Cum pot SCĂPA ASOCIAŢIILE DE DATORIILE la APATERM

Cum pot SCĂPA ASOCIAŢIILE DE DATORIILE la APATERM
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Executarea silită a locuinţei ar trebui să fie ultima soluţie, după ce, în prealabil, datornicii sunt notificaţi, chemaţi la mediere şi incluşi într-un program de plată eşalonată


Situaţia dezastruoasă în care se află Apaterm este cauzată, în parte, şi de faptul că foarte mulţi gălăţeni nu şi-au achitat la timp costurile de întreţinere. La sfârşitul lunii trecute, datoriile asociaţiilor ajunseseră la suma de 153,82 de milioane de lei (circa 35 de milioane de euro). Cauza acumulării acestor datorii este complexă. Pe de o parte, există o latură penală, iar procurorii verifică deja modul în care administratorii asociaţiilor au înţeles să gestioneze banii încasaţi. Pe de altă parte, deja sunt proprietari ale căror locuinţe au fost scoase la licitaţie din cauza datoriilor la Apaterm. Nu în ultimul rând, avem şi modul în care Apaterm a înţeles să-şi administreze relaţiile cu clienţii, pe care i-a lăsat să consume în continuare, deşi aveau datorii uriaşe.

Primarul Marius Stan a declarat, în cadrul şedinţei Consiliului Local de săptămâna trecută, că încearcă să găsească o soluţie pentru ca Galaţiul să aibă căldură şi la iarnă. Edilul a ţinut însă să menţioneze că acest aspect nu ţine numai de municipalitate. "Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că serviciile se plătesc. Altfel, nu se poate face nimic", spunea Stan.

Modele de succes

În noianul de asociaţii cu datorii colosale avem şi câteva care încearcă să-şi rezolve problemele. Este cazul asociaţiei 753, din cartierul Micro 13 B. În luna iunie, această asociaţie se afla pe locul 23 în clasamentul celor mai datoare asociaţii din Galaţi, cu un debit total de 1.100.165 lei, din care datoria de bază era de 270.650 lei, în timp ce penalităţile se ridicau la nu mai puţin de 829.515 lei. Din acel moment şi până în prezent, datoria asociaţiei a scăzut considerabil, reuşindu-se, prin intermediul angajamentelor de plată, să se scadă, numai din penalităţi, peste 400.000 de lei.

Potrivit administratorului, Vasilica Snichici, proprietarii au înţeles că aceasta este singura soluţie pentru un trai decent. "Am mers din uşă în uşă şi am reuşit să încheiem peste 300 de angajamente de plată. În acest mod am reuşit să ne înscriem în programul de ştergere a penalităţilor derulat de Apaterm, motiv pentru care şi datoria a scăzut considerabil", a explicat aceasta.

Per total, în intervalul 31 mai 2013-31 mai 2014, datoria de bază a populaţiei către Apaterm s-a diminuat cu 11,90 la sută, de la 88,56 milioane lei la 78,02 milioane lei, iar penalităţile au scăzut de la 87,54 milioane lei la 81,32 milioane lei, cu 7,10 la sută. Trendul descrescător al datoriilor se menţine şi în intervalul noiembrie 2013-iulie 2014, când datoria totală a asociaţiilor a scăzut cu 4,43 la sută, de la 159,92 milioane lei la 152,82 milioane lei. Deci se poate!

Ce soluţii legale există

Mediatorul Didina Marin, unul dintre oamenii care a lucrat intens pe acest domeniu, în ultimul timp, cu administratorii, a explicat pentru "Viaţa liberă" cum se pot reduce datoriile: "Asociaţiile de proprietari, prin reprezentanţii lor legali, pot să le aducă la cunoştinţă proprietarilor, atât debitul, cât şi penalităţile de întârziere, notificându-i prin poştă, cu confirmare de primire. Urmare a notificării primite, proprietarul poate veni să achite la asociaţie, total sau parţial. Reprezentanţii legali ai asociaţiilor de proprietari trebuie să încerce să rezolve această stare de fapt mai întâi pe cale amiabilă, informându-i periodic pe proprietari, prin notificări, invitaţii de mediere, despre datoriile existente. Dacă toate demersurile rămân fără rezultat, asociaţia de proprietari, în conformitate cu articolul 50 din Legea 230/2007, are dreptul de a-l acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit".

