Firmele gălăţene pot scăpa de MAJORĂRILE de întârziere la plata TAXELOR locale

Firmele gălăţene pot scăpa de MAJORĂRILE de întârziere la plata TAXELOR locale
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Consiliul Local a aprobat o schemă de minimis prin care 7.000 de societăţi ar putea scăpa de penalităţi totalizând peste 1 milion de euro * Condiţii: plata obligaţiilor la bugetul local şi o situaţie economică stabilă * Cererile de ajutor, verificate de Direcţia Generală de Buget - Finanţe


Pentru a mai uşura din povara fiscală a companiilor, în ultima şedinţă a Consiliului Local Galaţi a fost votat proiectul de hotărâre privind aprobarea schemei de minimis reprezentând scutirea de la plata majorărilor de întârziere aferente impozitelor şi taxelor locale datorate de către persoanele juridice care au calitatea de contribuabili ai bugetului local al municipiului Galaţi.

CL Galaţi poate acorda aceste facilităţi în baza Codului de procedură fiscală şi, potrivit estimărilor, de ele vor putea beneficia în jur de 7.000 de contribuabili, bugetul necesar pentru punerea în practică a măsurii fiind de 4,5 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro – n.r.).

„Prezenta schemă se adresează persoanelor juridice care la data intrării în vigoare a prezentei scheme şi pe perioada derulării ei, respectiv până la 30 iunie a.c., data limită de achitare a obligaţiilor fiscale, datorează majorări de întârziere bugetului local al municipiului Galaţi. Schema de ajutor de minimis se aplică în perioada 1 aprilie – 30 iunie a.c., pentru scutirea de la plata majorărilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale restante la data depunerii cererii stinse până la data de 30 iunie, cât şi majorările aferente obligaţiilor achitate”, se arată în Raportul de specialitate care a însoţit propunerea de hotărâre.

Obiectivele principale ale acestei scheme de ajutor ar fi, pe de o parte, accelerarea ritmului de colectare a veniturilor la bugetul municipiului Galaţi, iar pe de altă parte stimularea mediului economic şi diminuarea arieratelor bugetare.

Condiţii de aplicare

Pentru a beneficia de scutiterea la plata majorărilor de întârziere, persoanele juridice – întreprinderi – trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Cea mai importantă este, desigur, stingerea obligaţiilor fiscale restante până la data 30 iunie a.c. constând în impozite şi taxe locale datorate bugetului local. Dar, de asemenea, printre altele, firmele nu trebuie să fie în stare insolvenţă, lichidare, dizolvare, activitatea să nu fie condusă de un administrator sau lichidator judiciar şi să nu aibă restricţii asupra activităţilor sale comerciale, iar acestea să nu fie puse la dispoziţia creditorilor. Firmele nu trebuie să facă obiectul nici al unor decizii de recuperare a unor ajutoare de stat sau să fie implicate în fapte ce constituie infracţiuni fiscale.

O condiţie importantă este şi ca valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei companii, pe o perioadă de 3 ani consecutivi (2 ani fiscali precedenţi şi anul fiscal în curs), cumulată cu valoarea alocării financiare acordate prin noua schemă, să nu depăşească echivalentul în lei a 200.000 euro (100.000 Euro în cazul întreprinderilor care activează în sectorul transportului rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost). Aceste plafoane se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit şi indiferent dacă ajutorul este finanţat din surse naţionale, bugetul de stat sau bugetul administraţiei publice locale, sau comunitare.

Dacă persoana juridica are mai multe tipuri de obligaţii la bugetul local al municipiului Galaţi, reprezentând impozite, taxe locale, şi face plata integrală numai pentru un anumit impozit sau taxă, atunci scutirile la plata majorărilor de întârziere se vor aplica, în mod corespunzător, numai la acel tip de taxe şi impozite.

Modalităţi de implementare

Pentru a beneficia de scutirea de la plata majorărilor de întârziere conform schemei de ajutor, persoanele juridice solicitante vor depune până la data de 15 iunie a.c. inclusiv, la Direcţia Generală Buget Finanţe - Serviciul Impozite, taxe şi alte venituri locale persoane juridice - o cerere însoţită de o serie de documente justificative, precum situaţiile financiar-contabile aferente perioadei de referinţă, codul unic de înregistrare sau codul fiscal al societăţii, declaraţii pe proprie răspundere autentificată la notar privind starea societăţii sau ale ajutoare de minimis primite în ultimii doi ani fiscali.

Cererea şi documentaţia privind scutirea de la plata majorărilor de întârziere aferente impozitelor şi taxelor locale vor fi analizate de compartimentul de specialitate din cadrul Direcţiei Generale Buget Finanţe în termen de maxim 10 zile de la data înregistrării. Compartimentul de specialitate, respectiv Serviciul Impozite, Taxe şi alte Venituri Locale persoane juridice va comunica contribuabilului o situaţie a obligaţiilor fiscale de plată exigibile, precum şi a majorărilor de întârziere care intră sub incidenţa schemei.

Cadrul legal pentru schema de minimis

Baza legală a schemei de minimis privind scutirile la plata majorărilor de întârziere aferente taxelor şi impozitelor locale, are următoarea bază legală:

- Regulamentul UE nr.1.407/2013, privind aplicarea art.107 şi art.108 din Tratatul privind funcţionarea UE în cazul ajutoarelor de minimis;

- Art.185, alin.1, lit.b, din Lega nr.207/2015, privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;

- OUG nr.77/2014, privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996.

Citit 2724 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Aprilie 2016 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.