Situaţia ÎNCĂLZIRII Galaţiului va fi discutată la GUVERN/ PRIMARUL Stan a plecat la BUCUREŞTI

Situaţia ÎNCĂLZIRII Galaţiului va fi discutată la GUVERN/ PRIMARUL Stan a plecat la BUCUREŞTI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Societatea de termoficare, cu sume colosale de recuperat de la populaţie, riscă să capoteze chiar în pragul iernii


Potrivit datelor oficiale, Apatermul are în continuare datorii uriaşe către Electrocentrale, furnizorul de agent termic. La sfârşitul lunii iulie, suma datorată de către Apaterm se ridica la 32.504.324,10 lei. Această sumă nu cuprinde şi datoriile înregistrate la masa credală, datorii cifrate şi ele la 339,4 milioane de lei.

Populaţia, cel mai rău platnic

Potrivit aceloraşi date, Apatermul ar fi făcut aceste datorii deoarece, la rândul său, are de încasat o sumă colosală de la populaţie. Practic, această societate are de încasat  154.940.658 de lei. Din această sumă, nu mai puţin de 72.865.898 de lei reprezintă debit, în timp ce 82.074.760 de lei reprezintă penalităţile. "În prezent, un număr de 201 blocuri şi 275 de scări nu beneficiază de apă caldă de consum, fiind restricţionate din următoarele motive: lipsa plăţilor sau valoarea mică a acestora; lipsa contorilor de energie termică, ca urmare a furturilor; avarii la subsolul imobilelor, sistarea fiind efectuată de asociaţiile de proprietari şi fără comunicarea acestora la SC Apaterm SA; la cererea asociaţiilor de proprietari; lipsa consumatorilor racordaţi la reţeaua de energie termică şi apă caldă de consum", se arată în informarea postată de Apaterm pe site-ul Prefecturii Galaţi.

CITEŞTE ŞI: Scenariu de coşmar la APATERM: La iarnă, GALAŢIUL RĂMÂNE ÎN FRIG!

"Numai la nivelul lunii iulie 2014 există 424 de asociaţii de proprietari în topul celor cu debite restante mari, care au efectuat plăţi cu valori mici, sub zece procente şi altele 95 de asociaţii de proprietari cu debite cuprinse între zece la sută şi 25 la sută din valoarea datoriei. Acestea urmează a fi preavizate şi în vederea suspendării contractului de furnizare şi a serviciilor în caz de neplată", mai informează Apaterm-ul. Pe de altă parte, există şi exemple pozitive. În Galaţi sunt 108 asociaţii de proprietari al căror grad de încasare este de 100 la sută.

Lipsă de reacţie

Ieri, în cadrul pentru şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, ce a avut loc la sediul Prefecturii Galaţi, reprezentanţii Primăriei Galaţi anunţaseră că vor veni pentru a prezenta, pe larg, situaţia Apaterm. În momentul în care acest punct a apărut pe ordinea de zi, subprefectul Răzvan Daniel Olaru a anunţat: "Am fost informat mai devreme că primarul municipiului Galaţi a plecat la Bucureşti, pentru a discuta cu vicepremierul Liviu Dragnea situaţia Apaterm. Domnul Primar ne-a solicitat ca această temă să fie prezentată la o dată ulterioară", a spus acesta. Altfel spus, în acest moment, salvarea Apatermului stă la mâna politicului.

Nemulţumirile pensionarilor

Cei care au fost cei critici faţă de absenţa vreunui reprezentant al furnizorului de energie termică la respectiva şedinţă au fost pensionarii, poate cea mai afectată categorie socială, în cazul în care Galaţiul va rămâne în frig la iarnă. "Am fi dorit ca această temă să fie mai profund analizată. Am fi dorit să vină cineva de la Apaterm care să ne poată răspunde la întrebări. De pildă, din partea Apaterm se încasează sume exorbitante pentru nişte acte ce nu sunt altceva decât nişte simple copii xerox. Asta este documentaţia pentru care se încasează 300 de lei de la cei care doresc să renunţe la serviciile Apaterm pentru a-şi pune centrale termice de apartament. Nu văd de ce trebuie să se redreseze această societate pe banii celor ce caută surse alternative de încălzire. De asemenea, la această întâlnire ar fi trebuit să vină şi un reprezentant al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi, pentru că ceea ce fac cei de la Apaterm nu se poate numi altfel decât hoţie", a spus Costică Chihaia, preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor Galaţi, în cadrul şedinţei ce a avut loc la Prefectură.

