitate pentru achiziţia printr-un program european a două drage, ce ar reprezenta o investiţie de două, trei milioane de euro, care vor funcţiona pe zona respectivă atunci când va fi cazul. Dacă lucrurile merg bine, în 2017 s-ar putea să dragăm acolo cu dragele noastre, ceea ce ne-ar reduce din cheltuieli. Dar în acelaşi timp s-a demarat şi un studiu de fezabilitate privind realizarea în zonă a unor lucrări hidrotehnice, care să aducă o rezolvare durabilă a problemei. Această ultimă etapă este mai de durată, e vorba de investiţii de zeci de milioane de euro, dar care, la fel, dorim să le facem cu fonduri europene.

- Care mai este starea flotei AFDJ?

- Din păcate, flota AFDJ este destul de îmbătrânită şi învechită. Deja s-a pus problema înnoirii flotei. Deja sunt demersuri făcute. Pe lângă drage - ele sunt prioritatea în momentul de faţă, mai avem în vedere achiziţia a două remorchere costiere maritime şi a unui remorcher fluvial. Ne-am mai dori două nave de semnalizare, două sau trei pilotine capabile să opereze pe orice vreme. E vorba, în total, de investiţii de vreo 10 milioane de euro, pe patru, cinci ani.

- Care sunt priorităţile în îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie?

- S-au făcut nişte lucruri foarte bune pe ieşirea Dunării la Marea Neagră, pe sistemele de semnalizare. S-a câştigat mult şi prin posibilitatea navigaţiei pe timp de noapte şi chiar dacă la început transportatorii erau ceva mai reticenţi, treptat au început să devină mai încrezători şi să folosească această facilitate. De altfel, unul dintre obiectivele noastre este de a continua programul de îmbunătăţire a semnalizării, atât pe Dunărea maritimă, cât şi pe Dunărea fluvială.

- Cum se mai poate revigora transportul naval?

- Avem mai multe proiecte, dintre cele mai diverse, de la instalarea unor echipamente moderne de măsurători geofizice până la programe de îmbunătăţire a administraţiei. Dar cel mai mare proiect al nostru rămâne cel privind îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe sectorul Călăraşi - Brăila, un proiect în valoare de peste 50 de milioane de euro. Este un proiect complex, în care au fost o serie de probleme, în sensul că nu s-a putut lucra tot timpul anului, pentru că a trebuit să se ţină cont de cerinţele de mediu, cum ar fi, de exemplu, migraţia sturionilor. Este un proiect care, în final, are rolul de a mări debitul de apă pe Dunărea Veche, dar şi de a mări debitul de apă spre centrala nucleară de la Cernavodă. Lucrările sunt executate în proporţie de 80 la sută. Odată cu finalizarea acestora, în februarie 2015, condiţiile de navigaţie vor fi superioare şi acest lucru sperăm să se vadă şi în creşterea şi stabilitatea fluxurilor de marfă prin porturile dunărene.

 

Fişa managerului - Valerică Anghel

În vârstă de 64 de ani, Valerică Anghel a absolvit Universitatea de Electrotehnică din Craiova, precum şi un master la ASE Bucureşti. De asemenea, a urmat cursuri de specializare în domeniul navigaţiei. Valerică Anghel a mai fost director al AFDJ Galaţi în perioada 2002-2005, unul dintre cele mai importante proiecte din această perioadă fiind ranfluarea epavei navei Rostock, de pe Canalul Sulina. De asemenea, a fost consilier judeţean, dar a pus şi bazele unei societăţi private, AGV Impex, în domeniul agricol. A revenit la cârma AFDJ Galaţi în iunie 2014.

