* Teoretic, proiectul s-a dat în folosinţă în iunie anul trecut * Practic, e gata doar partea de ţevi, iar staţia de epurare există numai pe hârtie * 23,35 miliarde de lei s-au cheltuit, aşadar, pentru a folosi la... nimic * De-abia anul acesta, pe 20 mai, primarul Corodului şi firma constructoare au căzut de acord să facă şi staţia de epurare, în termen de 90 de zile * Dar treaba tot nu va fi gata, pentru că nu există bani pentru racordul instalaţiei la energie *
Teoretic, sătenii de la Corod sunt oameni dotaţi cu utilităţi ca la oraş, inclusiv canalizare. Teoretic, cum spuneam. În realitate, povestea e cam ca-n bancul cu nivelul mediu de trai în comunism. Care e cam aşa: un om stătea pe jumătate pe un sloi de gheaţă şi pe jumătate pe un fier încins; în medie, omul se simte grozav, deşi e vai de fundul lui.
Ei bine, la Corod s-au cheltuit 23,35 miliarde de lei vechi pentru realizarea sistemului de canalizare, însă deşi a trecut un an de la termenul-limită de execuţie (iunie 2008), investiţia nu funcţionează. Vă vom arăta, în cele ce urmează, şi de ce.
Un an pierdut din lipsă de încredere
Din capul locului, trebuie să vă spunem că investiţia a fost finanţată (prin celebra OG 7) în proporţie de 90 la sută de la Guvern şi de 10 la sută din bugetul local al comunei. Banii au fost alocaţi în anul 2006, în vederea realizării reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare aferente, cu termen de finalizare iunie 2008.
Licitaţia a fost câştigată de firma Confort SA Galaţi, care s-a şi apucat de treabă, în scurtă vreme fiind realizată întrega reţea de colectare a apelor uzate: fix 4,85 kilometri. Apoi s-a intrat într-un blocaj păgubos. Motivul? Constructorul a cerut în avans banii pentru achiziţionarea utilajelor necesare staţiei de epurare, în vreme ce Consiliul local a zis „pas”.
Primarul comunei Corod, Vasile Cârjeu, spune că nu a avut încredere că firma va face investiţia, aşa că n-a plătit. Drept urmare, treaba nu s-a mai făcut, iar la finele anului 2008 au fost returnate la buget peste 4 miliarde de lei vechi. „Mi-a fost frică să dau banii în avans. Ştiu primari care s-au ales cu dosare penale pentru aşa ceva”, spune Vasile Cârjeu.
De-abia pe 20 mai 2009 (adică la un an după depăşirea termenului-limită) cele două părţi au reuşit să ajungă la un consens. S-a semnat un proces-verbal de conciliere, prin care constructorul se obligă să realizeze staţia de epurare în termen de 90 de zile (respectiv până la 20 august 2009), iar primăria se angajează că obţine de la Guvern banii necesari şi acordul de extindere a termenului-limită. Ceea ce nu-i deloc simplu, am zice, deşi sunt speranţe că se va face.
Deocamdată, Guvernul a comunicat CL Corod că-i dă doar un miliard de lei vechi (500 de milioane acum şi 500 de milioane la toamnă). Dar există o „mică” problemă: lucrarea costă 6,2 miliarde de lei. De unde o să de asigure restul de 5,2 miliarde? Greu de spus...
Când să zici hop, te-mpiedici de-un cablu
Să zicem, totuşi, că se găsesc banii pentru staţia de epurare. Deşi pare că treaba e ca şi făcută, trebuie să ştiţi că nu-i deloc aşa. Dintr-o eroare penibilă - pe care nu o poate explica nimeni la modul logic - la proiectare nu s-a ţinut cont de racordarea la energie a staţiei de epurare, ceea ce, carevasăzică, înseamnă alte hârtii (nu puţine!), alt proiect şi alţi bani. Care bani - nu-s!
Primarul Cârjeu speră că Guvernul va reacţiona la cererea sa şi va aloca fondurile necesare: fix 2,5 miliarde de lei vechi (căci e necesar un punct de transformare separat, plus o mulţime de alte conexiuni, fire, relee etc, etc). „Măcar să ne spună mai repede ce şi cum (N.R.: adresa a fost trimisă acum aproape o lună), că poate găsim fonduri în bugetul local”, declară Cârjeu.
Una peste alta, până la proba contrarie, la Corod avem un exemplu de investiţie făcută după principiul „hai să punem căruţa în faţa boilor”. Chiar dacă treburile se vor rezolva (sperăm) într-un final, nu putem să trecem cu vederea faptul că legislaţia actuală permite astfel de aberaţii. Părerea noastră este că legea trebuie neapărat modificată, astfel încât acest gen de sincope ridicole să nu se mai repete.
Explicaţii foto:
1 - Panoul montat în centrul comunei demonstrează clar că termenul este depăşit deja de un an
2 - Primarul Vasile Cârjeu speră într-un final fericit al problemei