Cât te COSTĂ să cumperi sau să închiriezi un APARTAMENT în Galaţi

Cât te COSTĂ să cumperi sau să închiriezi un APARTAMENT în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Costul mediu pentru un apartament în Galaţi este de 650 euro pe metru pătrat * Chiria pentru un apartament cu o cameră oscilează în jurul sumei de 550 de lei pe lună * Într-un oraş în care căldura şi apa caldă sunt "un lux", centrala termică măreşte preţul de vânzare sau chiria unui apartament


La începutul anului 2015, specialiştii erau extrem de optimişti în ceea ce priveşte evoluţia pieţei imobiliare pe parcursul anului şi erau siguri de faptul că preţurile nu vor fluctua prea mult faţă de 2014. Singurele scăderi preconizate au fost în cazul apartamentelor vechi, acolo unde imobiliare.net, de exemplu, a calculat preţuri mai mici cu aproximativ opt procente pentru un metru pătrat, adică 643 de euro în Galaţi, faţă de 698 de euro la începutul anului 2014, pentru un apartament cu patru camere. 

Astfel, cei care îşi doresc să achiziţioneze un imobil trebuie să bage adânc mâna în buzunar, lucru pe care majoritatea gălăţenilor nu şi-l prea permit. Din acest motiv, cei mai mulţi apelează la credite pentru locuinţe şi la împrumuturi care merg chiar şi pe perioade de 30 de ani. Conform statisticilor Băncii Naţionale a României, în luna mai a anului 2015 fuseseră înregistrate 47.000 de cereri pentru obţinerea unui credit „Prima Casă”, dintre care doar aproximativ 12.500 în moneda naţională. Pentru ca un gălăţean să poată aplica la acest program, el nu trebuie să mai aibă în proprietate nicio altă locuinţă, iar vârsta sa trebuie să fie cuprinsă între 20 şi cel mult 70 de ani la terminarea creditului. Mai mult decât atât, pentru a putea obţine un împrumut, aplicantul trebuie să depună un avans constând în cinci procente din suma împrumutată.

„Chiar dacă o să plătesc pe 30 de ani rată, măcar ştiu că e casa mea. Rata este de 350 de lei pe lună, pentru garsoniera pe care mi-am cumpărat-o, ceea ce e mai ieftin decât chiria la o garsonieră din oraş. Chiar dacă mai am de băgat bani în casă, adică de dat cu var, de cumpărat mobilă şi toate alea, ştiu că totul îmi aparţine şi nu dau banii pentru altcineva. Mi se pare mai convenabil aşa”, ne-a povestit Marius, un gălăţean căruia tocmai ce i s-a aprobat creditul pentru Prima Casă. 

Preţurile pentru apartamentele din Galaţi diferă de la zonă la zonă, ţinându-se cont, printre altele, de apropierea imobilului de mijloacele de transport, de hypermarket-uri sau de şcoli, precum şi de anul construcţiei imobilului. Astfel, o garsonieră în zona Micro 40 costă aproximativ 11.000 de euro, în timp ce în Ţiglina 1 ajunge până la 13.500 de euro. Diferenţele cu adevărat mari apar în cazul apartamentelor cu trei sau patru camere. Dacă un apartament cu patru camere în cartierul I.C. Frimu, cu o suprafaţă de 90 mp, costă în jur de 50.000 de euro, unul cu aceeaşi suprafaţă şi acelaşi număr de camere, dar situat mai aproape de centrul oraşului, costă chiar şi 67.000 de euro. 

Cele mai scumpe sunt, de departe, apartamentele din blocurile noi, cum ar fi cele de pe Faleza Superioară a Dunării sau de la Ultimul Leu, de vizavi de Parcul Cloşca. Acolo, preţurile variază între 80.000 şi 150.000 de euro, în funcţie de suprafaţă şi etaj. La polul opus se află garsonierele din zone mai îndepărtate, cum ar fi cele de la blocurile G, din spatele Spitalului Judeţean, sau cele din Micro 40, din spatele mall-ului, al căror preţ rareori depăşeşte 11,000 de euro. 

Chiria - cea mai ieftină soluţie? 

Pentru că salariile sunt relativ mici în Galaţi, iar majoritatea celor care ar vrea să cumpere o casă sau un apartament sunt tineri care nu au finanţele necesare unei astfel de tranzacţii, chiria pare a fi soluţia la îndemână. Însă şi aici preţurile variază, iar apartamentele care oferă toate condiţiile pot ajunge şi până la 400 de euro pe lună. 

Printre factorii care contribuie la stabilirea preţului unei chirii se numără spaţiul, mobilierul, utilităţile şi, cel mai important, zona în care se află imobilul. Astfel, dacă o garsonieră cu o suprafaţă de cel mult 25 mp poate costa între 350 şi 500 de lei în zona Port sau în Micro 40, nu acelaşi lucru se poate spune despre cartiere precum Mazepa, Ţiglina sau Micro 19, acolo unde preţurile pot ajunge până la 800 de lei. 

