Bombă socială în Şantierul Naval!

Bombă socială în Şantierul Naval!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Noua schemă de concedieri colective este pe cale de a fi „detonatorul” unui conflict de muncă între sindicate şi conducerea şantierului * „Nu se poate, oricum şi oricând, da cu piciorul la sute de oameni care au lucrat pentru tine”, declară Gheorghe Valentin, liderul sindicaliştilor din Damen * În timp ce negocierile bat pasul pe loc, conducerea şantierului se mulţumeşte să dea vina pe criză şi lipsa de comenzi *

Noul plan de disponibilizări anunţat de conducerea Damen a transformat Şantierul Naval într-o veritabilă bombă socială ce ar putea exploda oricând prin deschiderea unor conflicte de muncă.

Negocierile dintre sindicate şi patronat bat pasul pe loc, în timp ce 574 din cei 2.800 de salariaţi îşi văd locurile de muncă ameninţate. Asta după ce „pastila” disponibilizărilor se anunţa, iniţial, ceva mai puţin amară. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, conducerea Damen a anunţat în luna mai că intenţionează să disponibilizeze 211 oameni, pentru ca, la mijlocul lunii iunie, în urma negocierilor cu sindicatele, numărul să fie redus la 115.

„La momentul respectiv, noi am considerat acest număr drept unul acceptabil. Se întocmise deja o listă a celor care urmau să fie disponibilizaţi şi în discuţie mai era nivelul plăţilor compensatorii pe care urmau să le primească salariaţii. Numai că, iată, lucrurile au fost din nou date peste cap…”, ne-a declarat Gheorghe Valentin, liderul sindicaliştilor din Damen.

Mai exact, conducerea şantierului naval a anunţat un nou plan de disponibilizări, mai amplu chiar decât cel pus în discuţie la început. Potrivit noii scheme, 244 de salariaţi ar urma să fie disponibilizaţi în perioada august-septembrie şi alţi 330 în octombrie.

„S-a întâmplat exact lucrul de care ne temeam cel mai mult: să se discute pe moment de un anumit număr de oameni, pentru ca după asta să se vină cu noi valuri de disponibilizări. Motivul, ni s-a spus, ar fi criza şi lipsa de comenzi. Dar chiar şi în aceste condiţii nu poţi oricând şi oricum să dai pur şi simplu cu piciorul la sute de oameni care până acum au lucrat pentru tine”, explică liderul sindical.

Până în prezent, singura concesie făcută de conducerea Damen a fost aceea de a nu înainta preavizele până când nu se va stabili de comun acord cu sindicatele nivelul plăţilor compensatorii. În Contractul Colectiv de Muncă se stipulează că, în caz de disponibilizare, fiecare salariat cu o vechime cuprinsă între 1 şi 7 ani să primească 2,5 salarii compensatorii, iar salariaţii cu o vechime mai mare de şapte ani să primească patru salarii compensatorii.

„Aceste clauze au fost introduse într-o perioadă în care probabilitatea de a fi disponibilizat era foarte mică. Situaţia s-a schimbat, sunt alte condiţii, se impune o renegociere a acestor plăţi, a nivelului disponibilizărilor, pentru că deja ne confruntăm cu o problemă socială de amploare”, a declarat Gheorghe Valentin.

În Şantierul Naval salariaţii analizează inclusiv posibilitatea deschiderii unui conflict de muncă. „Potrivit legislaţiei în vigoare, o grevă, de exemplu, poate fi declanşată doar în perioada de negociere a Contractului Colectiv de Muncă (adică, în cazul Damen, abia prin decembrie – n.r.), fie se poate deschide un conflict de muncă în cazul în care se constată încălcarea unor drepturi ale salariaţilor. Iar motive s-ar găsi…”, arată liderul sindical.

Situaţia în rândul salariaţilor este, însă, atât de tensionată încât nu ar fi exclus să se ajungă şi la declanşarea unor greve spontane.

Citit 1855 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.