Victime colaterale

Pe lângă populaţia Galaţiului, care în mod cert va fi cea mai afectată de eventualul faliment al celor de la Apaterm şi de lipsa încălzirii pe timp de iarnă, există şi alte victime... colaterale. În aceeaşi şedinţă de la Prefectură, reprezentanţii Electrica au ţinut să precizeze că este nevoie de o informare prealabilă a societăţii în cazul în care Galaţiul nu va mai fi încălzit convenţional. Temerea celor de la Electrica este legată de faptul că, cel mai probabil, din cele 61.000 de apartamente racordate la întreţinere, doar o mică parte vor alege să treacă la încălzire cu ajutorul centralelor de gaz, restul apartamentelor urmând să se folosească de încălzirea electrică. Ori, în acest moment, reţeaua electrică a oraşului nu poate suporta, în niciun caz, o asemenea suprasarcină.

Doar opt apartamente au fost vândute în contul datoriilor

Cea mai mare problemă a celor de la Apaterm este reprezentată de recuperarea datoriilor de la populaţie. Din păcate, în acest moment, Apatermul nu se poate lăuda cu prea mari realizări din acest punct de vedere. Astfel, până astăzi instanţele au dat nu mai puţin de 1.800 de sentinţe definitive, prin care datornicii sunt somaţi să îşi plătească datoriile. Pe de altă parte, potrivit datelor furnizate de către societate, numai opt apartamente aparţinând datornicilor au fost vândute până în acest moment, alte cinci fiind în curs de executare. Din raportul înaintat Prefecturii aflăm că "s-au încheiat convenţii individuale de plată cu circa 1.828 de proprietari din cadrul asociaţiilor cu probleme". În următoarea perioadă însă s-ar putea să aflăm de cazul mai multor administratori penali. "Prin dispoziţia Primarului nr.3630/13.12.2013 s-au constituit 14 comisii pentru verificarea financiar-contabilă a activităţii asociaţiilor de proprietari care înregistrează un grad scăzut de plată a datoriilor către Apaterm. Deoarece acţiunea este în curs, s-a putut realiza doar o evaluare preliminară a rezultatelor, dar care evidenţiază cert nenumărate cazuri de încălcare a prevederilor legale, de neglijenţă, de gestionare incorectă, parte din ele fiind deja înaintate Serviciului Investigare Fraude pentru cercetare", mai informează cei de la Apaterm.

CITEŞTE ŞI: PREŢUL APEI CALDE iscă un nou SCANDAL/ Aberaţii prin FACTURILE emise de APATERM

Citit 3991 ori Ultima modificare Marți, 26 August 2014 17:27

14 comentarii

 • postat de qwerty
  Miercuri, 27 August 2014 23:11
  185.26.182.***
  Am si eu o problema. Situatia era deja extrem de grav inca de asta iarna !

