CAPCANELE mandatării băncii cu PLATA FACTURILOR

CAPCANELE mandatării băncii cu PLATA FACTURILOR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă nu doriţi să vă bateţi capul, în fiecare lună, cu efectuarea plăţilor online după modelul deja descris, puteţi mandata banca la care aveţi cont şi servicii active de internet banking să se ocupe de plăţile dumneavoastră. Mulţi europeni din Vest preferă acest tip de mandatare, deoarece astfel nu le mai rămâne altceva de făcut decât să verifice lunar, tot online, de la serviciu, de acasă sau chiar din concediu, de pe telefon sau tabletă, dacă banca şi-a făcut bine treaba. Serviciul costă, dar găsiţi bănci care nu percep comision mai mare de 3-5 lei pe lună. Oricum ar fi, întrebaţi despre acest tarif, pentru siguranţă, înainte să contractaţi serviciul!

Mandatând banca să plătească facturile pentru dumneavoastră, puteţi avea nu doar beneficii, ci şi două tipuri de probleme: să plătiţi mai mult decât trebuia sau să rămâneţi cu datoriile neachitate. Iată de ce. Când contractaţi serviciul, funcţionarul băncii vă va întreba dacă doriţi să stabiliţi un plafon (o sumă maximă de plată) pentru fiecare furnizor de servicii căruia trebuie să îi achitaţi facturi.

Fără plafon, plăţi... fără număr

Dacă nu stabiliţi un plafon şi furnizorul de servicii vă calculează greşit factura, încărcându-vă la plată, banca va vira, de bună credinţă, şi până la ultimul leu din contul dumneavoastră, către furnizorul care v-a suprataxat. De ce? Din cauză că, practic, pentru asta aţi şi plătit-o: să vă achite datoriile la zi, indiferent care sunt acestea. Deşi situaţiile de suprataxare nu sunt la ordinea zilei, greşeli se fac şi încă destul de des. Şi n-ar fi deloc plăcut să rămâneţi fără bani în cont şi să staţi la mâna unei companii să vă returneze ceea ce v-a încasat pe nedrept.

Plafon prea mic, factură neachitată

Dacă însă stabiliţi un plafon, iar factura calculată de furnizorul căruia îi sunteţi datori  depăşeşte suma maximă de plată pe care aţi stabilit-o, banca nu vă va achita factura. Nici n-ar avea cum, de vreme ce nu aţi stabilit nimic cu privire la efectuarea de plăţi parţiale. Dacă nu verificaţi lunar modul în care a decurs achitarea datoriilor dumneavoastră, vă puteţi trezi chiar cu telefonul oprit sau cu lumina tăiată, deşi stăteaţi fără griji, ştiind că banca a achitat.

Merită menţionat şi faptul că, atunci când mandataţi banca să vă plătească datoriile, ar trebui să fiţi cu toate plăţile la zi. Banca va achita doar facturi care au fost emise după ce aţi contractat serviciul de mandatare. Iar unele instituţii - cum ar fi Electrica, spre exemplu - vă taie lumina şi pentru datorii de câţiva lei ieşite din termenul de plată.

Citit 2602 ori Ultima modificare Duminică, 07 Septembrie 2014 16:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.