În loc să fie aruncat, uleiul poate fi transformat în biocarburant: Într-un an, fabrică de biodiesel la Galaţi

În loc să fie aruncat, uleiul poate fi transformat în biocarburant: Într-un an, fabrică de biodiesel la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

* La Arad, uleiul de bucătărie uzat va fi colectat de la fiecare asociaţie de proprietari pentru a fi transformat în biocombustibil

* La Galaţi, cei care au încercat să îl colecteze sistematic s-au ales cu recipiente distruse sau furate

Potrivit unui raport al Agenţiei de Mediu Galaţi de pe site-ul propriu, la începutul anului 2016 erau 37 de operatori economici autorizati pentru a colecta şi transporta deşeuri periculoase. Dintre aceştia, doar câţiva colectează şi uleiuri uzate, printre care amintim Remat SA, SC Sporting Impex, Eco Metal Recycling, CN APDM SA, Ecofinmet, Bizini Prest, etc. În 2013 strict pe colectarea uleiului uzat erau autorizaţi doar 6 operatori economici. Aceştia au reuşit să strângă laolaltă, de pe raza municipiului Galaţi, 120 de tone de ulei uzat, în contextul în care, potrivit ultimelor statistici, suntem peste 300 de mii de locuitori, iar uleiul nu lipseşte aproape din nicio casă. Chiar dacă uleiul de gătit uzat poate fi transformat în biocombustibil, mult mai prietenos cu mediul decât cu petrolul, acesta este încă aruncat în cea mai mare parte de către gălăţeni tot la toaletă sau în chiuvetă. Aceasta cu riscul degradării ţevilor de scurgere şi îngreunării funcţionării acestora. Mai mult decât atât atunci când uleiul alimenar este vărsat în sistemul public de canalizare, ajungând în Dunăre poate avea efect distrugător asupra peştilor, plantelor şi păsărilor.

Ce se poate la Arad, la noi a eşuat

La începutul lunii februarie o ştire a făcut înconjurul ţării: în fiecare bloc din oraşul Arad va fi adus un container în care se va colecta uleiul uzat provenit din gătit. În schimbul fiecărui recipient plin cu ulei uzat, asociaţiile de locatari vor primi câte 10 litri de detergent. Firma care colectează uleiul îl va transforma în biocombustibil.

Din 2012, firma „Viitorul în roz”, din Şendreni, colectează la Galaţi ulei uzat. La fiecare cinci litri de deşeu, firma recompensează cu un litru de detergent de vase. Întrebat dacă nu ar fi bine să existe şi la Galaţi o colectare sistematică a acestui tip de deşeu de la consumatorii de ulei, precum la Arad, administratorul firmei, Emanuel Sandu, a aprobat, spunând că a şi încercat, dar că nu i-a ieşit. „În 2012, am fost la câteva asociaţii de proprietari, începând chiar cu asociaţia blocului meu. Am lăsat recipiente pentru locatarii care voiau să predea uleiul uzat, în schimb am avut surpriza să găsesc recipientele sparte sau să nu le mai găsesc deloc. Am făcut flyere în acest sens. Totodată, am încheiat protocoale cu câteva şcoli din Galaţi, prin care am încercat să responsabilizăm şi să informăm copiii. Oricum, noi nu ne oprim, proiecte avem în continuare, în viitorul apropiat vom demara o nouă campanie de conştientizare tot prin şcoli”, ne-a explicat administratorul firmei „Viitorul în roz”, Emanuel Sandu. Potrivit administratorului, anul trecut acesta a colectat 60 de tone de ulei. Deşeul l-a direcţionat către una dintre fabricile din România care-l transformă în biodiesel.

Proiect în derulare pentru fabricarea biodieselului la Galaţi

Chiar dacă colectarea sistematică a uleiului uzat nu i-a ieşit în 2012, potrivit lui Emanuel Sandu, sunt destui gălăţeni care aleg să recicleze uleiul uzat şi să nu polueze mediul. Cele 60 tone de ulei uzat sunt de ajuns potrivit acestuia pentru a-l încuraja să creeze la Galaţi o mică fabrică de transformare a deşeului în biodiesel. „Vreau, de la anul, să produc biocarburantul chiar la Galaţi. Crearea unei microfabrici este chiar în derulare. Investiţia iniţială, tot ce ţine de hală, aparatură cred că se ridică undeva la un milion de euro, buget propriu. Vreau să contribui cu oricât de puţin ar fi la economia locală. Vreau să creez locuri de muncă, chiar dacă sunt doar şase locuri de muncă noi”, ne-a mai spus Emanuel Sandu.

Biocarburantul reduce emisiile de noxe

Potrivit administratorului firmei de colectare, cel mai important lucru al valorificării uleiului uzat este că prin folosirea de biodiesel sunt reduse emisiile de noxe, oxizi de azot, gaze cu efect de seră. „Suntem datori să reintroducem în natură resursele. După cum spunea un om deştept, nimic nu se pierde, totul se transformă. Marile beneficii ale transformării uleiului uzat în biodiesel şi folosirea lui drept combustibil este că reducem consumul de resurse, iar dacă este folosit în combinaţie de 50 la sută cu petrolul, reducem şi emisiile de noxe. În stare pură, biodieselul macină garnitura de motor, dar în procentaj de 50 la sută acesta este un aur alb”, a încheiat administratorul „Viitorul în roz”, Emanuel Sandu. Operatorul economic „Viiorul în roz” poate fi contactat şi chemat să colecteze uleiul uzat la numărul de telefon: 0764 669 499. Având sediul în Şendreni, echipa de colectare se deplasează pentru o cantitate minimă de ulei uzat de cinci litri. Firma deţine şi o pagina de facebook: Colectare Ulei Alimentar Uzat Galaţi.

Citit 8273 ori Ultima modificare Marți, 23 Februarie 2016 00:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.