  TOATA VARA CE-AU FACUT ASTIA ?
  1
  10
  Raportează
 • postat de Baba Ispravita, fosta Ijdileanu, ijdeleanca din Ijdileni si legala, cu acte beton dupa casatorie - Doamna Ispravitu - membra fesene-fedesene-pesede din 90 dar si in Consiliul Parohial care sunt aleasa dintre mireni, bineinteles, pe merit ca ma port laica
  Miercuri, 27 August 2014 16:56
  92.80.140.***
  Baba Ispravita, fosta Ijdileanu, ijdeleanca din Ijdileni si legala, cu acte beton dupa casatorie - Doamna Ispravitu - membra fesene-fedesene-pesede din '90 dar si in Consiliul Parohial care sunt aleasa dintre mireni, bineinteles, pe merit ca ma port laica in treling si cu bigudiuri puse de domnu Furtuna, de fapt de doamna Furtuna, doamna e cu mestesugu, el doar atarnator ca Mitica al meu, freaca menta cu poza lu Mishu, Nelu, pe la sedintele noastre, chipurile regele e cu domnu Ponta, are selfie ca Ghita ciobanu dar io, ca sunt serioasa si am principii, Mitica un betiv ordinar, plateste cotizatie la domnu faslaru ca-i opreste partidu din pensie direct de pe card, nu e dedicat dreptatii si muncii, el e cu furtisagu, daca poate sa ma faca de 50 de bani, el zice ca ce inseamna 0,5 roni la doua pensii da io judec drept, pe adevar si cu 19% tva la paine cum ne-a dat din mila lui domnu Ponta si D-zeu prin reprezentant in teritoriu, dom" Costica Craciun, e mult cinci mii, nu cativa firfirei, juma' de leu la 2600 lei cat avem din combinat si d'asta murmur ca vrajitoarele, ca zavoranca sa pateasaca primarele Marius Stan pe care l-am votat ca ne-a zis domnu faslaru, chipurile e de-al nostru, vocsit, e cu noi, cu pesedeu si-l atentionez serios, broasca raioasa pe chelia lui, are zece zile sa treaca cu acte la partidu lu domnu Ponta, cum s-o mai numi mehlemu PSD-UNPR-P, ca dreacqu, ciuciu caldura la iarna pentru basistii din Galati de la domnu Ponta si de la Dragnea, in plus, penitenta ca a fost indecent cu pensionarii, nu ne-a dat bilete gratis la spectacolu cu Iglesias, sa faca la propriu si in direct la A3 o donatie, o filantropie ptr psd in programul Ice Bucket Challenge !!
  6
  3
  Raportează
 • postat de Stane, Stane, trebuia să mergi demult la Bruxelles să prinzi niște bani europeni....tu pe Dâmbovița cauți soluții?
  Miercuri, 27 August 2014 15:26
  80.97.242.***
  Măi Stane, ca Primar de Galați plecat să rezolvi problema încălziri la Iarnă a gălățenilor, nu te-ai îndreptat bine, la București este sărăcie, nu-s bani....mai bine încercai ceva bani europeni la Bruxelles, acolo găseai oameni inteligenți și buni pentru investiții, măcar pentru montarea pe blocuri a panourilor solare ce pot da apă caldă și căldură așa cum au făcut alte localități cu primari inteligenți.
  1
  16
  Raportează
 • postat de NELU ECONOMIST
  Miercuri, 27 August 2014 14:12
  5.13.141.***
  DESFIINTAREA APATERM SI SOCIATIILE DE LOCATARI CARE FURA DE RUP PE LOCATARII BLOCURIILOR PRIN MIJLOACE ILEGALE SI OCULTE!
  INFIINTAREA LA NIVEL DE ELECTROCENTRALE A UNUI SERVICIU FINANCIAR CONTABIL CARE SA PREIA ACTIVITATEA FINANCIAR CONTABILA A ACESTOR ASOCIATII MAFIOTE!
  OBLIGATORIU LA NIVEL DE SCARA DE BLOC SA FIE UN SEF DE SCARA CARE DA TOATE INFORMATIILE PRIMARE INCLUSIV REPARATIILE CURENTE SI CAPITALE LA NIVEL DE SCARA! ALTE INFORMATII SUNT DISPUS SA DAU!
  CU AJUTORUL CALCULATORULUI SE CONDUCE EVIDENTA CONTABILA -FINANCIARA ETC ETC ..
  2
  14
  Raportează
 • postat de S
  Miercuri, 27 August 2014 14:06
  79.116.101.***
  De ce sa salveze Apatermul? Cu banii acestia, care ii arunca practic pe fereastra, mai bine ajuta populatia/scolile sa-si monteze centrale. Sa redimensioneze reteaua de gaz/electrica. Altfel, se pierd niste bani si anul viitor situatia va fi identica.
  1
  19
