Modificări la legea DĂRII ÎN PLATĂ. Cine poate SCĂPA de DATORII şi în ce condiţii

Modificări la legea DĂRII ÎN PLATĂ. Cine poate SCĂPA de DATORII şi în ce condiţii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Controversata lege a dării în plată a fost discutată marţi, 5 aprilie, de deputaţii din Comisia Juridică şi, aşa cum era de aşteptat, i-au adus câteva modificări. Spre exemplu, amendamentul cerut atât de bancheri, cât şi de reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR), legat de neîncadrarea programului de credit Prima Casă în legea dării în plată a fost aprobat, astfel că cei care contractează un astfel de credit nu vor avea opţiunea de a renunţa la el pe cale legală.

Deşi, iniţial, se dorea ca legea dării în plată să se aplice doar creditelor mai mici de 150.000 de euro, deputaţii din Comisia Juridică a Senatului au decis, marţi, ca acest plafon să fie mărit la 250.000 de euro, însă legea se va aplica doar creditelor pentru locuinţe sau pentru terenuri destinate construirii de locuinţe. Astfel, a fost respins amendamentul conform căruia legea urma să se aplice oricărui credit, indiferent de destinaţia sa.

O altă decizie luată de deputaţi a fost cea conform căreia legea se va aplica tuturor celor care au un credit contractat în condiţiile de mai sus, inclusiv celor care au intrat deja în executare silită sau la care executarea silită a luat sfârşit.

În afară de creditele imobiliare, legea dării în plată se va aplica şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă, ceea ce poate reprezenta o gură de aer pentru cei care nu îşi mai permit plata datoriilor în acest caz. "Legea va intra la vot în plenul Camerei Deputaţilor probabil miercurea viitoare, deoarece, potrivit legii, trebuie să treacă cinci zile pentru a se finaliza raportul Comisiei Juridice", a declarat Daniel Zamfir, iniţiatorul legii. Conform declaraţiilor acestuia, aproximativ 700.000 de persoane vor beneficia de această lege.

Citit 2698 ori Ultima modificare Joi, 07 Aprilie 2016 11:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.