Carnetele de comercializare nu înseamnă mai multe taxe

Carnetele de comercializare nu înseamnă mai multe taxe
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Introducerea atestatelor de producător şi a carnetelor de comercializare, conform Legii 145/2014, va asigura o vânzare corectă a produselor agricole prin diminuarea evaziunii fiscale, prin înlăturarea concurenţei neloiale şi prin creşterea competitivităţii produselor autohtone faţă de produsele provenite din alte state, a declarat directorul DADR Galaţi, Marius Mihăilă. „Se va asigura şi o trasabilitate a produselor în pieţe, consumatorul final având posibilitatea să certifice provenienţa produselor pe care le cumpără, dacă ne gândim la acele etichete de produs. Va fi asigurat şi un preţ corect, pentru că vom folosi acele carnete de comercializare şi se elimină presiunile intermediarilor. Nu în ultimul rând, se va asigura accesul producătorilor autohtoni în pieţe, în spaţiile special amenajate, într-un procent de minim 40 la sută”, a explicat directorul DADR Galaţi.

Potrivit datelor instituţiei, ar urma să fie eliberate, în medie, cam 200 de atestate de producător pentru fiecare comună, însă sunt şi localităţi, precum Matca, unde numărul de cereri este considerabil mai mare. Până la sfârşitul lunii se va face însă o estimare a atestatelor de producător şi a carnetelor de producător eliberate în judeţul Galaţi.

Pentru a răspunde unor îngrijorări ale fermierilor, directorul DADR Galaţi, Marius Mihăilă, a precizat că, prin completarea filelor din carnetul de comercializare nu se va ajunge la o dublă impozitare. „Singurul act normativ din România care reglementează impozitarea este Codul fiscal, iar în cazul de faţă se face în baza normelor de venit. Aceste carnete de comercializare funcţionează ca un chitanţier pentru că borderourile de achiziţie prevăzute în vechea legislaţie nu mai sunt valabile. Atunci când se vând produsele către o terţă persoană trebuie completată o filă din carnetul de comercializare, care se face în trei exemplare: unul rămâne la vânzător, unul la cumpărător şi unul la carnet”, a explicat directorul DADR Galaţi. Acesta a precizat că un produs agricol, inclusiv în cazul animalelor vii sau păsărilor, nu trebuie să iasă pe poarta fermei fără filă de comercializare. De asemenea, fermierii trebuie să fie atenţi la datarea filelor, sancţiunile pentru nerespectarea acestor prevederi putând ajunge până la 22.500 lei.

Pentru a elimina eventualele disfuncţionalităţi care mai apar în eliberarea atestatelor de producător şi a carnetelor de comercializare DADR Galaţi a elaborat un ghid de aplicare a Legii 145/2014, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru primării, document disponibil inclusiv pe site-ul de internet al instituţiei.


 

Citit 3826 ori Ultima modificare Joi, 14 Mai 2015 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.