Gălăţenii, din ce în ce mai tentaţi de MUNCA pe CONT PROPRIU

Gălăţenii, din ce în ce mai tentaţi de MUNCA pe CONT PROPRIU
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Liber profesioniştii români încasează, anual, în jur de 5 milioane de euro din munca la domiciliu * Actualmente, sunt peste 20.000 de locuri de muncă la domiciliu disponibile pe internet * 27 la sută dintre români au ales să lucreze de acasă, în timp ce doi la sută dintre aceştia nu concep să renunţe la locul de muncă convenţional


Fără şefi, fără program şi cu încasări destul de mari. Cam la asta se rezumă miile de oferte de locuri de muncă de acasă, pe internet, în care „angajaţii” lucrează, de fapt, pe cont propriu sau pentru persoane care nu le sunt şefi, ci coordonatori. Singurele cerinţe pentru astfel de posturi sunt cunoştinţele de utilizare a calculatorului şi cele de limbă străină, în special engleza.

Pe piaţa online din România au intrat, în ultimii zece ani, extrem de multe companii din Statele Unite ale Americii, din Asia sau chiar şi din Europa Centrală şi de Vest, care oferă, cumulat, peste 20.000 de locuri de muncă pentru românii interesaţi să obţină un venit suplimentar sau, de ce nu, să renunţe la locul de muncă obişnuit.

Recrutarea se face cel mai mult printre studenţi

Într-un judeţ ca Galaţiul, în care numărul şomerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani este de aproximativ 2.500 de persoane, iar numărul locurilor de muncă şi nivelul salarial sunt în continuă scădere, nici nu este de mirare că cei mai mulţi tineri, elevi sau studenţi, aleg să muncească pentru o astfel de companie, care nu le impune nici program, nici ţinută, ci doar termene-limită şi o remuneraţie în funcţie de realizări. "De doi ani, scriu articole pe diverse site-uri, bloguri, din Europa sau SUA, iar pentru asta primesc lunar în jur de 550 de dolari. Având în vedere că locuiesc la cămin, îmi este foarte uşor să mă întreţin cu banii ăştia, să mă duc şi la facultate zi de zi şi să acumulez şi experienţă, la urma urmei, pentru un job pe viitor. Deşi, pentru că ştiu că se pot face mai mulţi bani din ce fac eu, sunt foarte tentată ca după facultate să investesc şi mai mult timp în asta. Scriu articole despre sănătate, despre arta culinară şi despre alte câteva categorii pe care le-am introdus în formularul de înscriere pe respectivul site”, ne-a explicat Ana-Maria Gavriluţ, o tânără de 23 de ani din Galaţi, studentă la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Dunărea de Jos.

"Vremea sistemelor piramidale s-a dus"

Tinerii care activează în aceste domenii „de acasă” spun că nu se compară cu nimic din ce le explicau părinţii despre sistemele piramidale sau despre jocurile în care investeai o sumă mică pentru a câştiga mai mulţi bani. "Am fost, în adolescenţă, şi reprezentantă pentru un brand de cosmetice din România, însă am realizat rapid că banii nu îmi ajungeau şi că ar fi trebuit să fac comenzi extrem de mari pentru comisioane generoase. Acum promovez diverse diverse bloguri, le analizez, scriu recenzii despre ele, totul în engleză, bineînţeles şi ajung să câştig sume destul de mari. Am un şef, dacă îi pot zice aşa, dar nu îmi dă ordine. El doar mă ajută să am parte de comenzi mai multe, în funcţie de timpul meu, şi să ajung mai repede la clienţi. Ştiu că, de fapt, eu câştig un procent din ce câştigă el, însă nu mă deranjează. Atât timp cât fac ceva ce îmi place, şi mai sunt şi plătită la timp, totul e ok", ne-a explicat şi Adelina, o altă studentă de la Dunărea de Jos.

România, pe locul şapte în lume

În ceea ce priveşte încasările provenite din freelancing (munca pe cont propriu), România se clasează pe locul al şaptelea în toată lumea, cu aproximativ cinci milioane de euro anual câştigaţi de cei care au acest tip de job. Iar această cifră poate creşte, având în vedere că angajatorii sunt din ce în ce mai mulţumiţi de felul în care se comportă freelancerii români. "În acest moment, avem peste 100 de români cu care colaborăm şi toţi fac o muncă de calitate. Avantajul românilor, spre deosebire de alţi europeni, este apetenţa către limbile străine şi tehnologie, dar şi faptul că se adaptează foarte repede la sarcinile noi de lucru. Iar numărul celor care se orientează către freelancing este din ce în ce mai mare, dat fiind faptul că se pot câştiga chiar şi 12.000 de dolari pe an”, ne-a explicat Mihaela Rotaru, angajator.

Conform unui studiu realizat de platforma de recrutare BestJobs, 57 la sută dintre angajaţii români ar vrea să renunţe la locul de muncă convenţional şi să treacă la liber-profesionism, în timp ce 27 la sută dintre ei deja cochetează cu un astfel de job, în timpul liber, pentru a-şi spori veniturile. Până acum, doar 14 la sută dintre români reuşesc să se întreţină doar cu un astfel de loc de muncă, în timp ce două procente dintre cei intervievaţi nici măcar nu se gândesc să renunţe la siguranţa locului de muncă cu normă întreagă, pentru a munci pe astfel de proiecte.

Conform realizatorilor studiului, cei mai avantajaţi de aceste oferte de muncă sunt cei din jurnalism, marketing, IT, domeniul financiar sau graficienii.

Citit 4330 ori Ultima modificare Luni, 25 Ianuarie 2016 09:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.