Ţăranii gălăţeni riscă AMENZI USTURĂTOARE de la 1 iunie/ Problemele micului producător nu se mai termină

Ţăranii gălăţeni riscă AMENZI USTURĂTOARE de la 1 iunie/ Problemele micului producător nu se mai termină
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Un sistem care ar fi trebui să meargă strună, în interesul omului cinstit, se împiedică la fiecare pas

N-ar trebui să mai treacă mult până când ţăranul să poată veni la piaţă cu toate actele în bună orânduire. Trecerea de la certificatul de producător la atestatul dublat de carnetul de comercializare se face, însă, cu chinuri groaznice.

Primăriile de comunele gălăţene  cu mulţi producători agricoli le-au procurat ţăranilor mai din vreme toate documentele de care au nevoie. Un bun exemplu în acest sens e comuna Matca, unde la jumătatea acestei luni se eliberaseră deja 1.100 atestate de producător şi tot atâtea carnete de comercializare. La polul opus, se situează primăriile unde nici până azi n-au venit toate actele necesare producătorului, cu toate că edilii spun că le-au comandat şi chiar le-au plătit în urmă cu luni bune. Exemplu, în acest sens, este comuna Vârlezi.

Aşa cum vă informam şi în ediţiile precendente ale "Vieţii libere", potrivit Legii 145/2014, de la 1 iunie 2015, toţi ţăranii care nu au întocmite măcar formele de persoană fizică autorizată, trebuie musai să deţină un atestat de producător şi un carnet de comercializare a produselor, pentru a-şi putea vinde marfa legal, fie cu ridicata, din poartă, fie cu amănuntul, fie la tarabă, în pieţe sau alte spaţii special amenajate în acest scop. În funcţie de gravitatea abaterii, legea îi permite celui care îl controlează pe ţăran să îl amendeze pe acesta cu până la 22.500 de lei. Or, aşa ceva ar tăia avântul oricui de a mai face agricultură!

Cine a primit atestat şi cine nu

Potrivit informării Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, în afară de comuna Matca, la jumătatea acestei luni mai eliberaseră atestate de producător şi carnete de producător următoarele primării de comune: Umbrăreşti (109 atestate şi 113 carnete), Munteni (145 de atestate şi tot atâtea carnete), Barcea (83 atestate şi 85 carnete), Negrileşti (76 de atestate şi 76 de carnete), Drăgăneşti (60 de atestate şi tot atâtea carnete), Valea Mărului (41 atestate şi tot atâtea carnete), Ghidigeni (38 de atestate şi tot atâtea carnete), Corod (28 de atestate şi tot atâtea carnete), Vânători (23 de atestate şi tot atâtea carnete), Pechea (19 atestate şi tot atâtea carnete), Şendreni (15 atestate şi tot atâtea carnete),  Cavadineşti (13 atestate şi două carnete), Griviţa (12 atestate şi tot atâtea carnete), Cosmeşti (10 atestate şi tot atâtea carnete), Folteşti (nouă testate şi tot atâtea carnete), Schlea (opt atestate şi tot atâtea carnete), Lieşti (şapte carnete), Slobozia Conachi (şase atestate şi tot atâtea carnete), Iveşti (cinci atestate şi cinci carnete), Frumuşiţa (cinci atestate şi tot atâtea carnete), Fârţăneşti (cinci atestate şi tot atâtea carnete), Cudalbi (patru atestate şi tot atâtea carnete), Cerţeşti (patru atestate şi tot atâtea carnete),  Suceveni (trei atestate), Suhurlui (trei atestate), Oancea (trei atestate şi un carnet), Ţepu (două atestate şi tot atâtea carnete),  Măstăcani (două atestate şi două carnete), Piscu (un atestat şi un carnet), Corni (un atestat şi un carnet).

În total, se eliberaseră până la mijlocul acestei luni 1.895 atestate de producător şi 1.790 de carnete de comercializare.

Procesul de distribuire a documentelor este însă în curs. O situaţie comună a DADR şi Camerei Agricole Judeţene (CAJ) arată că, până pe 17 mai, se distribuiseră către primării 8.498 de carnete de comercializare, incluzându-le şi pe cele solicitate deja de producători, dar  şi pe cele de rezervă, din stocul pe care primăriile au obligaţia să şi-l facă.

Cine a rămas la urmă cu tipărirea documentelor

Primele probleme au apărut în acordarea atestatelor de producător. Au fost întârzieri parţial datorate primăriilor, informează DADR.

“Principala problemă apărută în acordarea avizului consultativ constă în faptul că, deşi asociațiile de producători au depus cereri de înscriere la toate primăriile din judeţ, acestea din urmă nu au confirmat înscrierea asociaţiilor respective”, potrivit DADR.

