Criza a dat iama în salarii

Criza a dat iama în salarii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Potrivit statisticilor, în luna mai salariul mediu brut a scăzut cu 3,9 la sută faţă de aprilie * Este a doua mare scădere a salariilor de la Revoluţie încoace * Cea mai mare „curbă de sacrificiu” s-a produs recent, în intervalul decembrie 2008 - ianuarie 2009: minus 4,1 la sută * Salariul mediu net a fost în decembrie 2008 cu 93 de lei mai mare decât în mai 2009 *

Criza pare să-şi facă simţită prezenţa nu doar în conturile patronilor, ci şi în buzunarele angajaţilor. Potrivit datelor date publicităţii, luni, de Institutul Naţional de Statistică, salariul mediu brut pe economie a cunoscut cea de-a doua scădere lunară din ultimii 19 ani.

Recordul s-a înregistrat în intervalul decembrie 2008 - ianuarie 2009: minus 4,1 la sută!

Chiar dacă scăderea aprilie-mai 2009 nu este foarte spectaculoasă - 3,9 la sută - trebuie să ţinem cont că ea reflectă un interval de numai 30 de zile şi că indică fără dubiu faptul că situaţia economiei devine din ce în ce mai dramatică.

Salariul mediu brut: 1.855 lei

Potrivit INS, salariul mediu brut pe luna mai (cele mai recente date accesibile, publicate pe 6 iulie) a ajuns la 1.855 de lei, faţă de 1.930 lei în aprilie. Cum spuneam, a doua mare scădere procentuală de la Revoluţie încoace. Cum cea mai mare scădere s-a produs tot recent (decembrie 2008 - ianuarie 2009: minus 4,1 la sută), rezultă cât se poate de clar că situaţia economiei este deosebit de gravă.

„Am atras permanent atenţia asupra faptului că economia este îngenuncheată de criză, dar ecourile avertismentelor noastre au fost slabe. Iată că acum se confirmă că tăvălugul crizei a trecut peste patroni şi începe să afecteze şi veniturile angajaţilor. Nu doar că se fac concedieri masive, dar s-a ajuns chiar la scăderea salariilor celor care-şi păstrează locul de muncă, pentru a încerca salvarea firmelor, implicit pentru a salva locurile de muncă”, declară Marian Filimon, directorul Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi.

Şi salariul mediu net a scăzut în intervalul statistic analizat, de la 1.408 lei la 1.356 lei (3,7 la sută). Potrivit aceloraşi statistici, scăderea a fost produsă în special de faptul că mulţi dintre patroni au renunţat să mai acorde angajaţilor tichete de masă, deoarece nu au mai făcut profit.

Unii încă o duc bine

O analiză a celor mai mari salarii medii din economie ne arată faptul că nu toată lumea se poate plânge de scăderea salariilor. Spre exemplu, în prestările de servicii anexe industriei extractive (controlată în mare măsură de stat), creşterea salariului mediu net a fost de 10,7 la sută, ajungând la 3.485 de lei. Cum însă aici avem de-a face cu activităţi de tip „căpuşă pe spinarea statului”, nu credem că este relevant.

Alte creşteri consemnăm în: fabricare cocs (+6,5 la sută) – păcat că, la Galaţi, ArcelorMittal tocmai a închis cocseria, industria petrolului (+3,6 la sută), prelucrarea lemnului (3,2 la sută), pielărie (+2,4 la sută), confecţii (+1,9 la sută), mase plastice (+1,1 la sută).

Cele mai mari salarii medii sunt înregistrate în următoarele ramuri: transporturi aviatice (4.656 lei), asigurări (4.446 lei), intermedieri financiare (4.096 lei), producţie cocs (3.651 lei), extracţie gaze (3.550 lei) şi servicii informatice (3.507 lei).

Cele mai mari scăderi şi cele mai mici salarii

Există şi domenii unde situaţia este extrem de gravă, iar scăderile salariale groaznice. Cele mai multe motive să se plângă sunt cei din domeniul intermedierilor financiare, pe fondul prăbuşirii domeniului (-23,1 la sută), urmaţi de angajaţii din asigurări (-20,2 la sută) şi de cei din extracţia cărbunelui (-15,9 la sută). Urmează: industria telecomunicaţiilor (-13,9 la sută), metalurgie (-12,8 la sută) şi producţia de energie (-11,8 la sută).

Dincolo de scăderi, cele mai proaste salarii medii brute s-au înregistrat în următoarele domenii: industria textilă - 1.105 lei, hoteluri şi restaurante - 1.024 lei, industria lemnului - 1.062 lei, fabricarea articolelor din piele şi a încălţămintei - 1.081 lei şi industria mobilei - 1.108 lei.

După cum lesne se poate observa, criza face ravagii...

Comentariu foto: Buzunarele sunt tot mai goale...

Citit 1325 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.