Muncitorii de la Trefo, pregătiţi să iasă în stradă

Muncitorii de la Trefo, pregătiţi să iasă în stradă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Locurile lor de muncă depind de aprobarea de către autorităţile locale a unei noi căi de acces în întreprindere *

Cei 130 de lucrători de la Trefo sunt decişi să-şi apere locurile de muncă în stradă în cazul în care autorităţile locale nu vor aproba deschiderea unei noi căi de acces către întreprindere.

După cum „Viaţa liberă” v-a informat, activitatea Trefo se va concentra pe trei hectare din cele 13 hectare pe care se întindea „în vremurile bune” întreprinderea. Acţiunea, având ca termen 1 ianuarie 2010, se face în baza unui contract încheiat între actualul acţionar majoritar al Trefo, Saverio Frisardi, şi fostul său partener de afaceri, Domenico Toscano.

Acesta din urmă a demarat pe terenul eliberat un proiect imobiliar, în timp ce, pentru a-şi continua activitatea, Trefo are nevoie să deschidă o nouă cale de acces, spre str. Milcov. Numai că, în ciuda aşteptărilor conducerii Trefo, în Comisia de Siguranţa Circulaţiei, din care fac parte, alături de Primărie, mai multe instituţii locale, avizul a fost până în prezent refuzat, deoarece în zonă s-ar afla blocuri de locuinţe, iar strada este prea îngustă şi nu ar suporta maşini cu gabarit mare. În cele din urmă, zilele trecute, potrivit viceprimarului Nicuşor Ciumacenco, comisia de specialitate s-a arătat dispusă să accepte deschiderea unei noi căi de acces, dar numai pentru maşini ce nu depăşesc un gabarit de 3,5 tone.

„Am primit şi noi confirmarea verbală în această privinţă de la cabinetul domnului viceprimar, dar vă daţi seama că nu prea ne ajută un astfel de aviz. Acum folosim maşini de 20 tone, iar 3,5 tone nu reprezintă mare lucru. La noi, trei tone înseamnă doi colaci de sârmă… Dar, mă întreb eu, depozitele de fier vechi de pe aceeaşi stradă credeţi că transportă cu dubiţa de trei tone? Şi e vorba de exact acelaşi traseu”, ne-a declarat Carmen Pârvan, directorul general al Trefo.

Potrivit estimărilor, traficul rutier legat de Trefo ar fi în medie de cinci camioane pe zi. Dar în condiţiile în care nu se va putea deschide o nouă cale de acces, întreprinderea este, practic, blocată.

„Ce se va întâmpla? Sincer, mi se pare o situaţie absurdă: nu suntem nevoiţi să dăm oameni afară din cauza dificultăţilor economice, a crizei, lucru care se întâlneşte, astăzi, la tot pasul. Nu avem dificultăţi economice cum au marile companii din oraş. Dar ne împiedicăm de o poartă, în condiţiile în care, pe aceeaşi stradă, trec astfel de camioane zilnic”, a arătat directorul general al Trefo.

Situaţia creată i-a pus în stare de alertă pe salariaţii întreprinderii, acestora fiindu-le greu să accepte că ar putea să-şi piardă locurile de muncă pentru că nu se obţine autorizaţia pentru deschiderea unei porţi.

„Inclusiv noi am făcut o serie de adrese către Primărie, în care am atras atenţia asupra situaţiei disperate în care ne aflăm. Din păcate, iată, lucrurile nu merg deloc bine. Chestiunea asta cu gabaritul de 3,5 tone e absurdă. Maşina mea, de acasă, are două tone!”, ne-a declarat Sergiu Balaeş, preşedintele Sindicatului Liber Trefo. Acesta a precizat că va avea loc o întrunire sindicală în care, cel mai probabil, se va decide declanşarea, de la începutul lui iunie, a unor mişcări de protest în faţa Primăriei.

„Nu putem să stăm cu mâinile în sân şi să vedem cum ne pierdem locurile de muncă. Sper ca autorităţile locale să înţeleagă gravitatea situaţiei şi să nu ia o decizie care, practic, echivalează cu închiderea întreprinderii”, a precizat liderul sindical.

Acţionarul majoritar al Trefo, Saverio Frisardi, ne-a declarat că, în principiu, erau prevăzute noi investiţii pentru dezvoltarea portofoliului de produse al Trefo, dar în condiţiile în care chestiunea căii de acces nu va fi soluţionată, singura variantă va relocarea întreprinderii, cel mai probabil în Republica Moldova.

Citit 2434 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.