O nouă baterie de cocsificare la Combinat?

O nouă baterie de cocsificare la Combinat?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* ArcelorMittal ar putea fi obligată să construiască o nouă baterie de cocsificare la Galaţi * De săptămâna viitoare vor începe negocierile între companie şi AVAS pentru restabilirea traseelor banilor care ar fi trebuit să fie investiţi la UCC *

Închiderea Uzinei Cocso-Chimice (UCC) ar putea fi una dintre deciziile Combinatului care să nu rămână neachitată ori suplinită de programe de a căror eficienţă se îndoieşte toată lumea. După cum susţinea şeful AVAS, în cadrul vizitei făcute la ArcelorMittal săptămâna aceasta, cei de la Combinat vor fi nevoiţi să plătească într-un fel  închiderea uzinei. Toate acestea se vor face prin intermediul unui act adiţional la contractul de privatizare a Sidex.

"Un lucru trebuie să fie clar: nu vom acorda niciun fel de facilitate celor de la ArcelorMittal în ceea ce priveşte modificarea contractului de privatizare. Asta înseamnă că, în cadrul contractului, atât volumul investiţional pe mediu, cât şi cel tehnologic trebuie realizat ca valoare absolută”.

„Mai mult decât atât, din punct de vedere al destinaţiei fiecărui obiectiv investiţional, nici acesta nu va fi modificat. Obiectivul investiţional pentru Cocso-Chimice rămâne acelaşi, şi ca valoare, şi ca destinaţie. Nu pot fi plimbaţi banii dintr-o parte în alta, însă un act adiţional care să permită închiderea unui obiectiv şi deschiderea altuia este posibil", a spus Mircea Ursache (foto), şeful AVAS.

Apar însă multe semne de întrebare după declaraţiile acestuia. În primul rând, nu este foarte clar ce obligaţii îşi vor asuma cei de la ArcelorMittal. Cum vor investi în UCC atâta vreme cât ei îşi doresc să o închidă? Ce mai este de reparat în uzină atâta vreme bateriile de cocsificare nu vor mai putea fi pornite odată ce s-au oprit? Această incertitudine face loc unor speculaţii.

Aşadar, nu este exclus ca actul adiţional să prevadă construirea unei noi baterii de cocsificare, atâta vreme cât acei bani destinaţi investiţiilor nu pot fi folosiţi pentru nimic altceva decât pentru cocso-chimie. În plus, odată cu această idee trebuie să ne amintim şi faptul că cei din conducerea ArcelorMittal vorbeau cu jumătate de gură zilele acestea despre faptul că intenţionează ca după trecerea crizei economice să reconstruiască una dintre baterii.

Rămâne ca acest act adiţional să stabilească, probabil, doar termenele de execuţie pentru o nouă baterie.

Negocieri

Discuţiile despre această investiţie ar putea demara destul de rapid. Revenind la declaraţiile preşedintelui AVAS, de săptămâna viitoare o echipă formată din reprezentanţi statului se va afla la Combinat pentru stabilirea prevederilor actului adiţional.

"Săptămâna viitoare o comisie de la AVAS, formată din reprezentanţii Departamentului pentru monitorizarea post-privatizării şi, respectiv, ai Direcţiei de Restructurare, vor fi prezenţi la Galaţi pentru o perioadă de timp. Aceştia vor prezenta un raport conducerii AVAS, după care vom purcede la negocieri cu privire la încheierea acestui act adiţional", a mai spus Ursache.

Nu ar fi prima dată când se vorbeşte despre obligaţiile pe care investitorul Ispat şi le-a asumat la privatizare, însă este destul de greu de anticipat ce urmează să se întâmple, în condiţiile în care acel contract este secretizat.

Tot ce se ştie despre preluarea combinatului gălăţean de către miliardarul Lakshmi Mittal este că preţul contractului de privatizare încheiat în 2001 a fost de 70.715.016,80 de dolari. Iniţial s-au achitat statului român doar 25.000.000 de dolari, iar următoarele tranşe au fost achitate după doi ani, timp  în care noul Ispat Sidex începuse deja să înregistreze cifre de afaceri impresionante.

Foto: Agerpres

Citit 1995 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.