Citit 7972 ori Ultima modificare Luni, 01 Septembrie 2014 16:52

10 comentarii

 • postat de O fosta jurista
  Miercuri, 10 Septembrie 2014 23:12
  89.207.132.***
  Va multumesc ca mi-ati ridicat mingea la fileu, asteptam acest lucru de mult timp...deci am sa dau curs invitatiei dvs. doamna „Cornelia Tampax, sau Always Coca Cola“ si am sa dezvalui numele celor care au initiat plangerea in dosarul 1097/P/2006, acestia fiind: Mihalache Florin si Petrea Enache, mai era si o doamna dar nu imi mai amintesc acum numele ei, tot ei au initiat si alte plangeri ramase fara rezultat , cele referitoare la achizitia de GLIFOTIM , sau investitiile de la constructiile administrative Giurgiu si Sulina.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Cornelius
  Luni, 08 Septembrie 2014 19:39
  37.130.227.***
  Articolul o fi cum o fi, dar comentariile sunt dementiale :))))))
  In ritmul asta, in 10-15 zile, DNA are toate datele pentru o noua pagina de istorie locala :))))
  Despre slepul Brazi nu dati nimic? Hai, ca daca va mai certati un pic, va ia pe toti :D
  Succesuri !
  0
  3
  Raportează
 • postat de Cornelia Tampax, sau Always Coca Cola
  Luni, 08 Septembrie 2014 19:22
  95.130.9.***
  Dovada faptului ca prostul nu e prost destul pana nu e si fudul, ne-o da, iata, Petre Cornelia.
  Ocazie cu care afla si nea Valerica (daca mai era nevoie), nu numai depre talentele de delapidator ale distinsei ipochimene dar si despre apucaturile dumneaei de a-si pune poalele-n cap cu o abilitate ce face sa crape de invidie orice demna purtatoare de fuste largi si coade-mpletite.
  Tot Viata Libera publica si urmatorul articol:
  http://www.viata-libera.ro/economie/17601-razboiul-primelor-la-afdj-galati
  ... articol in care, surpriza sau nu, apare si numele Corneliei Petre, nu din eter ci din dosarele Curtii de Conturi, curte care spune ca intre cei care si-au dat prime groase drept recompensa pentru ca AFDJ-ul inregistra pierderi de exceptie, se numara si 'mneaei, Cornelusa. Pe scurt, asa cum spune Curtea de Conturi, Cornelia Petre, in calitate de Director Economic a girat si aprobat o repriza scurta de jaf din banul public. Scurt, dar cu absorbtie mare, spre invidia eterna a soparlitelor ce fac asta-n fiecare seara prin boschetii de pe faleza si nu le iese nici de- bere. Aici nu-i nici un fel de dubiu: organele statului au constatat prejudiciul si au dispus ca AFDJ sa recupereze sumele de la pungasi.
  Probabil incinsa de asa frumusete de prada, madam Petre s-a scapat si-n pusculita de protocol a casei de binefaceri AFDJ, de unde s-a racorit cu vreo 8 tone de Coca Cola, taman in mijlocul ierni, cand e zaduful mai mare si pofta de bani mai ardenta. Si cum AFDJ-ul este o mare familie, iar in familie bugetul este la comun, Cornelia Petre a ajuns, incet dar sigur si optimist, sa-si cumpere si tampoanele tot din banii companiei, nu din alte motive, dar Always sta bine langa Coca Cola si dupa parerea cercetatorilor britanici Always Coca Cola este de fapt o marca de tampoane... lichide. Mai putin dupa parerea Curtii de Conturi, care a dispus si in acest caz, recuperarea sumelor.
  Iar daca statul, prin Curtea de Conturi a dispus recuperarea prejudiciului, Valerica Anghel a gasit solutia optima sa indestuleze statul pagubit, dublandu-i veniturile specialistei in delapidari. Vedeti ce simplu? Daca-ti trebuie, fura! Pentru toate celelalte exista AFDJ!
  Concluzia: Chelu-si pune mana-n cap si Cornelia Petre poalele... ca-i chelia mai mare.
  Iesind din zona faptelor certificate prin acte ale instantelor si intrand, oarecum, pe terenul de barfe si smenuri pe care baleteaza madama noastra, gura lumii cea sloboda spune ca, pentru a-si salva prada acumulata, Cornelia Petre divorteaza, lasandu-si partenerul trist si plin de bani. Ceea ce este cert, este ca nici o instanta nu se va lasa "pacalita" de asemenea tertipuri. Pentru cine nu crede, sa urmareasca mai atent confiscarile dispuse in cazul Voiculescu. Ceea ce nu mai este tot atat de cert, este daca nu cumva sotul parasit va profita de ocazie si va scapa de tatorita ramanand si cu buzunarele pline.
