Noul CCM la ArcelorMittal Galaţi - SALARIILE DIN COMBINAT, „un pas mic, dar înainte”

Noul CCM la ArcelorMittal Galaţi - SALARIILE DIN COMBINAT, „un pas mic, dar înainte”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Păstrarea locurilor de muncă, protecţia socială şi garantarea veniturilor salariaţilor în următorii doi ani au fost principalele obiective ale Sindicatului Siderurgistul AMG


Încheierea noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) din combinatul ArcelorMittal Galaţi pe o perioadă de doi ani - şi nu pe o perioadă de 12 luni, aşa cum am fost obişnuiţi în ultimii ani - a avut drept scop asigurarea pe o perioadă mai îndelungată a stabilităţii economice şi sociale a salariaţilor, în condiţiile în care contextul de piaţă pentru unităţile siderurgice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, este din ce în ce mai dificil, a explicat, pentru „Viaţa liberă”, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul - AMG, Vasile Crişan.

"În Legea nr. 62/2011 a dialogului social, la art. 141 se spune că "contractul colectiv de muncă se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni şi mai mare de 24 luni". În negocierile pe care le-am avut cu conducerea combinatului am avut trei obiective esenţiale: păstrarea locurilor de muncă, asigurarea unei protecţii sociale angajaţilor şi familiilor acestora şi, desigur, garantarea veniturilor obţinute de salariaţi. Şi am dorit să asigurăm aceste obiecte pe o perioadă cât mai lungă, pentru că lucrurile în siderurgie merg aşa cum merg”, a precizat reprezentatul Sindicatului Siderurgistul - AMG.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, noul CCM din combinat prevede, pentru 2016, o creştere salarială de 50 de lei brut pentru muncitori, şefi de formaţie şi TESA cu studii medii şi includerea, începând din luna mai, a nivelului maxim al sporului de vechime, de 25 la sută, în salariul de bază. "Am insistat pentru introducerea acestui spor de vechime în salariul de bază pentru că, începând din 2011, acest spor nu mai este un drept consacrat de lege, el este unul care rămâne la latitudinea fiecărui angajator, iar noi nu am dorit să se piardă acest drept pentru siderurgişti. Ultima dată când s-au stabilit limitele minime şi maxime ale sporului de vechime au fost în Contractul unic la nivel de ramură din 2007-2010, de acolo am şi mers pe acel procent maxim de 25 la sută", a arătata secretarul general al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan.

Ca urmare a sporurilor aplicate, salariul minim brut în Combinat creşte, de la 1 ianuarie, la 1.100 lei, pentru ca, din mai, să ajungă la 1.375 lei. "Este adevărat că, de la 1 mai, ar urma să crească salariul minim pe economie (la 1.250 lei - n.r.), însă dacă s-ar fi rămas doar la această creştere, de ea ar fi beneficiat numai anumite categorii de salariaţi şi într-un procent mult mai mic. În cazul Combinatului, sporurile de care am amintit se aplică pentru toţi salariaţii, ceea ce este, desigur, mai bine", a precizat liderul sindicaliştilor.

O creştere a veniturilor siderurgiştilor ar urma să vină, însă, şi din 2017, atunci când 15 la sută dintre angajaţi vor fi promovaţi, iar în iunie va fi acordat un bonus de 240 lei. Un al doilea bonus, de 200 lei, va fi acordat în cazul în care rezultatele companiei se vor ameliora. În ceea ce priveşte măsurile de protecţie socială, în cazul în care se va ajunge la concedieri individuale sau colective, salariaţii vor primi compensaţii financiare, cuprinse între 16.000 şi 18.000 de lei. De asemenea, pentru o serie de evenimente de familie speciale se vor acorda zile libere şi bonusuri salariale, unele libere, precum cele pentru angajaţii care lucrează în ture, vor fi plătite, urmând să fie acordate şi o serie de sporuri, pentru condiţii speciale de muncă.