  Raportează
 • postat de ooo TELU
  Miercuri, 27 August 2014 13:53
  94.176.183.***
  Nu stim exact , este rea credinta sau interes mafiot ...Pai , mai fratilor , acest sistem centralizat , facut din banii nostri , functioneaza , este modernizat , s-au investit miliarde de euro in el si noi suntem sfatuiti sa ne montam centrala ...Adica sa mai investim inca o data . Problema reala este ca acceptam sa muncim ca prostii cu 200 euro pe luna , din care dam iarna 1oo pe intretinere . Asta este adevarata drama . Ar fi foarte bine sa cascam ochii cum votam , sa iesim in numar mare la vot , sa nu mai lasam toti mafiotii sa ne dicteze destinul .
  9
  13
  Raportează
 • postat de raluca andrei
  Miercuri, 27 August 2014 12:52
  82.208.137.***
  Analizati putin ....tot ce nu poate face Marius Stan, inchide , nu e capabil sa geseasca rezolvare
  Exemple concrete: 1)a daramat la Ancora garajele si nu e capabil sa continuie de zici ca a fost razboi in zona
  2) a inchis faleza superioara , incapabil sa o repare
  3) a inchis drumul din fata liceului sportiv, incapabil de solutii
  4) a inchis faleza inferioara de trebuie sa treci printre mesele restaurantului dintr o parte in alta, incapabil sa repare
  5) o pus o baliza pe str. Aurel Vlaicu unde se surpa, in loc sa repare, inca odata incapabil
  6) inchide Apatermul, incapabil de solutii desi Brasovul unde termoficarea functioneaza extraordinar, pe fonduri europene , nu este departe si ar putea cere consultanta de la prietenul Scripcaru
  7) DIN BANII GALATENILOR, VOPSESTE GROPILE IMENSE DE PE STRADA TRAIAN , ca marcaje stradale, efectiv a dat cu vopsea in fundul gropilor !!!I INCREDIBIL!!!
  Domnule primar.....serios oare chiar ai curajul sa mai candidezi odata???
  Te am votat dar esti cea mai mare dezamagire politica pe care am avut o in cei 25 ani dupa revolutie !!
  SI NU IN ULTIMUL RAND >>>ESTI DE O AROGANTA IESITA DIN COMUN !!!
  0
  22
  Raportează
 • postat de cineva
  Miercuri, 27 August 2014 11:06
  92.87.201.***
  Lasa ca baga astia taxa de poluare pe central termica si tot ne ard.
  2
  16
  Raportează
 • postat de Pînă în Decembrie 89 populația era bună platnică...ghici de ce?
  Miercuri, 27 August 2014 09:50
  92.86.46.***
  Măi să fie...populația, cel mai rău platnic...păi cine ne-a adus în situația asta după Decembrie '89? Noi, ''populația''? Cum înainte de Decembrie ''populația'' era o bună platnică și azi după 24 de ani nu mai este? Și apoi ''populația'' este de vină că Apatermul livrează o marfă prea scumpă și nevandabilă? Chiar și noi din asociație ce nu are datorii nu folosim apa caldă de la Apaterm, azi pe zilele astea calde reușind să ne spălăm cu apă rece și bătrânii cu apă rece încălzită pe aragaz. Păi cum să plătești apa caldă și căldura dacă 3 milioane a ,,oamenilor muncii angajați au 1 000 RON/ lună din totalul celor ce mai muncesc, adică 4,5 milioane total. Și apoi, cine este prostul? Cel care dă marfa fără să fie plătită sau cel ce primește pe degeaba? Oricum, menirea Electrocentralelor nu mai există, producerea curentului electric pe gaz este energofagă, iar producerea aburului la 3 sau 4 Km față de consumator nu este rentabil, încălzim pământul, mai ales Iarna, ca să nu mai pui plimbatul apei calde pe sute de kilometrii de către Apaterm pentru un metru cub de apă caldă folosită, chiar zero la unii din vecinii mei.
  0
  26
  Raportează
 • postat de pamflet in tara lui papura voda mare constructor de stadioane
  Miercuri, 27 August 2014 09:27
  5.13.198.***
  se duce stan-escu asta si le spune: mai cand castigam eu campionatul cu arbitrii voi erati copii, cand faceam eu blaturi cu mm voi sugeati la tata, cand eram eu manager la autobaza bucuresti voi nici pe teava nu erati, cand faceam eu trashumanta de la hunedoara la galati romania era o tara prospera
