O fermă AVICOLĂ din județul Galați, locul al doilea în ţară (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

O fermă AVICOLĂ din județul Galați, locul al doilea în ţară (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)


* Pentru că a avut o conducere de oameni cu viziune şi ambiţie, afacerea a crescut constant, indiferent de greutăţile de piaţă * Cum să faci bani livrând peste 100.000 de ouă pe zi


Condor Matca SA este una dintre cele mai performante ferme avicole din ţară. De fapt, e a doua, din punct de vedere al parametrilor de livrare a ouălor, după Avicola Lumina, din judeţul Constanţa. Şi n-o spunem noi, ci o atestă Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care face parte societatea Condor. Ferma din Matca e o afacere stabilă, pe care n-au înecat-o nici valurile de importuri de ouă din Polonia şi nici diversele interese obscure ale oamenilor politici, care au vrut să o închidă şi să-i ia terenul. "Deh, noi suntem din garda veche de agricultori. Pe noi, necazurile nu ne sperie", ne spune, încă de la începutul discuţiei, inginerul Ion Gavrilă (foto), managerul societăţii.

Cum funcţionează avicola


Acum, în halele de producţie şi cele de tineret cresc 116.000 de păsări. Puii de o zi se cumpără, de regulă, de la Bucureşti şi cresc până la 18 săptămâni în halele de tineret. Până la 19 săptămâni, găinile au fost deja mutate în halele de producţie, unde încep să dea ouă. Stau câte 29 de păsări în baterie sau chiar mai puţine. Iar totul, în halele de producţie, se face automat, asistat de calculator. O bandă aduce mâncarea. Există şi dispozitive speciale de unde găinile beau apă, fără a produce pierderi. Dejecţiile se curăţă tot automat. Ventilaţia este şi ea controlată. Iar medicul veterinar trece, la intervale regulate, pe la păsări, pentru a se asigura că totul este în regulă.

O găină face cam 320 de ouă pe an. Pe măsură ce trece timpul, procentul de ouare scade, până la împlinirea a 77 de săptămâni, când pasărea este scoasă din producţie şi fie e trimisă la abator, fie e vândută, vie, către oamenii din zonă. Preţul unui ou, la poarta fabricii, variază între 25 şi 32 de bani, suficient încât să le aducă ceva şi producătorilor. Pe zi, se livrează cam 100.000 de ouă. Cele mai multe iau calea Bucureştiului, dar se mai cumpără şi prin alte zone din ţară. Iar treaba merge ca unsă.

Culmea, cea mai mare cerere de ouă se înregistrează după sărbătorile de iarnă, nu chiar înainte Sfintelor Paşti. „Am investit în halele astea încă dinainte să se aplice legea cu modificarea bateriilor în care cresc găinile. Am implementat atunci un proiect SAPARD, de două milioane de euro. Nouă ni s-a cerut să venim cu un milion. Şi sigur că nu aveam banii ăia. I-am împrumutat, am investit, am mers mai departe… Uşor n-a fost”, îşi aminteşte Ion Gavrilă.

Principalul motiv pentru care societate a mai atras priviri lacome, care ar fi vrut-o dezmembrată, este că are 70 de hectare de teren în proprietate. De toate, lucrează 220 de hectare, dar diferenţa e teren luat în arendă de la proprietarii din zonă. "Nici n-ai cum să exişti, ca fermă avicolă, fără teren. Trebuie să îţi poţi produce propriul furaj. Hrănirea păsărilor reprezintă 70 la sută din cheltuiala cu creşterea păsărilor pentru ouă. Şi noi ne producem o parte din furaje. Altă parte o cumpărăm din import, cum ar fi şrotul de soia”, apreciază Ion Gavrilă.

Mai vin valuri de importuri din Polonia, mai apar tot felul de probleme de piaţă, dar Condor Matca reuşeşte, deocamdată, să le facă faţă tuturor. Astăzi, societatea mai are doar un singur pas de făcut până la a se fi utilat complet. "Suntem în discuţii pentru o maşină de sortat ouă, pe care vrem să o aducem din Italia. Am şi dat un avans pentru ea, deci cred că ar trebui să o vedem la noi în fermă destul de curând. Noi am vrea să ne mai şi extindem, dar să vedem cum vom reuşi...

Momentan au apărut tot soiul de probleme, aşa că ne mai şi judecăm. Dar asta e. Toate problemele astea trebuie să treacă. Noi vrem să producem mai mult, pentru că, atunci când produci mai mult, ieşi mai ieftin", spune managerul societăţii Condor Matca.

În societate muncesc 66 de oameni. Şi nu-i puţin lucru să le asiguri atâtor persoane serviciu, nici măcar într-o zonă în care se mai găseşte de lucru, aşa cum e Matca. La bugetul de stat, cu tot cu dările oamenilor, cu cota TVA şi cu impozitul pe profit, Condor Matca a contribuit anul trecut la bugetul de stat cu aproape un milion şi jumătate de lei.

Cine este Ion Gavrilă, managerul societăţii


Ion Gavrilă are 67 de ani şi s-a născut în judeţul Neamţ. În 1974, devenit inginer zootehnist, absolvind facultatea la Bucureşti. A primit repartiţie la Galaţi şi aici a rămas. A fost şef de CAP şi din noiembrie 1990 a ajuns la Condor Matca. A avut o fermă avicolă şi la Vânători, dar a trebuit să o închidă, deoarece tehnologia nu evoluase suficient încât să permită evacuarea uscată a dejecţiilor, iar proprietarii de vile s-au plâns că nu pot trăi în miros de… fermă de pui. Ion Gavrilă spune că secretul stabilităţii societăţii sale este că a lucrat în permanenţă cu oamenii pe care i-a privit ca pe un colectiv şi că nu le-a bătut niciodată cu pumnul în masă. În consecinţă, nici ei nu l-au lăsat singur în momentele dificile ale dezvoltării afacerii.

Citit 30295 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2016 00:30

3 comentarii

 • postat de Catavencu
  Vineri, 26 Februarie 2016 17:57
  82.76.10.***
  Asta cu "fosti comunisti" chiar imi place!
  Da, unii oamenii mai fac si afaceri, daca merge, felicitari!
  Cat despre cei ce fura din visteria statului si nu reinvestesc in tara, si tin banii furati prin Elvetia, RUSINE!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Spinu Viorel
  Joi, 25 Februarie 2016 09:01
  79.116.119.***
  Sunt niste oameni exceptionali,stiu sa munceasca mai ales cum sa munceasca.Felicitari.
  2
  8
  Raportează
 • postat de omul.muncii
  Miercuri, 24 Februarie 2016 07:25
  82.208.137.***
  Felicitari. Stim ca acolo sunt oameni destoinici 'fosti comunisti",profesionisti ,priceputi,cu respect fata de munca lor dar si a altora. bravo domnilor Gavrila,Condrache si intregii echipe.
  5
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.