Dezastru în agricultura gălăţeană

Dezastru în agricultura gălăţeană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Seceta, îngheţul târziu, bruma, grindina şi inundaţiile au redus producţia la jumătate * Spre exemplu, la grâu se aşteaptă doar 1.700 kg pe hectar * Pierderile sunt estimate la zeci de milioane de euro! * Cu toate că producţia e foarte mică, samsarii încearcă să profite de necazul ţăranilor şi oferă preţuri ridicole pentru grâu: numai 30 de bani pe kilogram! *

Nu mai există niciun dubiu: situaţia din agricultura gălăţeană este dezastruoasă! Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi au făcut o estimare a producţiilor ce vor fi realizate la principalele culturi ce vor fi recoltate în vară (grâu, orz, orzoaică, rapiţă şi mazăre) şi au ajuns la concluzia că avem de-a face cu cea mai proastă recoltă din ultimii ani. Cum s-a ajuns la această situaţie vă vom arăta în cele ce urmează.

O iarnă extrem de secetoasă

Iarna trecută a fost cea care „a dat tonul” dezastrului. Am avut parte de una dintre cele mai secetoase ierni din ultimii 20 de ani, cantitatea de precipitaţii căzută în unele zone ale judeţului fiind de cinci-şase ori mai mică decât media anuală.

Zonele cele mai afectate au fost Cosmeşti, Nicoreşti, Folteşti, Măstăcani şi Oancea. Există areale restrânse unde în perioda noiembrie 2008-martie 2009 au căzut sub 30 de litri pe metrul pătrat, ceea ce înseamnă că toate culturile semănate în toamnă au fost în mare suferinţă, iar pierderile de recoltă provocate de această secetă - de circa 25-30 la sută din potenţialul obişnuit.

Tot în cursul iernii, gerul a distrus 646 ha de culturi agricole din judeţul Galaţi: 339 ha de rapiţă şi 307 ha de cereale păioase.

O primăvară catastrofală

Nici primăvara nu s-a dovedit mai darnică pentru ţărani. După ce că seceta a continuat, în noaptea de 22 spre 23 aprilie 2009 judeţul a fost lovit de un îngheţ târziu fără precedent.

Situaţia cea mai gravă a fost la Viile, Târgu Bujor şi Fârţăneşti, unde temperatura a ajuns la minus 4,3 grade.

Însă au fost probleme deosebite şi la Frumuşiţa şi Folteşti (minus 3,5 grade), Iveşti şi Lieşti (minus 1,7 grade), Schela, Greaca, Braniştea şi Independenţa (minus 1,6 grade), lunca Brateşului, Tuluceşti şi Şiviţa (minus 1,2 grade), Matca, Cudalbi, Valea Mărului (minus 1,1 grade).

Au fost afectate, în diferite grade, culturile de pe aproape tot teritoriul judeţului. Gerul venit pe neaşteptate (din fericire nu a durat decât câteva ore) a dijmuit producţia cu peste 50 la sută pe circa 30.000 de hectare, cu 30-50 la sută pe aproape 50.000 de hectare şi cu 10-30 la sută pe circa 100.000 de hectare. Pagubele sunt greu de estimat (se va constata în jur de 15 august, după încheierea secerişului), dar se pare că este vorba de ZECI DE MILIOANE DE EURO.

O vară duşmănoasă

Din păcate, necazurile nu s-au oprit la nivelul primăverii. Vara, în ciuda faptului că a adus precipitaţii semnificative, a fost marcată, cel puţin în ultimele trei săptămâni, de numeroase fenomene periculoase.

Până la data de 10 iulie, au fost afectate de grindină, torenţi, băltiri şi vijelii culturile de pe circa 3.000 de hectare, pierderile de producţie fiind între 30 şi 100 la sută.

Cele mai mari pagube s-au produs la Buciumeni, Nicoreşti, Poiana, Valea Mărului, Corni şi Urleşti. Nu s-a făcut încă o evaluare, dar se pare că s-au dus pe apa Sâmbetei, cu acest prilej, peste două milioane de euro...

La grâu, doar 1.700 kg/ha...

De câteva zile, în judeţul nostru a început secerişul, iar recoltele ce rezultă nu sunt deloc încurajatoare. La grâu, spre exemplu, până pe 10 iulie se recoltaseră 8.336 de hectare din cele 67.504 ha cultivate cu amintita plantă (circa 13 la sută) şi se estimează că producţia medie realizată nu va trece de 1.700 de kilograme la hectar. Hotărât lucru, pâinea ne este pusă în pericol dacă se confirmă cifrele!

Dacă ne uităm pe producţiile realizate în ultimii 10 ani, descoperim că doar în 2007 s-a mai coborât sub o medie de 2.000 kg de grâu pe hectar. Ba chiar anul trecut am avut o recoltă excelentă: 3.450 kg/ha.

Nici la orz şi orzoaică nu stăm prea strălucit, producţiile fiind sub 1.500 kg pe hectar. Până pe 10 iulie, se recoltaseră 3.585 din cele 4.863 de ha de orz (64 la sută) şi 3.172 ha din cele 5.224 cultivate cu orzoaică de bere (61 la sută).

Samsarii nu au milă!

În ciuda faptului că recoltele se anunţă extrem de mici, zeci de samsari cutreieră în lung şi în lat judeţul pentru a încerca să-i păcălească pe ţărani. Fermierii sunt forţaţi de împrejurări (trebuie să plătească materiile prime şi materialele luate pentru a înfiinţa culturile, au credite bancare, au leasing la tractoare şi utilaje etc) să vândă urgent recolta, însă angrosiştii şi samsarii (comercianţi care activează pe piaţa neagră) s-au înţeles, se pare, să ofere preţuri de mizerie.

Se vorbeşte de preţuri ridicole, de numai 30 de bani pe kilogramul de grâu, ceea ce înseamnă că ţăranii pot scoate pe hectar numai 450-600 de lei, adică undeva la jumătate (dacă nu şi mai puţin...) faţă de cât au investit.

E drept, Poliţia a organizat mai multe filtre pentru depistarea celor care iau grâu pentru piaţa neagră, însă împotriva cartelului marilor angrosişti nu are ce să facă. Aici e necesară intervenţia Consiliului Concurenţei, însă se pare că această instituţie a pierdut de mult contactul cu realitatea. Asta ca să nu spunem că se bănuieşte că unii funcţionari ai amintitei instituţii sunt „în solda” angrosiştilor...

Explicaţii:

Foto 1: Îngheţul din aprilie pare să fie cea mai gravă calamitate care a lovit agricultura gălăţeană în ultimele decenii

Foto 2: Grindina a lovit mai ales în nordul judeţului

Foto 3: O bună parte din culturile de cereale au fost grav afectate de secetă iarna trecută

Citit 1348 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.