Cu toate astea, cei care vor să se mute cu chirie studiază îndelung piaţa până reuşesc să găsească ceva convenabil şi din punct de vedere al preţului, şi din punct de vedere al confortului. „Am găsit garsoniere date spre închiriere şi cu 750 de lei, doar pentru că aveau centrală termică sau boiler. Acum, când oraşul nu are apă caldă decât pe alocuri, iar despre căldură nu se ştie cum o să fie, proprietarii îşi permit să pună preţuri mari. Din păcate, nu putem face prea multe comentarii, putem doar să căutăm mai mult”, spune Florian, un tânăr de 29 de ani, din Galaţi. 

Agenţie imobiliară sau negocieri cu proprietarul 

La capitolul modalităţi de identificare a celor mai bune oferte de închiriere, gălăţenii pot opta între a purta negocieri direct cu proprietarii imobilelor sau a cere ajutorul unei agenţii. Ambele metode prezintă, însă, avantaje şi dezavantaje. Astfel, în cazul în care vă hotărâţi să apelaţi la o agenţie imobiliară, trebuie să ştiţi că, pe lângă garanţia pe care o cere orice proprietar de apartament, trebuie să mai achitaţi şi comisionul agenţiei, care variază de la caz la caz, între 50 şi 100 la sută din valoarea chiriei. Cu toate astea, agenţiile imobiliare îi ajută pe cei care îşi doresc să închirieze un imobil să întocmească un contract de închiriere şi, astfel, să aibă siguranţa că proprietarul nu va întrerupe brusc şederea chiriaşului.

Negocierile cu proprietarul pot duce la o scădere a preţului chiriei, însă pot apărea şi divergenţe, mai ales în privinţa datei la care se face plata chiriei, precum şi a siguranţei pe care o are chiriaşul într-o casă pentru care nu semnează nici un contract. Cu toate astea, această metodă este cea mai căutată de gălăţeni, datorită faptului că nu trebuie să plătească alte comisioane. 

Ofertele pentru închiriere sunt, astăzi, aproape peste tot, de la avizierele din scările blocurilor, la mici afişe lipite pe stâlp. Cele mai multe oferte pot fi găsite, însă, în paginile ziarelor sau pe site-urile care se ocupă de publicitate. Avantajul anunţurilor online este reprezentat de efectul de real, oferit de imagini din imobil, care pot atrage mai uşor potenţiali cumpărători sau chiriaşi. Dar, atenţie, imaginile pot fi şi false sau, pur şi simplu, pot prezenta doar părţile bune ale casei, nu şi pe cele rele. 

Perioada de vârf a cererilor şi ofertelor de închiriere este în lunile septembrie şi octombrie, când elevii şi studenţii care încep anul şcolar îşi caută o locuinţă, pentru a nu sta la cămin. Galaţiul are, în acest moment, peste 20,000 de apartamente nelocuite, astfel că piaţa imobiliară este în continuă mişcare. Pentru a pleca din casa părinţilor, aveţi nevoie doar de un loc de muncă stabil şi de un buget lunar de măcar 800 de lei pe care să fiţi dispus să îl investiţi în chirie/rată la bancă şi facturi.

Ce ai de făcut când se cumpără sau se închiriază un apartament

- În primul rând, la achiziţionarea sau închirierea unui apartament, trebuie analizat foarte bine preţul şi pus în balanţă cu ce oferă atât cartierul, cât şi imobilul în sine. 

- Analizaţi mai multe oferte, fără a sări pe prima care iese în cale. Ca în cazul oricăror cumpărături, există posibilitatea să găsiţi ceva mai bun după ce aţi bătut palma cu vânzătorul.

- Stabiliţi-vă un buget şi încercaţi să vă încadraţi în el. În cazul creditelor pentru locuinţe, fiţi siguri că aveţi suma ce constituie 5 la sută din valoarea împrumutului, altfel nu veţi putea aplica pentru Prima Casă.

- În cazul în care vă doriţi să închiriaţi un apartament, inspectaţi bine imobilul, mobilierul şi utilităţile, pentru a vedea dacă preţul cerut este, într-adevăr, cel corect. Aveţi grijă ca aragazul să funcţioneze cum trebuie, deoarece scăpările de gaze pot duce la producerea de tragedii. De asemenea, vedeţi dacă apartamentul a fost renovat recent sau dacă are nevoie de reparaţii majore. Astfel de lucruri pot influenţa preţul. 

- În cazul chiriaşilor, cea mai bună soluţie pentru a avea siguranţa că proprietarul nu vă dă afară din apartament când doreşte sau că nu măreşte chiria lunar este un contract de închiriere, pe o perioadă determinată, cu drepturi şi obligaţii clare de ambele părţi.

Citit 8524 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Iulie 2015 01:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.