Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
9 comentarii

Cea mai logică soluţie pentru cei care vor să beneficieze de căldură şi în această iarnă, fără a se teme că Apaterm va da faliment, sunt centralele termice de apartament. Deşi iniţial poate părea o investiţie mare, această investiţie se poate amortiza în timp.

“Datele noastre arată că circa 65 la sută din achiziţiile de centrale termice realizate pe plan local sunt făcute de familiile care au renunţat la sistemul centralizat, acestea dorindu-şi în primul rând reducerea costurilor lunare şi sporirea confortului”, a declarat Cătălin Drăguleanu, country manager al unuia dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa centralelor termice din România.

Potrivit statisticilor, românii pot economisi, în medie, peste 20 la sută din valoarea facturii lunare, prin instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz. Astfel, dacă producerea unei gigacalorii cu o centrală termică pe gaz are un cost de circa 175 lei, în cazul CET-urilor media naţională arată că preţul facturat populaţiei pentru o gigacalorie este de 227 lei. Spre exemplu, la Galaţi, acest preţ este de 247 de lei.

Cum să îţi alegi centrala

Când vine vorba de alegerea centralei termice, studiile arată că în 41 la sută dintre cazuri principalul criteriu este eficienţa şi randamentul, urmat apoi, în 25 la sută dintre cazuri, de preţ. Pentru 21 la sută dintre clienţi, marca este foarte importantă la realizarea achiziţiei, în timp ce pentru 7 la sută esenţiale sunt perioada de garanţie şi cea de post-garanţie.

„Înainte de achiziţie, ar trebui să se facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinţiei, ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit, de numărul de consumatori de apă caldă menajeră şi numărul de băi şi bucătării. Astfel, poate fi determinată puterea centralei termice, acest lucru fiind foarte important, deoarece, pe termen lung, este evitat riscul neplăcerilor apărute ca urmare a unei cantităţi prea mici de apă furnizată, comparativ cu nevoile familiei. Aşadar, puterea termică a centralei ar trebui să fie direct proporţională cu dimensiunea spaţiului şi cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră”, a mai adăugat Cătălin Drăguleanu.

Criterii de selecţie

Randamentul şi eficienţa ar trebuie să fie cele mai importante criterii care să stea la baza procesului de cumpărare, deoarece, cu cât acestea sunt mai ridicate, cu atât costurile vor fi mai mici. „Acesta este şi motivul pentru care tot mai mulţi români optează pentru centralele termice în condensare, tehnologie ce asigură o reducere a consumului de gaz cu până la 35 la sută”, a mai afirmat specialistul.

Siguranţa în exploatare este un alt aspect deosebit de important care trebuie luat în calcul la achiziţionarea unei centrale termice. Evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecţia la îngheţ şi la lipsa apei din instalaţie sunt printre elementele care asigură o siguranţă sporită. În acest sens, este recomandat să nu se opteze pentru produse ale căror funcţii nu sunt atent studiate şi care pot aduce probleme pe termen lung.

CITEŞTE ŞI: Gălăţenii din peste 170 de asociaţii, EXCLUŞI de la DEBRANŞARE/ De APATERM, SCAPĂ cine poate

Citit 4956 ori Ultima modificare Marți, 02 Septembrie 2014 17:49

9 comentarii

 • postat de VLAD TEPES Miercuri, 03 Septembrie 2014 18:10 194.239.195.*** Link la comentariu
  1
  3

  Marine tu esti nevinovat,nu-i bai,nu musti,nu furi,nu omori pe nimeni,dar sa gasesti si 15 ortaci sa dea cu subsemnatul,e grav.P.S. problema este pentru generatiile viitoare care au numai calea rascoalei,ca sa scape de ce am realizat noi de la ``40 incoace.Daca ai citit in presa asa ceva,actioneaza ;infractorul;in justitie,declari ca vor sa te prostule de tot si ceri daune.

  Raportează
 • postat de sica Miercuri, 03 Septembrie 2014 17:50 5.13.171.*** Link la comentariu
  3
  3

  Numărul de angajaţi din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi ar putea continua să scadă, conducerea analizând, în prezent, fiecare loc de muncă, a anunţat directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu.  'Numărul de angajaţi ar putea continua să scadă, pentru că avem în prezent un proiect care analizează fiecare loc de muncă, încărcarea fiecărui om, pe echipe de producţie, TESA, tot. Iar concluzia de până acum arată că încă se mai poate să reducem numărul de salariaţi. Vom avea în viitor un fenomen straniu - va creşte producţia şi va scădea numărul de angajaţi, spre deosebire de anii de dinainte de privatizare, când creştea numărul salariaţilor şi scădea producţia', a declarat Dumitrescu.

  De la cei peste 30.000 de angajaţi, câţi avea combinatul înainte de privatizare, în prezent, după plecarea recentă a celor 365 de muncitori prin programul de prepensionare, combinatul mai are doar 6.600, diferenţa reprezentând-o siderurgiştii care au plecat, în ultimii 13 ani, prin diverse programe de autodisponibilizare. Cei 6.600 de muncitori rămaşi în combinat fac, teoretic, munca celor care au renunţat la joburi. Sindicatele avertizează de ani de zile deja că un volum crescut de muncă pe fiecare angajat ar putea ridica probleme de securitate în muncă, deoarece un muncitor obosit este predispus accidentelor de muncă.

  Compania susţine însă că nu există un astfel de pericol.

