GHIDUL complet al "LOTERIEI BONURILOR FISCALE"

GHIDUL complet al "LOTERIEI BONURILOR FISCALE"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* "Viaţa liberă" vă prezintă principalele prevederi şi situaţii care pot apărea pe parcursul desfăşurării loteriei fiscale * Prima extragere va organizată pe 13 aprilie, în a doua zi de Paşti * Află cum se va împărţi fondul de câştiguri în valoare de 1.000.000 lei şi ce bonuri fiscale pot participa


Organizarea primei extrageri din cadrul "Loteriei bonurilor fiscale" a intrat pe ultima sută de metri, iar Guvernul a aprobat deja proiectul de ordonanţă privind modul în care se vor desfăşura extragerile respective. După cum v-am informat deja în paginile ziarului nostru, prima extragere a Loteriei fiscale se va desfăşura pe 13 aprilie, în a doua zi de Paşti, cu ajutorul Loteriei Naţionale şi va viza bonurile fiscale emise de comercianţi.

Măsura are ca scop combaterea evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea şi responsabilizarea cetăţenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți din vânzarea bunurilor şi prestarea serviciilor direct către populaţie.

Pe scurt, la loterie se vor extrage două numere: unul în intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziuni ale leului (inclusiv TVA), iar un alt număr va reprezenta ziua emiterii bonului fiscal aferent lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale. Pentru a fi câştigătoare, bonurile trebuie să fie emise de un aparat electronic fiscal, să fie emis unei persoane fizice şi, desigur, să îndeplinească cele două criterii de eligibilitate privind data emiterii şi valoarea bonului.

Dat fiind însă interesul manifestat de cititorii ziarului "Viaţa liberă" pentru Loteria bonurilor fiscale, vă prezentăm în cele ce urmează, în baza informaţiilor furnizate de Ministerul Finanţelor, câteva aspecte ce pot servi drept ghid sau pot aduce lămururi suplimentare, prin exemple concrete, celor care vor să participe la aceste extrageri.

Condiţii de participare

Participarea la Loteria fiscală nu implică niciun cost, iar singurul lucru pe care trebuie să-l faceţi este doar să cereţi şi să păstraţi bonurile fiscale. Ulterior, în cazul în care deţineţi un bon fiscal câştigător puteţi să mergeţi să revendicaţi premiul. Un lucru care merită reţinut este că, pentru a participa la loterie, bonurile fiscale NU trebuie înregistrate într-un loc anume - nici la Loteria Română, nu trebuie trimise nici prin Poştă, nu se organizează nici urne pentru colectarea bonurilor. Trebuie doar să deţineţi, pur şi simplu, bonurile fiscale corespunzătoare perioadei în care se face extragerea. Desigur, bonurile participante sunt numai cele eliberate pe teritoriul României.

Bonuri fiscale eligibile

Referitor la eligibilitatea bonurilor fiscale participante la extragere, nu contează modalitatea de plată în urma căreia s-a primit bonul fiscal respectiv. De exemplu, nu contează dacă plata s-a făcut cu cardul sau cu bonuri de masă. La loterie pot participa inclusiv bonurile fiscale emise de casele de schimb valutar sau cele emise de o firmă care nu este plătitoare de TVA. Mai este bine de ştiut că, de exemplu, dacă mergeţi la un restaurant şi aţi primit o „notă de plată”, ea nu poate participa la extragere. Trebuie neapărat ca restaurantul să vă dea, după ce aţi plătit valoarea notei de plată, şi un bon fiscal. Chiar dacă în unele tranzacţii curente se mai practică ştampilarea bonurilor fiscale de către firma emitentă, pentru participarea la loteria fiscală nu este nevoie de aplicarea unei astfel de proceduri. Sunt valabile atât bonurile fiscale ştampilate de emitent, cât şi cele neştampilate.

Valoarea bonurilor fiscale

Referitor la valoarea bonurilor fiscale, trebuie să ţineţi cont de intervalul în care ele sunt declarate câştigătoare. De exemplu, dacă valoarea câştigătoare este 44, vor fi câştigătoare doar bonurile cu o valoare între 44,00 lei şi 44,99 lei. Dacă bonul dumneavoastră este de 45 lei, atunci nu veţi putea revendica premiul, chiar dacă diferenţa este de doar un ban. De asemenea, dacă a ieşit, de exemplu, numărul 85, asta nu înseamnă că vor câştiga doar bonurile fiscale în valoare 85,85 lei, ci toate bonurile cuprinse între 85,00 şi 85,99 lei. Să aveţi însă în vedere intervalul valoric în care trebuie să se încadreze bonurile fiscale participante la loterie, fiind obligatoriu ca acestea să aibă o valoare cuprinsă între 1,00 lei şi 999,99 lei. Dată fiind această regulă, dacă este să cumpăraţi, de exemplu, un covrig în valoare de 0,99 lei, el nu va putea participa la loteria fiscală pentru că este sub plafonul stabilit. De asemenea, dacă ar fi să cumpăraţi, să spunem, un televizor în valoare de 1.200 lei, bonul fiscal aferent nu va putea participa la loterie pentru că este peste plafonul stabilit.

