Berarii gălăţeni nu-şi pun nădejdea în scăderea TVA

Berarii gălăţeni nu-şi pun nădejdea în scăderea TVA
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Reducerea TVA la 9 la sută în cazul berii la halbă/draft nu va fi un sprijin pentru producătorii de bere, ci mai degrabă pentru cei care comercializează acest sortiment, apreciază directorul Fabricii de Bere Martens Galaţi, Vasile Joantă. „Această măsură, pentru noi, ca producători, nu va avea un impact semnificativ. De altfel, berea la halbă nici nu mai are o cotă importantă de piaţă, este undeva la doar 3,5 la sută din totalul vânzărilor. În ceea ce ne priveşte, mai importantă este scăderea TVA la 9 la sută pentru berea fără alcool, care însă nu are nici ea o cotă de piaţă foarte mare. Deocamdată, cea care conduce este berea la PET, care la nivelul întregii pieţe are o cotă de peste 53 la sută. La noi, berea la PET reprezintă cam 90 la sută din producţie”, ne-a declarat directorul Martens Galaţi.

Camera Deputaţilor a aprobat săptămâna trecută un amendament la Codul Fiscal, prin care taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9 la sută pentru berea la draft, în contextul diminuării TVA la produsele alimentare. “Berea va fi încadrată tarifar la codul NC 22 03 00 10, fiind singura băutură alcoolică destinată consumului exclusiv în restaurante, necesitând instalaţii specifice de servire deţinute de persoane juridice. Din acest punct de vedere, nu există riscul ca vânzarea în HORECA să capete o dimensiune de retail, datorită caracterului de servire a berii la draft specific doar industriei ospitalităţii”, au motivat iniţiatorii. Aceştia mizează pe faptul că noua măsură va duce la majorarae veniturilor la buget prin creşterea vânzărilor de bere la draft, dar şi la generarea de noi locuri de muncă.

O veste bună pentru fabrica gălăţeană ar fi însă că amendamentele adoptate mai prevăd că, pentru berea produsă de mici fabrici de bere independente, precum Martens Galaţi, a căror producţie în anul calendaristic precedent nu a depăşit 200.000 hl/an, se aplică nivelul redus al accizelor specifice.

Fabrica de bere Martens Galaţi a încheiat anul trecut cu un profit de 482.290 lei, reuşind astfel să-şi consolideze rezultatele din anul precedent, când, cu un profit de 25.993 lei, a reuşit să depăşească perioada de pierderi declanşată în 2008, odată cu prăbuşirea pieţelor, pe fondul crizei economice.        

Citit 3250 ori Ultima modificare Duminică, 14 Iunie 2015 15:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.