UTIL/ Cât ne costă ÎNCĂLZIREA CU LEMNE iarna asta

UTIL/ Cât ne costă ÎNCĂLZIREA CU LEMNE iarna asta
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Spre deosebire de centralele pe gaz, sobele sau centralele pe lemne nu sunt doar mai ieftine, ci şi mai ecologice * Preţul instalaţiei de încălzire pe lemne este ridicat, dar materia primă e mai ieftină şi oferă mai multă căldură


Pentru marea majoritate a gălăţenilor, încălzirea din sistemul centralizat este deja istorie, ca urmare a faptului că şi-au montat centrale individuale, pe gaz. Din nefericire, nu au scăpat şi de costurile mari, dat fiind faptul că guvernul României a majorat deja de două ori preţul gazelor în acest an, iar la 1 ianuarie 2016 va urma încă o indexare, de 1-2 la sută. Nici pe termen lung nu se anunţă ieftiniri, ci tot scumpiri, aşa că gălăţenii care au centrală pe gaz trebuie să se aştepte la facturi relativ mari, mai ales pe timp de iarnă.

Astfel, cele mai ieftine metode de încălzire rămân soba pe lemne sau centrala pe lemne. Dar, dată fiind natura periculoasă a acestor instalaţii, ele nu pot fi montate în blocuri, de ele putându-se bucura doar gălăţenii care locuiesc la casă.

Cât costă încălzirea de la sobă

Pentru o casă de 50 metri pătraţi, cum sunt multe în oraşul nostru, cu două camere, bucătărie, baie şi hol, cantitatea de lemne necesară pentru a trece cu bine peste iarnă este de aproximativ două tone. Astfel, costul final pentru materia brută ajunge la 500-600 de lei pe iarnă, în funcţie de cantitatea arsă.

Pentru o casă de 200 metri pătraţi, cu un necesar de căldură de 35kW, încălzirea cu lemne ar costa, în trei luni de iarnă, aproximativ 2.000 de lei. Dar, cum iarna nu durează niciodată doar trei luni, iar gălăţenii care au sobă nu o folosesc doar în perioada 1 decembrie – 1 martie, costurile finale pot fi şi mai mari de atât.

În cazul centralelor pe lemne, veţi fi nevoiţi să scoateţi mai mulţi bani din buzunare pentru a o instala, dar investiţia se amortizează în timp. Astfel, o centrală ieftină şi bună are preţul de pornire la 2.500 de euro, în timp ce unele mai scumpe pot ajunge chiar şi la preţul de 7.500 de euro. Poate fi considerată o investiţie prea mare, comparativ cu o sobă de teracotă, dar centrala nu încălzeşte doar o parte a locuinţei, ci pe toată, prin intermediul caloriferelor, exact cum fac cele pe gaz, precum şi apa menajeră, necesară pentru bucătărie sau baie. În timp, costurile ei se amortizează, dat fiind faptul că nu are nevoie neapărat de lemne, ci poate funcţiona şi pe peleţi, un amestec de rumeguş şi deşeuri lemnoase. Peleţii sunt un combustibil ieftin, prietenos cu mediul şi modern, al cărui preţ este între 50 de bani şi 1,5 lei pe kilogram.

Cele mai multe depozite de lemne din Galaţi au oferte variate şi pot pune la dispoziţia clientului tipuri diferite de lemn: fag, salcâm, stejar, etc. De asemenea, pentru a-şi face oferta mai atractivă, unele societăţi de acest tip includ în preţ şi transportul lemnelor la domiciliul clientului. Un metru ster de lemn de fag poate ajunge, în Galaţi, până la aproximativ 200 de lei, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru lemnul de stejar. Pentru că un metru ster este, în esenţă, o jumătate de tonă de lemne, preţul pentru o 1.000 kg de lemn, fie el de fag, stejar sau carpen, ajunge până la 380-400 de lei.

Dezavantajele încălzirii cu lemne

Chiar dacă îşi fac foarte bine treaba, instalaţiile de încălzire cu peleţi, cărbuni sau lemne sunt foarte mari, motiv pentru care au nevoie de un spaţiu generos de funcţionare, de o curăţare periodică şi de lemne corespunzătoare. Spre exemplu, dacă lemnele nu sunt uscate bine, poate apărea fenomenul de condensare, care antrenează şi reziduurile solide produse de arderea lemnului. În timp, acestea se depun pe pereţii centralei şi ai coşului de evacuare, provocând defecţiuni. De asemenea, coşul de fum trebuie inspectat periodic, mai ales dacă instalaţia este în casă şi nu într-o anexă alăturată.

UTIL PENTRU CASĂ/ Cât ne mai costă şi cine ne mai pune un geam nou

Citit 11094 ori Ultima modificare Duminică, 25 Octombrie 2015 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.