Una peste alta, referitor la rezultatul negocierilor noului CCM din ArcelorMittal Galaţi, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan, a apreciat că „este un pas mic, dar înainte” pentru salariaţi, în condiţiile în care situaţia din siderurgie este una nefavorabilă.

Cert este că marja negocierilor CCM a fost una destul de strânsă, în condiţiile în care, în 2015, după trei trimestre în care rezultatele ArcelorMittal Galaţi au fost destul de bune, în ultimul trimestru, pe fondul crizei de supraproducţie şi a prăbuşirii preţurilor la oţel pe piaţa internaţională, multe dintre socotelile Combinatului au fost date peste cap. O necunoscută rămâne, de exemplu, în 2016, răspunsul pe care instituţiile UE vor reuşi să-l dea în cazul preţurilor de dumping practicate de China pe piaţa comunitară, astfel încât industria siderurgică europeană şi, implicit, ArcelorMittal Galaţi, să nu-şi vadă activitatea periclitată.

CITEŞTE ŞI: Marţi, 19 ianuarie, PROTEST la poarta COMBINATULUI din Galaţi. Siderurgiştii sunt nemulţumiţi de SALARIILE PREA MICI

Citit 5521 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2016 18:30

10 comentarii

 • postat de pt dl Ribo Bruno
  Miercuri, 27 Ianuarie 2016 19:43
  79.116.127.***
  Un fluviu de gandire in ale economiei rosturi , un munte de minciuna cat stanca Gibraltar....
  2
  4
  Raportează
 • postat de luke4john
  Vineri, 22 Ianuarie 2016 13:23
  89.137.225.***
  :))
  Cine nu e cu voi...e impotriva voastra:))
  Ioane....stinge lampa...vb mai frumos.
  La munca nu la intins mana....sa tot muncesti 6 ore pt 1500lei.lapte.carne,concedii,prime,libere
  LA PATRONUL CAPITALIST==CIUCIU
  7
  2
  Raportează
 • postat de un muncitor din DMP
  Vineri, 22 Ianuarie 2016 11:51
  5.13.193.***
  un coleg a luat categoria a 7-a prin interventia celor de la Solidaritatea lui Tiber si eu fiind la fss nu a intervenit nimeni pt mine desi le-am ceruto , acum eu stau si privesc cu jind la fisa colegului ,,norocos ,, si ,, harnic ,, asa cum il lauda sefu de sectie desi nu prea este adevarat ,eu fiind la fss am luat-o in barba , colegu fiind la Tiber -NU ..... MORALA? sunteti niste gunoaie dl-or lideri FSS
  1
  6
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 22 Ianuarie 2016 11:45
  194.105.20.***
  Luke, cu adevarat esti cel mai prost dintre cei prosti. Se cunoaste ca nici macar nu stii unde e combinatul, nu mai am pretentia sa-l fi vizitat macar o data ca sa-ti poti da cu parerea despre cum se munceste in combinat. In mintea ta de bibilica daca un obiectiv nu este important pentru economia tarii inseamna ca nu conteaza. Nu conteaza angajatii de acolo, nu conteaza contractorii care isi castiga salariul tot de pe urma combinatului, la fel cum nu conteaza furnizorii de piese de schimb din Buzau, Galati, Piatra-Neamt etc, sau furnizorul de gaze, sau cel de energie electrica. Nu mai spun de apa minerala care se comanda de catre combinat, detergentul, laptele, puii, bonurile de masa, hartia, combustibilul, impozitele platite de ArcelorMittal la bugetul local si cel national. Pana si companiile de telefonie mobila castiga de pe urma combinatului! Dar tu esti prea ingramadit ca sa gandesti in perspectiva, iti curg bale din gura si te gandesti doar ca ce bine ar fi ca acest combinat sa fie inchis. Prostule! Apropo, angajatii combinatului lucreaza tot la patron, imbecil notoriu ce esti!