CITEŞTE ŞI: Situaţia ÎNCĂLZIRII Galaţiului va fi discutată la GUVERN/ PRIMARUL Stan a plecat la BUCUREŞTI

Citit 4317 ori Ultima modificare Marți, 02 Septembrie 2014 17:51

11 comentarii

 • postat de Valentina
  Marți, 09 Septembrie 2014 10:20
  89.122.190.***
  Dumnezeu mai stie care este adevarul. Asociatiile nu se mai stie dupa ce reguli functioneaza. Nu se mai fac adunari generale , se aleg intre ei . Se stabilesc dupa cine stie ce reguli indemnizatii ale presedintilor de asociatie, cenzori , etc. Sunt scazute persoane de la intretinere sub pretextul ca este sef de scara, ba ca altul face curatenie la subsol, Nu sunt trecute de catre seful de scara numarul de persoane din apartament. Caz concret in Blocul meu sefa de scara locuieste impreuna cu nepotul si trece zero persoane si ca sa nu fie luata la ochi face compromisuri si pentru altii. Si ca sa nu vada ceilalti locatari, afiseaza lista cu sumele de plata ffff tarziu si o face de asa natura sa nu se vada numarul de persoane. Si inca o situatie e corect ca subsolul blocului sa fie folosit de persoanele de la parter care si au facut adevarate camere cu intrare din apartament? Si apoi te mai intrebi de ce sunt pierdere si de ce miroase de la subsol?
  Mi a pocnit racordul la pa calda la bucatarie si pt ca robinetul fiind nefolosit a fost blocat nu am putut opri apa din apartament si am pmers la parter la un vecin care tot timpul este scazut de la intretinere ca face curat in subsol si a zis ca nu stie de unde sa opreasca apa calda. E normal daca tot timpul este la subsol !!!!!!!!! Da dar omul are intrare din apartamnet in subsol. Se intreaba cineva de ce nu se incaseaza datoriile ? Cat din suma reprezinta datoria catre Terti pt servicii si cat salariile si indemnizatiile lor? Cu salarii de mizerie unde sa mai facem fata , ce sa achitam mai intai ? e adevarat sunt si rai platnici , dar cat reprezinta acestia din ponderea datoriei totale si cat nu si pot permite sa tina pasul ? Daca in situatia mea cu 4 persoane intretinerea ajunge la 600 ron pe luna , iar vara la 250- 300 ron ,si ca mine sunt multi. Stie cineva ca in scara unde locuies eu un sfert din cheltuielile lunare sunt la apartamentul meu ? Ca ceilalti chipurile nici apa nu consuma , in conditiile cand ei sunt mai tot timpul acasa ca nu au alte preocupari. Ce sa mai spunem locuim la bloc ca sa platim nesimtirea altora. Ar trebuie sa dispara sistemul acesta cu asociatiile ca 1/2 din cheltuieli o reprezinta salariile si indemnizatiile lor. Sa fie functii onorifice pt sefi de scara , presedinti de asociatie, cenzori, etc, doar administratorul sa fie remunerat, dar sa fie stabilita o grila la toate asociatiile, ca doar nu sunt societati comerciale, sa urmaresaca profitul, isi reprezinta si interesul lor ca doar fac parte din aceeasi comunitate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Viorica Gump
  Joi, 04 Septembrie 2014 14:40
  109.102.90.***
  Singura cale legala pentru solutionarea acestor conflicte, este Instanta de Judecata. La solicitarea reclamantului , Judecatorul va dispune expertiza contabila si in urma rezultatului expertizei, acesta va face incadrarea juridica a celor vinovati, pentru dezastrul de la nivelul acestor asociatii .
  0
  0
  Raportează
 • postat de marius
  Miercuri, 03 Septembrie 2014 21:26
  5.13.131.***
  Am fost astazi sa platesc intretinerea si am aflat cu stupoare ca dupa ce eu mi-am achitat sarcinile de a imi plati lunar ceea ce am avut de plata catre apaterm,acest mamut falimentar a instiintat asociatia ca nu va sterge decat 60%din datoria pe care prin contractul incheiat cu ei imi spusesera ca va fi stersa in totalitate.Numai minciuni,insa daca si altii vor sa ne asociem,eu sunt hotarat sa dau in judecata societatea.Am hartia semnata cu ei si sunt satul sa imi achit numai eu indatoririle.Nu este posibil ca o parte din contract sa respecte clauzele,in timp ce cealalta parte schimba regulile in timpul jocului,fara a fi instiintat.Sunt hotarat sa nu mai las nimic de la mine si voi merge pana in panzele albe cu acesti nesimtiti.Vad cine este cel care semneaza din partea apaterm si il voi da in judecata si pe acesta ca persoana fizica care imi lezeaza drepturile.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Miercuri, 03 Septembrie 2014 20:38
  5.13.199.***
  Dragilor...cea mai mare teapa. Am dat toate datoriile la Apaterm urmand sa se faca acel contract intre Apaterm si mine pentru a se sterge penalitatile. De 3 saptamani ma plimba de colo - colo ca mai trebuie nu stiu ce hartie...o duc, apoi mai trebuie alta hartie...o duc. Situatia asta persista de 3 saptamani. Poate citeste si cineva de mai sus din Apaterm poate se clarifica. In ultima instanta am sa scriu un email la Apaterm sa vad ce raspuns dau acestia. Daca mai este cineva care s-a lovit de aceeasi situatie, il rog sa lase un comentariu.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Tepes Voda
  Miercuri, 03 Septembrie 2014 13:00
  89.136.186.***
