Primăria a concesionat WC-urile, nu şi luciul de apă al Lacului Vânători

Primăria a concesionat WC-urile, nu şi luciul de apă al Lacului Vânători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Incident birocratic stupid în aparatul Primăriei. Municipalitatea i-a concesionat societăţii edilitare Gospodărire Urbană pontoanele, bărcile, duşurile şi toate celelalte auxiliare de la Lacul Vânători, dar nu şi terenul şi luciul de apă! Pe acestea din urmă Gospodărire Urbană are doar dreptul să le exploateze, fără să poată investi în ele *

V-ar plăcea să faceţi schi nautic pe Lacul Vânători? Răspunsul acelora dintre voi care iubesc apa şi sunt dependenţi de adrenalină este, cu siguranţă, „Da”.

Trebuie să ştiţi atunci că un investitor olandez vrea să transforme fostul Lac al Partidului într-un Lac al Party-ului,  aducând o instalaţie de schi nautic pe cablu. Modul de funcţionare e simplu: în loc să fiţi tras de o barcă cu motor, sunteţi tras de un cablu acţionat electric.

Estimată la aproape 1 milion de euro, această tehnologie are o grămadă de avantaje, în comparaţie cu metoda tradiţională de schi nautic. În primul rând, e mai puţin costisitoare, consumul de energie electrică al instalaţiei fiind mai mic decât consumul de carburant al bărcilor.

Apoi, ea nu poluează deloc apa şi, deci, nu afectează flora şi fauna subacvatice. Dimpotrivă, ajută vegetaţia şi peştii să se dezvolte, trecerea schiorilor oxigenând apa.

Nu în ultimul rând, schiul nautic pe cablu este silenţios, mai accesibil ca preţ decât schiul nautic clasic şi, în lipsa valurilor generate de bărci, mai uşor de învăţat.

Afacerea cu olandezii e simplă. Firma Holding Van Lierop  B.V., care produce această tehnologie, vine cu instalaţia, iar Gospodărire Urbană vine cu terenul şi cu luciul de apă.  Se amenajează zona, se instalează stâlpii, se trag cablurile şi se dă drumul la distracţie. Sună prea frumos ca să fie adevărat? Aşa şi este.

Terenul şi luciul de apă nu sunt de găsit în acte

În mijlocul tratativelor cu olandezii, Gospodărire Urbană a descoperit cu stupoare că municipalitatea i-a concesionat clădirile, mobilierul, pontoanele, bărcile, hidrobicicletele, duşurile, chiar şi WC-urile de la Lacul Vânători, dar nu şi terenul şi luciul de apă.

Se poate vedea în Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 318 din septembrie 2010 privind atribuirea directă prin contract de concesiune către Gospodărire Urbană pe o perioadă de 10 ani a unor bunuri, dar şi în HCL nr. 167 din aprilie 2011, care a modificat-o şi a completat-o pe prima.

Din cele două documente reiese faptul că municipalitatea i-a dat în gestiune societăţii edilitare doar anexele şi accesoriile de la lac, evaluate la 7,7 milioane de lei. Nicăieri în actele normative nu sunt menţionate, însă, în clar cele aproape 40 de hectare de teren şi de luciu de apă.

Primăria ar fi putut repeta figura şi cu Patinoarul Artificial, de exemplu, concesionându-i societăţii scaunele, vestiarele şi instalaţia electrică a clădirii, dar nu şi suprafaţa de gheaţă. Din fericire, gafa cu Lacul Vânători a fost singura de acest fel.

Primăria confirmă şi explică de ce. „Hotărârile Consiliului Local 318/2010 şi 167/2011 se referă doar la mijloacele fixe de la Lacul Vânători”, spune purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Nicoleta Manole. Lacul şi terenul dimprejur, susţine ea, i-ar fi fost predate societăţii printr-un document separat.

„În baza celor două hotărâri, s-a încheiat contractul nr. 112.124 din 1 ianuarie 2010 de delegare a îndeplinirii serviciului public de administrare a domeniului public şi privat din municipiul Galaţi, prin care i s-au atribuit societăţii administrarea, întreţinerea şi exploatarea zonelor de agrement, inclusiv a Lacului Vânători”, a spus Nicoleta Manole.

Împănată cu elemente contradictorii, declaraţia purtătorului de cuvânt al Primăriei nu clarifică deloc situaţia, ci mai mult o încâlceşte.

În primul rând, este fizic imposibil ca în ianuarie 2010 să închei un contract în baza unor hotărâri apărute în septembrie 2010 şi în aprilie 2011.

În al doilea rând, la 1 ianuarie 2010 SC Gospodărire Urbană SRL nici măcar nu exista. Ea a fost înfiinţată abia în vara aceluiaşi an. Până atunci, treaba ei era făcută de Serviciul Public Administrarea Domeniului Public (ADP), din subordinea Primăriei.

În al treilea rând, este curios cum Primăria a putut delega administrarea lacului când încă nu deţinea lacul. Cele 40 de hectare de teren şi de luciu de apă, care se găsesc pe teritoriul administrativ al comunei Vânători, au intrat în proprietatea publică a municipiului Galaţi prin ordin al prefectului abia în aprilie 2010, la 4 luni de la încheierea contractului de delegare.

Citeşte articolul integral ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ de astăzi a „Vieţii libere”

Citit 2230 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.