Jorăşteanul - frate cu francezul

Jorăşteanul - frate cu francezul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe 21 mai, la Jorăşti, s-a semnat protocolul de colaborare dintre comuna gălăţeană şi localitatea franceză Feuchy * Oaspeţii au fost încântaţi de frumuseţea locurilor şi de bucatele tradiţionale româneşti * Primarul Georgică Tofan: „Sperăm să beneficiem de experienţa lor în rezolvarea problemelor sociale” *

În ziua de 21 mai a avut loc la Jorăşti un eveniment care va rămâne cu siguranţă întipărit în istoria aşezării. Comuna a fost vizitată de o delegaţie din Franţa, din localitatea Feuchy - delegaţie condusă chiar de primarul Michael Machan - prilej cu care s-a semnat un protocol de înfrăţire între cele două localităţi.

Întâlnirea a două lumi

La semnarea protocolului au participat numeroşi jorăşteni, dar şi prefectul Claudiu Brânzan, preşedintele CJ - Eugen Chebac, europarlamentarul Adriana Ţicău, senatorul Gheorghe Saghian, alte oficialităţi.

Evident, am asistat la un moment interesant, în care două lumi şi-au dat mâna. Două lumi cu rădăcini latine comune, dar atât de diferite ca evoluţie ulterioară. De altfel, primarul Jorăştiului, Geogică Tofan, ne-a mărturisit că are o strângere de inimă şi că, după ce a văzut ce civilizaţie este la Feuchy, se teme că oaspeţii nu vor fi prea încântaţi de sărăcia din satele româneşti.

Până la urmă, însă, francezii au fost fermecaţi de Jorăşti. „Aveţi locuri senzaţionale. Cu aşa peisaje, în Franţa s-ar face bani buni din turism”, a fost şarmant, dar şi uşor critic, primarul de la Feuchy, Michael Machan. „Suntem fericiţi de această colaborare, pentru că sunt convins că avem de învăţat unii de la alţii”, a mai spus Machan.

Satul a fost în mare sărbătoare

Venirea francezilor i-a entuziasmat pe jorăşteni. Şi cum evenimentul s-a suprapus fericit cu hramul bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” (cea mai mare sărbătoarea a satului, după Paşte şi Crăciun), oamenii nu au scăpat prilejul de a se bucura împreună.

Delegaţia franceză fost întâmpinată cu pâine şi sare, apoi a participat la slujba religioasă şi, după momentul oficial al semnării documentelor, s-au schimbat cadouri simbolice (produse tradiţionale franceze şi româneşti) şi s-a aşernut masa mare de hram.

Peste 300 de oameni s-au ospătat, la căminul cultural, cu bucatele pregătite pentru sărbătoare: rasol de găină de ţară, sărmăluţe în foi de viţă cu mămăliguţă şi mititei. Până în noapte: muzică, dans, spectacol folcloric susţinut de tinerii din sat şi tradiţionalul bal de „Constantin şi Elena”.

Vineri, francezii au fost invitaţi  să viziteze două ferme agricole, mai multe case de gospodari şi au participat la o petrecere câmpenească la marginea codrului Zărneştilor, iar sâmbătă au fost în croazieră pe Dunăre.

Lăsaţi copiii să vină la noi!

Cu ocazia semnării protocolului, a fost lansată şi o interesantă invitaţie la schimb cultural şi de... copii. Începând din această vară, în cele două localităţi înfrăţite vor fi organizate tabere: la Jorăşti - pentru copiii francezi, iar la Feuchy - pentru cei români.

Primarul Jorăştiului a declarat că aşteaptă de la partea franceză ajutor în gestionarea problemelor sociale. „Ei au o experienţă formidabilă în acest domeniu. La Feuchy nu există şomeri sau asistaţi social”, a spus el. De cealaltă parte, primarul de la Feuchy şi-a exprimat încrederea că ambele localităţi vor avea de câştigat din înfrăţire. „România este impresionantă din multe puncte de vedere”, a spus acesta.

În fine, trebuie să menţionăm că ambii primari au dorit să le mulţumească europarlamentarilor Adrian Ţicău şi Jean Louis Couttigny, fără de care protocolul n-ar fi existat.

Citit 946 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.