Fonduri europene FĂRĂ resurse financiare proprii

Fonduri europene FĂRĂ resurse financiare proprii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 - 2020, act normativ prin care beneficiarii pot derula proiectele cu finanţare nerambursabilă fără "a mai avea povara de a dispune ei însuşi de resursele financiare" pentru unele cheltuieli.

"Am aprobat în guvern ordonaţa de urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru 2014 - 2020. Beneficiarii pot să-şi deruleze proiectele cu finanţare nerambursabilă fără a mai avea povara de a dispune ei însuşi de resursele financiare. Astfel, pentru cheltuielile de tip cazare, diurnă, transport, masă, cheltuielile uzuale în proiectele acestora pe bază de deviz estimativ, le vor fi alocate sumele necesare, în avans, urmând ca la sfârşitul primelor luni ei să vină cu cerere de închidere a acestor sume", a declarat ministrul fondurilor europene, Marius Nica.

Dat fiind faptul că multe dintre cereri sunt tărăgănate de birocraţia din România, motiv pentru care mulţi aplicanţi se dau bătuţi, Marius Nica a precizat şi că se va suplimenta resursa umană, astfel încât toate cererile şi actele să fie procesate în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la momentul depunerii documentelor financiare, cererilor de plată şi cererilor de rambursare. „Asta înseamnă că ne vom reorganiza intern, astfel încât să asigurăm resursa umană necesară ca să evităm întârzierile care au fost în 2007 - 2013, o să vedeţi în textul Ordonanţei chiar măsuri în ceea ce priveşte sancţionarea cu abatere disciplinară a personalului din cadrul autorităţilor de management şi organismele intermediare care nu respectă acest termen“, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Tot la capitolul noutăţi, ministrul Fondurilor Europene a inclus şi introducerea, pentru toate programele operaţionale, funcţia de ofiţer de proiect. Principalul obiectiv al deţinătorului acestui post va fi să se ocupe de “buna derulare a proiectului”, din momentul semnării contractului  de finanţare până la finalizarea implementării acestuia.

Conform ordonanţei de urgenţă adoptate de guvern, metoda de lucru va fi cea a mecanismului cererii de plată, fapt care reprezintă o simplificare a întregului proces din punctul de vedere al sumelor pe care aplicanţii sunt obligaţi să le aibă la buget la momentul începerii derulării proiectului.

Sursa foto: paginaeuropeana.ro

Citit 4953 ori Ultima modificare Duminică, 27 Septembrie 2015 16:09

3 comentarii

 • postat de nenea
  Joi, 01 Octombrie 2015 14:24
  217.73.162.***
  Au votat o ordonanta, o dau in presa spunand ca o sa faca rahatu praf, iar cererile de rambursare si de plata la POSDRU depuse acu 4 luni zac pe birourile lor sa se puna prafu. Cand ii vezi atat de nemernici iti vine sa-i iei de guler si sa-i dai afara din birouri si sa maturi cu ei pe jos, poate le iese indolenta pe nas. Astia vor atentii sa-si faca treaba si nimeni nu-i deranjeaza. Faceti ordonante si declaratii de presa ca altceva nu sunteti in stare.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Gigi
  Joi, 01 Octombrie 2015 11:45
  46.102.175.***
  Ce legatura are mai incompetentilor titlul cu textul din articol. Ziar "de doi lei" ce sunteti! Induceti lumea in eroare !!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Gubernu
  Marți, 29 Septembrie 2015 05:30
  84.117.40.***
  Amu puteti jefui tataie si fondurile evriopene ca pe cele din tara !
  2
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.