97 milioane de euro pentru vântul de la Corod

97 milioane de euro pentru vântul de la Corod
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe dealul „Mândra” va răsări o „pădure” de instalaţii eoliene * 97 de elice valorând, fiecare, un milion de euro! *

Judeţul Galaţi pare să devină un adevărat „El Dorado” pentru investitorii în domeniul energiei electrice produsă cu instalaţii eoliene. După ce parcurile eoliene de la Rediu (Măcişeni), Bereşti-Meria, Smârdan, Tuluceşti, Vânători, Schela, Cuca, Pechea şi Slobozia Conachi (ca să le enumerăm doar pe cele mediatizate recent) sunt pe cale să devină realitate, iată că şi la Corod se naşte un astfel de proiect. Mai mult decât atât, pare să fie treabă foarte serioasă, pentru că deja se poartă negocieri cu proprietari terenurilor unde „pică” eolienele.

Primăria ia 100.000 de euro pe an

Potrivit contractului încheiat între Consiliul local Corod şi concernul de firme (româno-spaniol) care asigură investiţia, la bugetul local va fi virată anual o sumă frumuşică: 100.000 de euro. De asemenea, 10 la sută din curentul necesar iluminatului public şi instituţiilor publice va fi livrat gratis. Pare o înţelegere foarte bună, câtă vreme Primăria nu cheltuie nimic pentru parcul eolian, ci doar permite amplasarea a 80 de tubine pe terenurile proprietate publică situate în dealul „Mândra”.

Nici sătenii pe al căror teren „pică”, potrivit studiului de fezabilitate, 17 piloni cu elice nu vor ieşi în pierdere. Pentru 30 metri pătraţi de teren extravilan (atâta ocupă o eoliană), acestora li se oferă 300 de euro pe an. Adică în jurul a 100.000 de euro pe hectar, cât se poate câştiga, probabil, doar din cultivarea de cannabis!

Finanţatori sunt spaniolii

Din câte am înţeles, „sacul cu euroi”  - 97 de milioane! - vine de la firma spaniolă implicată în proiect, partea română având rolul de partener care ştie cum merg lucrurile prin ţărişoara noastră. De asemenea, se pare că o bună parte din fonduri au ca origine UE, care pentru Europa de Vest subvenţionază proiectele pentru producerea de energie ecologică. Tot e bine! Chiar dacă firmele româneşti nu au astfel de facilităţi, măcar putem beneficia de investiţiile ulterioare.

Primarul de la Corod, Vasile Hârjeu, este foarte optimist în legătură cu acest proiect. „La început am fost cam neîncrezător, dar după ce am văzut că oamenii au intenţii foarte serioase şi au început să încheie contracte pentru teren, mi-am dat seama că nu este o ţeapă. Mă bucur că se face o investiţie atât de importantă la Corod”, spune primarul.

După toate probabilităţile, construcţia „pădurii” însumând 97 de instalaţii eoliene (fiecare valorând un milion de euro şi având peste 100 de tone greutate) ar putea începe chiar în acestă vară, iar finalizarea proiectului va dura circa trei ani. Cât timp va produce parcul eolian este greu de spus, dar contractele de concesiune a terenurilor unde sunt amplasate „moriştile” sunt pentru 30 ani.

Explicaţie foto: Oare aşa va arăta dealul Mândra?

Citit 1978 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.