Reduceri de personal/ Se anunţă noi scheme de prepensionare la ArcelorMiital Galaţi

Reduceri de personal/ Se anunţă noi scheme de prepensionare la ArcelorMiital Galaţi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Contract Colectiv de Muncă la nivelul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi nu a fost lipsit de critici vizavi de măsurile salariale prevăzute. De exemplu, creşterea în sumă fixă şi introducerea sporului de vechime în salariu poate fi interpretată şi ca un artificiu ţintit, în fapt, pe alinierea la noile prevederi legale privind creşterea salariului minim pe economie. În legătură cu acest subiect, directorul general al ArcelorMittal Galaţi a declarat:

„Problema salariilor este una dintre cele mai importante pentru noi. Dar nu putem lua decizii care să pună în pericol viitorul Combinatului. Vrem să continuăm să producem şi să rămânem pilonul principal al economiei acestei comunităţi.

Greutăţile prin care trecem ne-au împiedicat să creştem salariile în măsura în care sunt aşteptările. Dar am încercat, însă, să facem mai mult decât să protejăm veniturile salariaţilor faţă de creşterile de preţuri prin acoperirea şi depăşirea inflaţiei. Creşterile au fost de circa 6,5 la sută cu o atenţie specială pe veniturile mici, care au fost mai bine protejate prin creşteri fixe. Înţelegem în amănunt dificultăţile prin care trec oamenii noştri şi speranţele lor în venirea unor vremuri mai bune. Prioritară este, însă, asigurarea viitorului nostru.

Nivelul salariilor este, de asemenea, legat şi de productivitatea muncii. Atâta vreme cât aceasta rămâne scăzută, nu este posibil să creşti nivelul salariilor fără a-ţi pierde capacitatea de a vinde la nivele corecte de preţ. Este o realitate economică, fie că ne place sau nu. Este şi motivul pentru care - pentru a fi posibil ca salariile să crească în viitor – trebuie să reducem forţa de muncă. O vom face folosind în principal schemele de pre-pensionare, care sunt favorabile şi pentru colegii noştri care au lucrat din greu mult timp pentru Combinat, dar şi pentru companie. Pe de altă parte, trebuie să ne pregătim viitorul, aşa încât am reluat angajările la muncitori, anul trecut. Dar, cu siguranţă, în următorii ani, numărul celor care vor pleca va fi mai mare ca numărul celor care vor veni.

În privinţa salariului minim, schimbări bruşte ca aceasta, dar şi altele, nu creează un climat favorabil investiţiilor pe termen lung. Statul roman şi decidenţii politici trebuie să creeze un cadru stabil şi condiţii de a face afaceri şi de a lua decizii pe termen lung şi nu schimbări de la un an la altul. Stabilitatea, predictibilitatea sunt necesare pentru a investi. De exemplu, ultima decizie luată de Guvern privind Certificatele Verzi merge în direcţia greşită. Această hotărâre ne costă milioane de euro, bani care s-ar fi dus către investiţii, mentenanţă sau către angajaţi. Ne rezervăm, de altfel, dreptul de a ataca în justiţie o decizie despre care noi credem că nu respectă legea.”        

Citit 5280 ori Ultima modificare Joi, 17 Martie 2016 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.