  Ca sa scapam de datorii trebuie sa scapam si de aceste capuse numite ,,asociatii,,Asa cum avem contracte individuale la electrica,cablu,etc,asa putem avea cu aceste firme care ne fura la greu .Oamenii gospodari se pot intelege.Iluminatul pe casa scarii si curatenia se pot rezolva,fara sa mai platim la greu administrator,cenzor,presedinte,etc ,niste lipitori si hoti .Sustin contractele individuale si desfiintarea asociatiilor,care nu fac altceva decat sa incarce facturile si-asa umflate .
  3
  11
  Raportează
 • postat de TIRPITZ
  Miercuri, 03 Septembrie 2014 12:31
  188.26.157.***
  De ce nu desfiinteaza aceste termite numite Asoociatii de proprietari? Sa fie angajate firme care sa reprezinte mai multe asociatii de proprietari, de asemenea firme de curatenie care sa se ocupe de intretinerea scarilor de bloc, ar costa mult mai ieftin. Asoc. 183 din Mazepa 2 unde este administrator Colt si presedinte unul pe nume Duda care sunt mai mult impotriva proprietarilor, de ce trebuie sa fie remunerati? Ce este si mai trist, toti proprietarii din aceasta asociatie sunt foarte nemultumiti de cei pe care ii platesc, respectiv administratorul=1500 lei/luna care este un recalcitrant si un indolent, tov. Duda care habar nu are de legislatia asociatiilor de proprietari si care nu este in stare sa rezolve vreo problema a vreunui locatar atunci cind acesta face sesizari, in scris, cele 2 personaje care sunt cenzori = 850 lei/luna fiecare, 4 femei de serviciu = 830 lei/luna si care nu spala scarile blocurilor decit imprastie praful pe casa scarii cu o matura, asociatia avind aprox. 300 ap. Toti cei enumerati sunt angajati cu CIM ceea ce presupune si plata darilor catre stat, si tot din banii locatarilor. Toata aceasta asociatie functioneaza de ani si ani de zile fara un comitet executiv, cine verifica, nu cei ce i-au ales? Personal am cerut o lista cu cei ce fac parte din comitet, care are destule obligatii fata de locatari, prin lege, si lista era de-acum 20 de ani cu numele unor locatari decedati. De fapt care este rolul acestui presedinte Duda in asociatie?? Toti proprietarii, membrii ai acestei asociatii 183, chiar daca si-au instalat centrale termice de ap. ar trebui sa ia masuri concrete in ceea ce-i priveste pe cei care ar trebi sa le reprezinte interesele si platiti de proprietari - administrator, cenzori, femei de serviciu, presedintele (care are si probleme de sanatate si nu are ce cauta in conducerea asociatiei). Proprietarii au si ei partea lor de vina ca nu sunt in stare sa ia o atitudine ferma, platesc intretinerea si-atit. Citi din membrii Asociatiei 183 au avut curiozitatea sa ceara statul de plata al celor ce ar trebui sa le reprezinte interesele? Cite contracte a negociat presedintele Duda cu furnizorii de servicii? El semneaza dar nu este in stare sa negocieze vreun contract. Cite devize a unor asa-zise lucrari exista in asociatie? De cite ori s-a facut o deratizare sau o dezinsectie la subsoluri? De citi ani nu s-au mai verificat instalatiile la subsolul blocurilor? O batjocura de nedescris, o lipsa totala de profesionalism sau de buna credinta fata de locatari, din partea acestora, Duda si Colt, care mai mult frecventeaza circiumile decit sa se implice in gospodarirea condominiilor. Lipsa totala de interes si nesanctionata de proprietari. Atitudine specifica romanilor care, mai bine sa stea ascunsi in cotetele comuniste decit sa-si apere drepturile, e mult mai simlu.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Noi am cerut debranșarea blocului pentru încălzire de la Apaterm prin închiderea vanei de la subsol.
  Miercuri, 03 Septembrie 2014 12:23
  92.86.69.***
  La noi la bloc am scăpat de datorii dacă 80% din apartamente au centrale termice de apartament, restul rămași pe Apaterm ''servicii'' am cerut prin listă semnată, renunțarea și debranșarea blocului la încălzirea centralizată închizând vana de încălzire de la subsolul blocului. Cei cu ajutor pentru încălzire vor face cererea la RENEL, ajutorul pentru încălzire fiind livrat pe curent electric, pe calorifere electrice și cine are venit, vor tot pe calorifere electrice într-o cameră. Am scăpat de consumul și pierderile de căldură comune care erau mari, chiar dacă stăteam cu robineții termostatici închiși.
  0
  7
  Raportează
 • postat de adrian
  Miercuri, 03 Septembrie 2014 10:27
  86.123.139.***
  Datorii de 200 000 si penalizari de 800 000?Conform legii penalizarile nu au voie sa depaseasca de 2 ori suma datoriilor.Da ca cineva mai crede ca societatea asta mai poate fi salvata e nebun.Nici daca luau credit cu buletinul oamenii aia nu trebuiau sa plateasca 400% dobanda.Oras de hoti
  2
  9
  Raportează
 • postat de adrian
  Miercuri, 03 Septembrie 2014 10:27
  86.123.139.***
  Datorii de 200 000 si penalizari de 800 000?Conform legii penalizarile nu au voie sa depaseasca de 2 ori suma datoriilor.Da ca cineva mai crede ca societatea asta mai poate fi salvata e nebun.Nici daca luau credit cu buletinul oamenii aia nu trebuiau sa plateasca 400% dobanda.Oras de hoti
  1
  7
  Raportează
 • postat de UNUL CARE STIE ...........
  Miercuri, 03 Septembrie 2014 10:10
  84.117.45.***
  Solutii de tip "frectii la un picior de lemn".