Când se fac extragerile

În ceea ce priveşte data extragerilor, Ministerul Finanţelor precizează că ele vor fi lunare şi se vor desfăşura totdeauna duminica. Mai exact, e vorba de prima duminică după data de 15 a lunii. Extragerile ocazionale, în schimb, vor putea fi şi în alte zile şi e bine să urmăriţi când se anunţă acestea. Asta pentru că, să spunem, după extragerea lunară din august (unde participă bonurile din luna iulie) se anunţă ulterior o extragere ocazională în care intră şi bonurile din iulie, mai aveţi o şansă de câştig. Dacă nu s-a anunţat nicio extragere ocazională, atunci bonurile fiscale din iulie nu vor mai participa la nicio altă loterie a bonurilor fiscale. Aici trebuie precizat că extragerile ocazionale vor fi stabilite prin Ordin al ministrului Finanţelor Publice şi vor fi publicate în Monitorul Oficial. Cel mai probabil, aceste informaţii vor fi publicate şi în presă.

Revendicarea premiilor

În ceea ce priveşte revendicarea premiilor, nu contează unde aveţi domiciliul, în ce localitate lucraţi, nu contează locul unde a fost emis bonul fiscal câştigător, nu cotează dacă sunteţi cetăţean străin sau român, atât timp cât cumpărăturile au fost făcute pe teritoriul României. Indiferent de situaţie, bonul fiscal câştigător trebuie pur şi simplu depus la orice unitate a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Prin urmare, nu încercaţi să depuneţi bonul la Loteria Română, la Poştă, la Primărie sau cine mai ştie pe unde. Dacă aţi avut noroc şi bonul dumneavoastră este câştigător, mergeţi cu el la o unitate ANAF, singura condiţie fiind aceea ca revendicarea premiului să se facă în cel mult 30 de zile calendaristice de la data extragerii.

În viaţa de zi cu zi, pot însă apărea şi unele situaţii mai speciale, în care un bun sau un bon fiscal poate ajunge de la o persoană la alta. În cazul în care un bon fiscal este declarat câştigător, premiul se revendică doar de persoana care deţine bonul fiscal în momentul revendicării, indiferent cine a plătit cumpărăturile. Astfel, dacă aţi făcut cumpărături cu un coleg pe acelaşi bon fiscal, nu puteţi solicita ca premiul să fie plătit jumătate - jumătate. O singură persoană, indiferent care, va putea revendica (în întregime) premiul, depunând la ANAF bonul fiscal în original.

Într-o altă situaţie, dacă, să spunem, bunicul îi dăruieşte nepotului toate bonurile fiscale pe care le-a deţinut şi unul dintre ele este câştigător, atunci premiul va putea fi revendicat de nepot, noul deţinător al bonului. La fel, în cazul cineva face cumpărături cu cardul şi, dintr-un motiv sau altul nu poate revendica premiul pentru un bon fiscal declarat câştigător, premiul va putea fi revendicat de cineva apropiat căruia i-a fost înmânat bonul fiscal respectiv.

Valoarea câştigurilor

În ceea ce priveşte valoarea câştigurilor, sunt câteva reguli cu aplicabilitate generală, indiferent care va fi fondul de câştiguri într-un moment sau altul. Astfel, valoarea premiului NU depinde de valoarea bonului fiscal declarat câştigător, ci doar de numărul de câştigători de la o extragere. Valoarea în sine a premiului, acordat exclusiv în bani, se va calcula după încheierea perioadei de 30 zile în care se pot depune bonurile fiscale câştigătoare. În cazul în care, să spunem, sunteţi singurul din ţară care deţine un bon fiscal câştigător, veţi primi întregul fond de premiere. Dacă sunt 10 persoane care au un bon fiscal câştigător, banii se vor împărţi la 10. Dacă se întâmplă ca la o extragere să nu fie nici un câştigător, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare.

Prima extragere

Una peste alta, cei interesaţi să participe la loteria bonurilor fiscale trebuie să reţină că prima extragere va fi organizată luni, 13 aprilie a.c. (în a doua zi de Paşti), iar fondul de premiere alocat este în valoare de 1.000.000 lei. Pe de altă parte, încă nu se poate preciza acum ce bonuri fiscale vor participa la această extragere (ce intră în categoria extragerilor ocazionale - n.r.), dar acest lucru se va cunoaşte cu certitudine în momentul în care reglementările vor fi aprobate şi publicate în Monitorul Oficial. Ceea ce se poate estima, totuşi, în acest moment, potrivit datelor Ministerului Finanţelor, este că la extragerea de Paşti vor participa bonurile fiscale emise începând cu prima parte a lunii februarie (urmează să vedem exact de când) şi până pe 28 martie 2015 (inclusiv). Deşi nu este obligatoriu, dat fiind interesul general pentru această acţiune, nu este exclus ca extragerea din cadrul loteriei fiscale să fie televizată, iar rezultatele să fie publicate şi în presă.

Dintre bonuri, află care-s norocoase

Rezultatele extragerilor lunare şi ocazionale din cadrul loteriei fiscale vor fi disponibile şi online, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi pe cel al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Rezultatele vor fi afişate cel puţin 30 de zile de la data extragerii.

Nu primeşti bon, iei marfa gratis!

În contextul iniţierii Loteriei bonurilor fiscale, agenţii economici gălăţeni vor fi obligaţi să afişeze la loc vizibil obligativitatea eliberării bonului fiscal, chiar dacă acesta nu a fost solicitat de client. Mai mult, potrivit normelor elaborate de Guvern, în cazul în care bonul fiscal nu este eliberat de societăţile care au această obligaţie, atunci cumpărătorii vor avea dreptul să beneficieze de respectivele bunuri şi servicii fără să le plătească. Prevederea se va aplica începând cu data de 1 martie 2015.

Citeşte şi: DEZBATEREA "PROFESIONIŞTII"/ De ce INVESTIŢIILE bat pasul pe loc: "Sindromul Yazaki" paralizează PIAŢA MUNCII din Galaţi

Citit 24382 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Februarie 2015 11:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.