Ce venituri din agricultură trebuie declarate la Fisc

Ce venituri din agricultură trebuie declarate la Fisc
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Se apropie sorocul pentru depunerea Declaraţiei 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit” pentru anul fiscal 2015


Gălăţenii care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au termen până pe 25 mai să depună la Finanţe Declaraţia 221, privind această categorie de venituri. În speţă este vorba de veniturile provenind din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi alte asemenea, precum şi din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

„În cazul în care, activitatea agricolă pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţiile declarative revin asocierii şi se îndeplinesc de către asociatul care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice”, se precizează într-un comunicat de presă al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi. Trebuie precizat că există o serie de contribuabili care nu trebuie să depună această declaraţie, acestea fiind prevăzute în art. 71 şi art. 72 din Codul fiscal. În această categorie intră, de exemplu, contribuabilii arendatori, care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor sau contribuabilii care exploatează suprafeţele de teren sau animalele incluse în patrimoniul personal, aşa cum sunt ele definite în art.42 din Codul fiscal.

„Declaraţia se depune la organul fiscal competent până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs, şi priveşte suprafaţa cultivată/ cap de animal/ familie de albine deţinută/ deţinut la data declarării”, se precizează în comunicatul DGRFP Galaţi. Declaraţia 221 se transmite Fiscului în format hârtie (formularul poate fi descărcat şi pe portalul ANAF, la adresa www.anaf.ro - n.r.) la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Pentru cei interesaţi, trebuie ştiut că normele anuale de venit pentru activităţile agricole aplicabile în anul fiscal 2015 la nivelul judeţului Galaţi sunt afişate pe site-ul ANAF, portalul DGRFP Galaţi /Asistenţă contribuabili/Informaţii curente/Informaţii utile/Norme de venit. „Reamintim contribuabililor că plata impozitului anual şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit conform deciziei de impunere anuală emisă de organul fiscal competent se efectuează în două rate egale, astfel: 50 la sută până la data 25 octombrie inclusiv şi 50 la sută până la data 15 decembrie inclusiv”, se mai arătă în comunicatul DGRFP Galaţi.


 

Citit 2520 ori Ultima modificare Vineri, 15 Mai 2015 20:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.