  3
  14
  Raportează
 • postat de Akbar
  Miercuri, 27 August 2014 08:09
  86.127.208.***
  "Primarul Stan a plecat la Bucuresti". Definitiv ?
  2
  18
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 27 August 2014 07:28
  5.13.171.***
  Acesta este comentariul postat la articolul din data 26 august ac ,intitulat "Scenariu de coşmar la APATERM: La iarnă, GALAŢIUL RĂMÂNE ÎN FRIG! " in care scriam :"Fiecare cetatean si institutie are dreptul la opinii . Nu inteleg de ce se arata ingrijorati cei de la Apaterm de :"Pentru montarea a 60.000 de centrale sunt necesare cel puţin 360.000 zile de muncă/om (60.000 centrale * 2 zile * 3 oameni). La o cerere atât de mare de forţă de muncă şi material, coroborată cu capacitatea reală de sustenabilitate a costului şi cu oferta de profil de pe piaţa locală a muncii, este previzibil că vor fi distribuite şi centrale de calitate îndoielnică (posibil chiar second-hand) şi va fi utilizat pentru realizarea lucrărilor personal fără calificarea necesară. Consecinţa posibilă a acestui aspect este punerea în funcţiune a unor instalaţii a căror calitate şi execuţie îi pun în risc nu numai pe utilizatorii direcţi, ci şi pe cei din locuinţele învecinate" de "Consecinţa punerii în funcţiune a acestor centrale, dacă instalaţia de transport şi distribuţie nu a fost dimensionată pentru suplimentarea consumatorilor până la acest nivel, este riscul neasigurării celor mai buni parametri în activitatea de alimentare cu gaze naturale a tuturor consumatorilor, atât cei vechi (casnici şi industriali), cât şi a celor nou intraţi în sistem"si de "Sub semnul întrebării se pune inclusiv posibilitatea montării de centrale în cele 15.000 de locuinţe ai căror titulari sunt beneficiari de ajutoare de căldură şi care, chiar dacă vor primi subvenţie pentru achiziţia centralei termice, nu vor dispune de diferenţa necesară până la concurenţa costului total al lucrării de circa 2.000 euro. Consecinţa imediată a acestui aspect este acela că aceste locuinţe nu vor beneficia de încălzire în sezonul rece, situaţie cu un grad mare de risc în ceea ce priveşte sănătatea celor din aceste locuinţe, în categoria cărora regăsim bătrâni, bolnavi, şomeri, familii cu mulţi copii" cred ca alte institutii si societati ar trebui sa se pronunte in aceste probleme. Prima institutie ar trebui sa die Consiliul Local care ,data fiind situatia , sa sisteze orice finantare din bugetul local sau central ,indreptata spre Apaterm si sa treaca de urgenta la montarea de centrale in institutiile de interes social ,scoli ,gradinite ,spitale etc .Alta institutie care ar trebui sa se pronunte este GDF SUEZ Energy România societate care in mod sigur are o strategie pentru aceasta situatie ,de altfel la Galati ar putea fi pusa ipotetic doar problema retelei in interiorul orasului si doar partial , pana la Combinat si CET exiata capacitate de transport neutilizata care poate sa acopere multe orase precum Galatiul .Este de remarcat grija pentru locuitorii cu probleme sociali ai celor 15000 de apartamente ,intrebarea este de ce nu i-a doborat grija fata de acestia atunci cand au tot sporit pretul la Gcal ,fac referinta la adaosul Apaterm la acest pret ,adaos care nu ar trebui sa nu aiba nici o legatura cu scumpirea gazelor iar pentru acoperirea scumpirii energiei electrice trebuia sa se preocupe de reducerea altor cheltuieli ,or fi auzit de productivitatea muncii? Oricum si cu centrale si fara centrale ,o parte a galatenilor nu mai au posibilitatea sa plateasca intretinerea in Galati ,cel mult au sa aiba centrale de apartament si