Au păţit-o, potrivit sursei citate: Asociația Crescătorilor de Animale Galați, Asociația Producătorilor Agricoli, Asociația Crescătorilor de Taurine - filiala Galați şi altele.

Tot potrivit situaţiei DADR Galaţi, 12 primării au rămas la urmă pe lista unităţilor administrativ-teritoriale gălăţene care trebuie să distribuie carnete de comercializare către producători. Acestea sunt: Bălăbăneşti, Bălăşeşti, Băneasa, Bereşti-Meria, Cudalbi, Cuza-Vodă, Drăgăneşti, Fundeni, Griviţa, Rădeşti, Tudor Vladimirescu şi Vârlezi. Parte dintre aceste primării au primit abia în a doua parte a săptămânii trecute atestatele şi carnetele de comercializare, fie urmează să le primească în zilele care urmează. Din păcate, parte dintre producătorii agricoli din aceste comune vin la piaţă cu inima strânsă. La un eventual control, autoritatea care verifică l-ar putea înţelege pe ţăran sau l-ar putea amenda usturător, cu mii de lei, la prima abatere.

Ce spun primarii din judeţ despre atestate şi carnete

Am luat legătura cu câţiva dintre primarii comunelor care nu distribuiseră încă atestatele şi carnetele, la data predării statisticilor de către DADR şi CAJ. Iată care spun edilii că sunt problemele.

"Chiar eu vin dintr-o familie de producători agricoli, aşa că nu cred că ar putea spune cineva că nu m-am interesat de acest fenomen. Comanda am făcut-o din februarie. Ni s-a reproşat că nu am urmărit comanda şi de asta nu ni s-au tipărit. Am împrumutat de la o comună care primise deja documentele, ca să nu-i blocăm pe crescătorii de vite care vând laptele în piaţă. Am primit miercurea trecută toată documentele necesare, ba avem şi rezervă de 200 de bucăţi din fiecare. Un atestat costă 40 de lei, iar un carnet 20 de lei. De acum încolo, lucrurile intră în normal la noi", ne-a precizat primarul comunei Griviţa, Niţă Chebac.

"Noi am comandat la timp tot ce era necesar, potrivit legii. Dar toată campania de strângere a acestor documente şi eliberarea lor s-a suprapus peste campania Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cu subvenţia pe suprafaţă. Aceea ni s-a păruit cea mai dificilă. Mare parte dintre oamenii mai în vârstă n-au mai scris din tinereţe şi aproape că nici nu mai ştium cum. Aşa că acum trebuie să scriem noi cererile în locul lor. Şi noi am împrumutat documente de la alte primării care primiseră, ca să asigurăm situaţiile de urgenţă. Dar acum am primit tot ce solicitasem, aşa că lucrurile intră şi la noi în normal”, ne-a spus primarul comunei Rădeşti, Ion Porumb.

Unde intervin Direcţia Agricolă şi Camera Agricolă

DADR şi CAJ trebuie să asigure avizul consultativ pentru eliberarea atestatului de producător la primăriile pe raza cărora nu s-a înregistrat nicio asociaţie de producători. Potrivit statisticii instituţiilor, zece sunt comunele aflate în această situaţie. În consecinţă, DADR acordă aviz consultativ în: Corni, Cuca, Frumuşiţa, Oancea şi Rediu, iar Camera Agricolă la Bălăşeşti, Fundeni, Nămoloasa, Priponeşti şi Schela.

"Comanda acestor acte am făcut-o demult. Le-am şi achitat demult. De ce n-au sosit încă? Înţeleg că la Imprimeria Naţională a fost aglomeraţie. Aşteptăm de-acum să le primim şi să ne aliniem cerinţelor legale", ne-a declarat primarul comunei Vârlezi, Ştefan Patriche.

Ce urmează

Cel mai probabil, după ce toate primăriile vor elibera documentele necesare, vor începe şi controalele, în pieţe şi în judeţ, pe la gospodăriile ţăranilor. Până atunci, fiecare ţăran ar trebui să înveţe să-şi completeze carnetul de comercializare. Că e sau nu dificil de făcut acest lucru, primarii mai multor comune ne-au sesizat faptul că mai ales oamenii în vârstă nu se descurcă prea uşor cu noile documente. Abia după ce toate aceste probleme de început vor fi fost rezolvate, va începe partea dificilă: raportarea către finanţe şi evaluarea rezultatelor acestui program de fiscalizare a mărfurilor.

Citit 4209 ori Ultima modificare Duminică, 31 Mai 2015 16:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.