  Stiu oare acesti , maimutoi opariti , din Primarie si Consiliu ((expresia ii apartine unui primar de sector bucurestean cat Galatiul de mare ....), ca degeaba au bagat banii in retelele Apatermului si in modernizarea punctelor termice , daca toate blocurile asociatiilor , au instalatiile , de la subsol , sparte si colmatate iar pe tevile si in radiatoarele din apartamente nu trece nici un fir de agent termic ?

  Pana in 2011 Apatermul intra in blocuri , cu contract sau cu bani pe chitanta si curatau ori inlocuiau aceste elemente.

  Asa era caldura si apa calda cat de cat , chiar cu parametrii prosti de la C.E.T.

  Astia de acum sunt boieri , prefera sa dea oamenii afara in loc sa le dea de munca.
  Si sa cerseasca la Primarie.

  Si mai nou , terminati cu prostia, ca ar mai fi 65 000 de apartamente captive in sistem .

  Daca mai sun 22 000, maxim 25 000 de consumatori .

  Intrebati-l pe faimosul domn' Ispas de la Apaterm , de ce fie si in con ditiile de frig cele mai crunte , nu poate lucra cu doua pompe pe o ramura ?

  Simplu. Nefiind consumatori deschisi , ii sar conductele in cap . Probabil ca de teama sefilor, lesne schimbatori ori din orgoliu profund ranit (vezi : Calorgal......), asteapta si el prabusirea definitiva a sistemului.  ISTRATE , SA DEA DUMNEZEU SA POTI FACE CEVA.......... DAR NU CRED !!!!!!!!!!!!!!
  MAI ALES DACA IN LOC SA TE APUCI DE MUNCA ZDRAVANA ....... TE VEI APUCA DE RECUPERAT DATORII

  (pamflet)
  0
  9
  Raportează
 • postat de nelu
  Miercuri, 03 Septembrie 2014 09:22
  79.116.103.***
  sa se desfiinteze urgent aceste asociatii comuniste! ca in mare majoritate vina o poarta ele ca nu au fost capabile sa investigheze si sa recupereze debitele la zi!!??????
  salariatii apaterm sa-u cine v-a fi sa-si recupereze debitele stabilite de contabilitatea lor prin intermediul sefului de scara care furnizeaza datele primare!
  4
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.