Cum pot SCĂPA ASOCIAŢIILE DE DATORIILE la APATERM

Cum pot SCĂPA ASOCIAŢIILE DE DATORIILE la APATERM
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Executarea silită a locuinţei ar trebui să fie ultima soluţie, după ce, în prealabil, datornicii sunt notificaţi, chemaţi la mediere şi incluşi într-un program de plată eşalonată


Situaţia dezastruoasă în care se află Apaterm este cauzată, în parte, şi de faptul că foarte mulţi gălăţeni nu şi-au achitat la timp costurile de întreţinere. La sfârşitul lunii trecute, datoriile asociaţiilor ajunseseră la suma de 153,82 de milioane de lei (circa 35 de milioane de euro). Cauza acumulării acestor datorii este complexă. Pe de o parte, există o latură penală, iar procurorii verifică deja modul în care administratorii asociaţiilor au înţeles să gestioneze banii încasaţi. Pe de altă parte, deja sunt proprietari ale căror locuinţe au fost scoase la licitaţie din cauza datoriilor la Apaterm. Nu în ultimul rând, avem şi modul în care Apaterm a înţeles să-şi administreze relaţiile cu clienţii, pe care i-a lăsat să consume în continuare, deşi aveau datorii uriaşe.

Primarul Marius Stan a declarat, în cadrul şedinţei Consiliului Local de săptămâna trecută, că încearcă să găsească o soluţie pentru ca Galaţiul să aibă căldură şi la iarnă. Edilul a ţinut însă să menţioneze că acest aspect nu ţine numai de municipalitate. "Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că serviciile se plătesc. Altfel, nu se poate face nimic", spunea Stan.

Modele de succes

În noianul de asociaţii cu datorii colosale avem şi câteva care încearcă să-şi rezolve problemele. Este cazul asociaţiei 753, din cartierul Micro 13 B. În luna iunie, această asociaţie se afla pe locul 23 în clasamentul celor mai datoare asociaţii din Galaţi, cu un debit total de 1.100.165 lei, din care datoria de bază era de 270.650 lei, în timp ce penalităţile se ridicau la nu mai puţin de 829.515 lei. Din acel moment şi până în prezent, datoria asociaţiei a scăzut considerabil, reuşindu-se, prin intermediul angajamentelor de plată, să se scadă, numai din penalităţi, peste 400.000 de lei.

Potrivit administratorului, Vasilica Snichici, proprietarii au înţeles că aceasta este singura soluţie pentru un trai decent. "Am mers din uşă în uşă şi am reuşit să încheiem peste 300 de angajamente de plată. În acest mod am reuşit să ne înscriem în programul de ştergere a penalităţilor derulat de Apaterm, motiv pentru care şi datoria a scăzut considerabil", a explicat aceasta.

Per total, în intervalul 31 mai 2013-31 mai 2014, datoria de bază a populaţiei către Apaterm s-a diminuat cu 11,90 la sută, de la 88,56 milioane lei la 78,02 milioane lei, iar penalităţile au scăzut de la 87,54 milioane lei la 81,32 milioane lei, cu 7,10 la sută. Trendul descrescător al datoriilor se menţine şi în intervalul noiembrie 2013-iulie 2014, când datoria totală a asociaţiilor a scăzut cu 4,43 la sută, de la 159,92 milioane lei la 152,82 milioane lei. Deci se poate!

Ce soluţii legale există

Mediatorul Didina Marin, unul dintre oamenii care a lucrat intens pe acest domeniu, în ultimul timp, cu administratorii, a explicat pentru "Viaţa liberă" cum se pot reduce datoriile: "Asociaţiile de proprietari, prin reprezentanţii lor legali, pot să le aducă la cunoştinţă proprietarilor, atât debitul, cât şi penalităţile de întârziere, notificându-i prin poştă, cu confirmare de primire. Urmare a notificării primite, proprietarul poate veni să achite la asociaţie, total sau parţial. Reprezentanţii legali ai asociaţiilor de proprietari trebuie să încerce să rezolve această stare de fapt mai întâi pe cale amiabilă, informându-i periodic pe proprietari, prin notificări, invitaţii de mediere, despre datoriile existente. Dacă toate demersurile rămân fără rezultat, asociaţia de proprietari, în conformitate cu articolul 50 din Legea 230/2007, are dreptul de a-l acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit".

CITEŞTE ŞI: Situaţia ÎNCĂLZIRII Galaţiului va fi discutată la GUVERN/ PRIMARUL Stan a plecat la BUCUREŞTI

Citit 4412 ori Ultima modificare Marți, 02 Septembrie 2014 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.