  Ateptam provincia cu alte comentarii, timp in care ii dam lui Valerica Anghel, o tema de gandire, pentru ca tot a venit vorba de Cornelia Petre: De la cine i s-a tras plangerea penala care l-a tinut treaz atata vreme. Allways, prietenii stiu de ce...
  2
  1
  Raportează
 • postat de Petre Cornelia
  Duminică, 07 Septembrie 2014 18:51
  31.31.76.***
  Domnule Valerica eu spun ca ai procedat corect in legatura cu decimarea capetelor incoronate din serviciul juridic respectiv Mariana Profir pupila... si informatoarea lui Hahui si Gina Constantinescu cea care l-a s... pe Uzumtoma de a promovat-o secretara C.A. ca mai apoi onorabilul Cristea remarcand pregatirea tehnica... a doamnei a avansat-o sefa serviciului management. Nu vad ce atata taraboi ca au fost schimbate cele doua profesioniste.... ca doar serviciul juridic nu face parte din obiectul de activitate al unitatii, care de la venirea Marianei s-au ocupat numai de dosare politice, iar dosarele de care se lauda ca le-au promovat in instanta s-au facut la insistentele Curtii de Conturi, pentru care initial au fost acuzate de dezinformare si abuz in serviciu(s-au scos cu ajutorul domnului citat mai sus) deoarece au intentat procese altor persoane din AFDJ care nu aveau legatura cu cazurile in spetza iar motivele invocate de recuperare prejudicii ascundeau cazuri grave de delapidare si furt calificat de care se faceau vinovati prietenii celor doua profesioniste...De ce naiba nu externalizati acest serviciu de c... care creeaza cazuri la comanda pentru a-si umple raportul de activitate si a-si incasa sporul de mobilitate de 25% si sporul de la proiectele europene...
  1
  1
  Raportează
 • postat de Valerica Preintampinatu
  Joi, 04 Septembrie 2014 14:37
  84.117.42.***
  Da... Valerica Anghel este preocupat de existenta unui serviciu juridic bine format, din cadre si cadane de nadejde, ca doar oamenii sunt speriati de curtea de conturi, nu-i asa? Mai pe scurt, oamenii lui Valerica au bagat mana-n caraiman pana la gat, si-a venit Curtea si i-a luat, adica i-a pus sa aduca banii de acasa, basca ceva dobanzi si penalitati, ca asa se cade sa faci cand te imprumuti: sa dai inapoi cu dobanda si ceva pe de-asupra. Sigur ca ar fi fost bine sa-i salte si pe ei, cu tot cu case si acareturi, dar Valerici sunt multi si om pe om se-ajuta, ce dracu. Vine Curtea si te arde?! Nu-i problema ca te-ajuta Valerica, iar pentru toate celelalte s-a inventat AFDJ-ul.
  Mai intai decapitam servicul juridic si bagam spaima-n toti consilierii care au indraznit sa apere interesul institutiei si al banului public castigand TOATE actiunile indreptate impotriva celor indicati de Curtea de Conturi ca fiind delapidatori si/sau neglijenti cu averea statului.
  Apoi punem sef de serviciu o purtatoare de sani a carei experienta juridica se rezuma la vizitele la chioscul de racoritoare si prezervative de la parterul tribunalului, avem grija mare sa o scarpinam intre urechi pe o alta somitate in materie juridica, anume duduia verisaora primarului Stan de la fotbal, ca doar trebuie sa-ti servesti partidul care, iata, te face om din nimic si ne punem cu picioarele pe gaturile alora de i-a apucat asa, de-odata, sa aduca in visteria companiei banii furati de prietenii lui Valerica cel Viteaz.
  "Dar asta-i razbunare", si-a zis Valerica. "Imi place, dar nu-i suficient, ca-mi plang fostele amante si prietenii de spritz ca raman fara agoniseala daca nu le-ntind o mana plina"