  'Nu, nu există un astfel de pericol, pentru că în paralel dezvoltăm proiecte foarte mari pentru protecţia muncii. De exemplu, folosim un tip de schele care salvează vieţi, schele cu standarde de calitate vest europene, cum puţine companii din România deţin acum. Au fost luate şi alte măsuri în domeniul securităţii muncii, precum 'linia vieţii' sau achiziţionarea de echipamente de protecţie la nivel internaţional. Toate acestea şi-au arătat efectele în timp, căci numărul de accidente pe mia de angajaţi a scăzut foarte mult, cu excepţia regretabilă a acestui an, când am avut două evenimente nefericite. Dar nu trebuie uitat că în afară de acest an, am avut trei ani consecutivi în care nu a existat niciun accident mortal de muncă, ceea ce reprezintă rezultatul unui efort foarte mare făcut în ultimii cinci-şapte ani pe linia securităţii în muncă, care acum începe să-şi arate efectele', a precizat Dorian Dumitrescu.

  Raportează
 • postat de georgeta Miercuri, 03 Septembrie 2014 13:21 89.137.223.*** Link la comentariu
  1
  20

  ...poate scapam si de nenorocita decizie locala potrivit careia platim 1/4 din cheltuielile apartamentului pentru tevile prin care nu circula caldura de la APATERM....dar ne traverseaza apartamentul.Ne-am adresat cu cereri la asociatia propritarilor toti cei nemultumiti....oare in ce sertar zac cererile ????? un tronson intreg are cenrale de apartament...Ce platim ? salariul de 20000 lei al directorului APATERM....Edilul sef e ocupat cu plimbarile....Electrocentrale e pe cale de disparitie....prostii platesc !!!!!

  Raportează
 • postat de Centralele de apartament au fost instalate gratis în Brăila în toate blocurile. Miercuri, 03 Septembrie 2014 12:04 92.86.69.*** Link la comentariu
  3
  16

  Treaba lui Bunea Stancu ce a furat sau nu, treaba DNA-ului, dar Bunea Stancu a făcut o TREABĂ FORMIDABILĂ pentru brăileni. A introdus gratis racordare la gaz, contor gaz și centrală termică de apartament în toate blocurile, în toate apartamentele....totul GRATIS, locatarilor din apartamente rămânând să-și instaleze pe cheltuiala lor instalația din apartament și caloriferele. Azi nici-un brăilean nu se vaită de scumpetea căldurii sau a apei calde. Aici trebuie felicitat Bunea Stancu.

  Raportează
 • postat de marin Miercuri, 03 Septembrie 2014 10:23 95.77.196.*** Link la comentariu
  4
  25

  @vio, tarile alea au centrale dar nu de apartament, ci de scara/casa. La noi e greu sa implementezi asa la blocurile vechi, pentru ca unii ba nu vor, ba nu au bani, ba nu ii intereseaza, e vorba doar de de civilizatie, capitol la care noi suntem lejer cu 50 de ani in urma, la noi inca se scuipa pe strada :)) ce pretentii ai?

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Miercuri, 03 Septembrie 2014 09:43 213.218.53.*** Link la comentariu
  2
  13

  ". Astfel, dacă producerea unei gigacalorii cu o centrală termică pe gaz are un cost de circa 175 lei, în cazul CET-urilor media naţională arată că preţul facturat populaţiei pentru o gigacalorie este de 227 lei. Spre exemplu, la Galaţi, acest preţ este de 247 de lei."

  Mai adaugati ca acest pret de 247 lei in Galati este un pret mai redus, nu este pretul real, pentru ca o parte plateste Primaria si vedeti cat de mare este pretul Gigacaloriei la Apaterm / Electrocentrale !!!

  Dar din lege sunt declarate ca fiind de "inalta eficienta" !
  De fapt sunt de inalta eficienta pentru buzunarele politicienilor si lipitorilor care capuseaza acest sistem !

  Mai adaugati si furtul de bani al administratorilor asociatiilor si putem sa punem bomboana pe coliva aceasta plina de rahat.

  Raportează
 • postat de vio Miercuri, 03 Septembrie 2014 09:19 86.127.209.*** Link la comentariu
  11
  9

  De ce oare cei din tarile nordice nu au centrale de apartament ?
  Finlanda,Suedia nu au centrale de apartament la blocuri?

  Raportează
 • postat de agentu termic Miercuri, 03 Septembrie 2014 08:43 109.166.208.*** Link la comentariu
  3
  23

  Publicitate mascata!
  Primul criteriu in alegerea centralei e FIABILITATEA!!! Restu-s povesti!
  Toate centralele au protectie la inghet si elemente de siguranta!
  Nu prea conteaza puterea si nici randamentul: toate centralele de apartament au 24kW iar randamentul e peste 90% la oricare din ele.
  E un mit cu amortizarea investitiei din economia la incalzire: pretul gazului creste constant si va creste si mai mult in viitor, anuland avantajul economic.
  Singurul adevar din articol este ca o centrala de apartament iti asigura un confort termic superior celui oferit de apaterm.

  Raportează
 • postat de IC Miercuri, 03 Septembrie 2014 08:28 5.13.137.*** Link la comentariu
  1
  20

  Se fac ecomomii la buzunar ,se fac ecomomii la gaze si exista posibilitatea ca toti sa consume cat platesc ,nu platesc se inchide gazul si/sau curentul si cei mai important se inchide si robinetul pomenilor electorale.....ca tot s-a deschis la greu sezonul acestora.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.