gazele taiate.Cat despre imposibilitate acoperirii tehnice a montarii celor 60000 centrale nu ma pronunt ,stiu sigur ca baietii stau la cotitura , abia asteapta o asa cerere si posibilitatea sa creasca preturile.Concluzie ,nu va ingrijorati tovarasi , partidul trebuie sa castige fotoliul de presedinte ,sa aiba toata puterea , asa ca cel putin anul acesta va gasi solutia de functionare a sistemului pagubos(doar paridul are Guvernul ,Parlamentul si candidatul care are posibilitatea sa umble la pusculita electorala pe spinarea contribuabililor ) ." Acum nu comentez decat ca am avut dreptate ,la finalul comentariului si adaug ca domnul Stan a plecat ca membru PNL si se va intoarce ca membru PSD sau al PRL -a vadutului Tariceanu .Dupa alegerile din toamna ce se va mai intampla ? Probabil ca se va introduce o taxa zdravana pentru utilizare centralelor de apartament ,taxa care alaturi de prevederile aberantului Ordin ANRSC 343/2010 ,va face nerentabila utilizrea centralelor de apartament . Cat de destepti pot fi unii care sustin ca suma centraleleor de apartament ,care incalzesc un anumit numar de apartamente , polueaza mai mult decat ancenstralul cazan de la CET , cu randamentul sovietic din anii 60 si cu pierderi de caldura de cca 40% pe traseele de conducte ,utilizand uneori si pacura si care incalzeste acelasi numar de apartamente. Normal ar fi ca taxa de poluare aferenta obtinerii unei Gcal in sistemul de termoficare sa fie cel putin dubla fata de taxa pentru obtinerea unei Gcal in centralele de apartament.
  4
  4
  Raportează
 • postat de Traian
  Miercuri, 27 August 2014 07:04
  5.13.170.***
  Eu zic ca se intoarce cu vesti bune de la Guvern. Adica membru PSD.:)))))))))) Si va declara ca a facut-o pentru galateni...
  4
  21
  Raportează
 • postat de dan.d
  Miercuri, 27 August 2014 06:53
  78.97.254.***
  Acum, cand Electrocentrale este pe duca vad golanii astia de politicieni ca trebuia facut ceva pentru aceasta problema? Ei toti, de la toate clanurile mafiote autointitulate partide politice au avut si inca mai au interese uriase in a tine in viata cu orice pret aceste doua vaci de muls, Apaterm si Electrocentrale. Solutii au fost si exista. A se vedea cum autoritatile de la Rm Valcea au desfiintat omologul lui Apaterm iar agentul termic si apa calda sunt livrate populatiei direct de catre producator, CET Govora. La buzau , Cluj, Timisoara s-au construit capacitati de producere a energiei termice, in locul vechilor CET-uri energofage.
  In alta ordine de idei, eergia termica produsa de Electrocentrale are un pret suportabil, dar ce se face cu ea? Este data unei verigi intermediare intesata de lipitori de afise cu salarii uriase, care aproape ca ii dubleaza pretul. Ca la piata: merge negustorul poarta producatorului, legumicultorului si cumpara rosiile cu 1 leu si vine la taraba de le vinde cu 2-3 lei. Asa si aceasta capusa intermediara Apaterm trebuia si trebuie urgent sa dispara din lantul asta. Chiar daca pe viitor se va face altceva in locul Electrocentrale, desi ma indoiesc, la ce politicieni a avut si are Galatiul.
  In afara de toate acestea, capusa aceasta sugatoare de bani multi, parca functioneaza ILEGAL, fara licenta. Ca si cum un cetatean ar conduce o masina fara permis. De ce nu a fost si nu este desfiintata? Raspunsul il stim multi, pt ca acolo s-au aciuat fel de fel de clienti de ai partidelor foarte gras platiti, pentru ca reprezinta inca o pusculita de partid.
  Raspunderea pentru aceasta situatie o poarta in solidar absolut toate lichelele care au condus orasul incepand cu Durbaca, Nicolae si actualii asazisi politicieni de doi lei.
  2
  21
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.