  Si Valerica, sigur pe el, incepe sa-i puna, unul cate unul, sefi, sefuti, sa-i bage prin comitete si comitii bine platite, prin unitati de implementare a proiectelor europene si alte birouri si functii platite atat cat sa aiba de unde sa dea inapoi banii pe care nemernica Curte de Contrui, arza-o focul si blestemele lui Becali, i-a gasit furati si i-a cerut inapoi. Iata ca Valerica este un OM cu gandul la Oameni. La oamenii lui, desigur...
  Iar pentru asta, crede el ca-i este suficient "un serviciu juridic bine format", obedient si suficient de pregatit cat sa zica "da sefu". Scarpinandu-se oarecum multumit in barba, lui Valerica nu-i este suficient. Ca sa se asigure ca odiosul serviciu juridic ii va pupa varful papucului de 3 ori pe zi, isi propune sa-l capaceasca si cu niscai avocati si case de avocatura, ca aia n-au mama, n-au tata si nici durere fata de banul public. Mai conteaza ca legea interzice asa ceva? "Dar cui ii pasa de lege, cu partidul meu la putere, caci doar avand partidu-n frunte, vom avea victorii multe"
  Iata de ce, inca dinainte sa afle unde-i buda si dulapul cu sticle, Valerica a vrut sa se asigure ca neam de neamul lor, juristii din AFDJ n-or sa mai indrazneasca sa carteasca impotriva hotilor. Pai maine-poimaine vine vreun jurist de-asta nebun si isi propune sa aduca inapoi, Fereasca Duhul lui Adrian Nastase, alea 160 de tone de motorina de s-au scurs din tancul Brazi mai ceva ca din Exon Valdez. 160 de tone vlaerica si te faci ca ploua. Da vezi ca ploua cu motorina furata si aia e al dracului de inflamabila!
  Valerica, baiatule, poate figura asta cu serviciul juridic cu buze moi si darul suptului ti-o iesii, dar ce te faci cu DNA-ul ?! Sau chiar crezi ca esti pe mosia lu tactu' si ca daca la ultimul proces penal ti s-a dat cu inalbitor, o sa tina si de data asta? Vezi ca timpurile s-au schimbat, fara sa-ti ceara aprobare tie sau lui nen-tu Chebac. Prietenii stiu de ce....
  0
  2
  Raportează
 • postat de la vremuri noi, tot noi
  Miercuri, 03 Septembrie 2014 14:12
  5.13.219.***
  Ca bine ziceti, domnule director general. Cum este afirmatia potrivit careia doriti sa aveti un serviciu juridic bine format, care să preîntâmpine problemele societăţii? Da, asa este bine, aveti o teorie de-a dreptul pozitiva, insa este invers proportionala cu practica. Vorbeste lumea prin targ ca doriti sa reduceti numarul dosarelor de pe rolul instantelor de judecata, ceea ce ati si inceput sa faceti, adica sa renuntati la a mai apara interesele AFDJ, si respectiv sa se simta si salariatii aparati, nu numai AFDJ-ul, ca puneti piciorul pe gat consilierilor juridici si le dati aer atat cat sa nu moara sufocati, ca sa lase mai moale cu apararea intereselor angajatorului, adica AFDJ-ului. Folclor, nu crede nimeni ca poate fi adevarat asa ceva. Din interviu nu prea rezulta raspunsul dumneavoastra cu privire la stadiul dosarelor promovate de AFDJ ca urmare a constatarilor Curtii de Conturi in anul 2009 privind producerea de prejudicii de fosti directori sau salariati cu functii de executie, parte din ei inca avand calitatea de angajati si chiar promovati in functii pentru rezultate deosebie. Fiind o informatie de interes public, cred ati amis sa specificati faptul ca toate aceste dosare au fost CASTIGATE de consilierii juridici inainte de reinfiintarea serviciului juridic la data de 01.08.2014. Aste adevarat ca unele dosare sunt judecate doar pe fond, pentru care exista temeri, probabil, din partea unor parati din aceste dosare, datorita practicii judiciare galatene, ca ar fi posibil sa le respinga recursul Curtea de Apel Galati, de au formulat cerere de stramutare la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Se poate verifica pe portalul instantelor de judecata. Informatia este publica! De asemenea, sunt dosare solutionate irevocabil, instantele de judecata din Galati dand castig de cauza AFDJ-ului, adica AFDJ-ul are de recuperat bani de la parati. Se poate verifica lunar la casierie cine si cati bani depun de buna voie pentru acoperirea prejudiciilor produse, ca sunt mai multe. Asta se intampla pe vremea cand un consilier juridic putea sa isi exercite profesia cu demnitate si sa nu fie supus presiunilor din partea conducerii AFDJ. Ei, cum este domnule director general? Probabil ca prejudiciile au fost aduse de fostii directori cu viza de legalitate a serviciului juridic si instantele din Galati a decis ca sunt vinovati de producerea acestor prejudicii doar conducerea executiva.