  4
  6
  Raportează
 • postat de un furnalist din UE platit ca in Siera Leone
  Vineri, 22 Ianuarie 2016 11:33
  5.13.193.***
  au semnat boii pe 2 ani pt a asigura golaneala pe 2 ani ,au simtit ca se va schimba ceva in domeniul sindical de acum in colo , o sa apara o firma de juristi care o sa atraga toti membri de sindicat de la toate sindicatele si o sa intre in normal in problema asta ca la uzinele Dacia si trantorii de la fss au prelungit pe 2 ani avantajul net al administratiei.Retragetiva de la acest sindicat ,si tu Ribo sa ai parte dupa inima ta hatra numai necazuri grele in familie, escrocule
  2
  7
  Raportează
 • postat de luke
  Joi, 21 Ianuarie 2016 18:50
  89.137.225.***
  Daca se munceste in combinat precum in poza articolului..:))vreau si eu asa un loc de munca pt 1500lei:)))
  ALOO...VENITI LA PATRON ,SA VADETI ACOLO MUNCA PT 1200MAXIM:(....NU MAI E CE ERA ODATA,COMBINATUL...ECONOMIA TARII DEPINDEA CU ADEVARAT DE EL.ACUU,CE SA ZIC...MAI BINE S.AR INCHIDE DE TOT....ORICUM NE IAU FATA CHINEZII CU OTELUL LOR MULT MAI IEFTIN.
  SA ZICETI MERSI CA INCA AVETI ACESTE SALARII...6ore..8ore sunt minciuna pe langa patroni.....din alea 6 sau 8 ore daca se munceste cu adevarat 3ore...TREI:)) MAXIM
  10
  4
  Raportează
 • postat de yo
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 11:41
  5.13.193.***
  daca nu se semna vechiul contract erau obligati sa mareasca salariile de la 1 mai datorita salariului minim pe economie, o sleahta de nemernici la sindicat! Din partea administratiei aceeasi bataie de joc, daca se plang ca nu au profit de ani buni de ce naiba nu inchid si pleaca, DNA-ul are interzis la combinat?
  2
  9
  Raportează
 • postat de nicu
  Miercuri, 20 Ianuarie 2016 11:02
  5.13.162.***
  comentarile sunt de prisos dragi colgi, va rog din tot sufletu retragetiva de la sindicat si nu le mai dati bani de pomana, oricum ei sunt pentru administratie nu pentru muncitori,ei nu au pregatirea necesara sa negocieze cu administratia,nu mai spun ca noi nu avem forta de ai schimba ar trebui sa cautam noi un jurist si sa ne facem un nou sindicat care sa fie al muncitorilor ca cel de la dacia.
  1
  13
  Raportează
 • postat de pop
  Marți, 19 Ianuarie 2016 12:22
  5.2.208.***
  Cat este venitul mediu lunar brut; inainte si dupa negociere? multumim!
  3
  11
  Raportează
 • postat de Je
  Marți, 19 Ianuarie 2016 11:31
  79.116.102.***
  D-le Crisan, nu mai minti cu nerusinare, ati acceptat sa semnati ptr ca va aparati interesele, iar unul din interese dumitale e acela de a-ti proteja loaza de copil la LBC chiar daca te vei pensiona . Pe linga faptul ca are balbitie e si prost, si needucat.Daca erati cu adevarat ptr oameni nu acceptati sa va prostituati in fata administratiei. Sunteti o sleahta de golani care nu stiti decit sa stati in genunchi cu gura deschisa la prohabul administratiei care va alegeti voi intre voi. Niciodata nu ati fost alesi cu adevarat de membrii de sindicat, v-ati ales unii pe altii. Iar dumneata nu esti purtator de cuvint, esti mincator de cacat si un dezinformator. Poate ca multi nu stiu, dar lumea stie cum negociati-cu plicurile pe masa. Asa ca...mai bine ati pleca si ne-ati lasa ca ne-am saturat de voi...
  1
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.