  0
  2
  Raportează
 • postat de fresnescu ionel
  Marți, 02 Septembrie 2014 21:00
  79.117.154.***
  Orasul rosu , asa cum este denumit galatiul , cu un mal aferent Dunarii de numai cca 15 Km , a ajuns sa conduca toate societatile ce se se ocupa de serviciile de administrarea si navigatia pe Dunare , inca de pe vremea tov. GG.Dej. Hai domniloir s-o rupem cu COMUNISMUL sau NEOCOMUNISMUL , ca ne-am saturat de ambele cat si de galati ,orasul comunistilor. Toate societatile care se ocupa de administrarea si activitatile de pe Dunare sa fie mutate la Braila. Sper sa fiti de acord cu mine, nu-i asa ???
  6
  3
  Raportează
 • postat de Altul numit politic
  Marți, 02 Septembrie 2014 20:42
  89.137.221.***
  ..dar pe cineva care s-a ocupat toata viata cu navigatia , si care stie cu ce se mananca postul asta , nu ati gasit ???
  2
  6
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Marți, 02 Septembrie 2014 19:42
  92.82.187.***
  Ca oricare om intelept dl ANGHEL VALERICA nu-si calculeaza sansele. El isi fixeaza telul , se straduieste si apoi il atinge. Problema este ca se asteapta la prea multe de la multi cei care i-au demonstrat absolut nimic pana acum.Viitorul AFDJ-ului depinde de numarul constiintelor sale. Pentru constiinta cu numarul unu am garantia.De aceea am simtit nevoia sa vorbesc despre OM, curaj, demnitate si adevar, asa cum le vad eu care am in urma o viata de om.
  Se zice ca in spatele orcarui invingator sta cineva care spune: ,, Am incredere in tine ! ,, Si eu cred in ANGHEL VALERICA. O spune omul care detesta lingusitorii si pe cei harnici culegatori de scame.
  3
  4
  Raportează
 • postat de Un aparator al societatilor emblematice ala Galatiului
  Marți, 02 Septembrie 2014 18:35
  5.13.178.***
  Ambitii mari, dar realiste. Pentru atingerea lor trebuie VOINTA, CORECTITUDINE, LEGALITATE. Dunarea spala multe dar cu ajutorul oamenilor.Domnul director a sesizat bine problema majora cu care se confrunta societatea ,, eu merg pe ideea de avea un serviciu Juridic bine format, care să preîntâmpine problemele societăţii. De exemplu, contractele să fie riguros făcute, astfel încât să nu lase loc de interpretări. E mai bine să preantâmpini, decât să te zbaţi după aceea să rezolvi o problemă în instanţă. Iar aici un rol deosebit îl are serviciul Juridic.'' Serviciul juridic i-ti ofera consultanta de specialitate dar , ca director, decizia i-ti apartine. Daca asculti doar de comanda politica a celui care te-a numit sau doar de propriul interes nu trebuie sa privesti prea mult in urma sa vezi ce se poate intampla. Ca sa ai un serviciu juridic bun trebuie juristi cunoscatori ai legii si verticali.Daca fiecare director, numit politic, pentru ca asta este regula la noi, va dori sa-si formeze propriul serviciu juridic care sa serveasca intereselor partidului sau propriilor interese, tensiunile vor dainui cat va curge Dunarea pe la Galati. Un serviciu juridic bun i-l mentine pe conducator in limitele legalitatii, i-l ajuta sa nu faca greseli, cu alte cuvinte i-l fereste de tensiuni. Poate ca si actualul ministru al transporturilor va va determina sa dovediti corectitudine si legalitate in formarea serviciului juridic. Mult succes.
  2
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.