Cadastru GRATUIT, în pas de melc. Gălăţeni, avem de aşteptat!

Cadastru GRATUIT, în pas de melc. Gălăţeni, avem de aşteptat!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Avem un Program Naţional de Cadastru şi Carte Funciară în derulare, dar când anume le va veni şi gălăţenilor rândul să se bucure de înregistrarea gratuită a clădirilor şi a terenurilor, nimeni n-ar putea spune. Ca şi în celelalte judeţe din ţară, şi în Galaţi au fost câteva comune în care s-a desfăşurat varianta pilot a programului de cadastru, aşa că oamenii care au beneficiat de lucrările gratuite se pot considera norocoşi. Toţi ceilalţi, dacă vor cadastru, fie îşi plătesc din buzunar lucrările, fie mai aşteaptă mult şi bine, până când în program naţional vor fi prevăzute noi fonduri.

În ce stadiu se află programul?

Avem patru oraşe şi 61 de comune în judeţ. Până acum, informează Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), s-au finalizat lucrările în comunele Matca şi Băleni. În plus, în Valea Mărului şi Vârlezi s-ar fi semnat contracte în 2016. Datele oferite de ANCPI nu-s chiar precise. Spre exemplu, la Valea Mărului procedurile s-au finalizat. „Din comuna noastră, oricine vrea să îşi procure extrasul de carte funciară se duce la Cadastru, la Tecuci, plăteşte 20 de lei şi îşi ia actul. Lucrările s-au terminat din cursul anului trecut. Au mai rămas de făcut dezbateri de moşteniri, dar astea ţin de proprietari. După dezbatere, nu se impun noi măsurători cadastrale, ci doar se împarte ceea ce s-a măsurat deja”, a precizat primarul comunei Valea Mărului, Virgil Doca.

La Băleni, unde ANCPI informează, pe site-ul propriu, că lucrările s-au terminat, în realitate măsurătorile abia au început. „În urmă cu vreo lună şi jumătate s-au început lucrările. Primăria nu contribuie cu bani, finanţarea e de la Guvern. Din câte am înţeles, prin septembrie-octombrie s-ar putea termina etapa de măsurători, după care va începe cea de întocmire a documentaţiei. La videoconferinţa de lansare a proiectului ni s-a spus că tot proiectul ar dura în jur de 19 luni”, a precizat primarul comunei Băleni, Oprea Lică.

În rest, potrivit ANCPI, nu se efectuează în acest moment proceduri specifice Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară.

În ţară, lucrările desfăşurate în cadrul programului s-au finalizat până acum în 17 localităţi. În alte 34 de localităţi lucrările sunt în curs, cu bani de la ANCPI, în vreme ce în 21 de localităţi se lucrează, de asemenea, dar cu bani de la bugetele locale. Din datele ANCPI, rezultă că se lucrează sau urmează să înceapă lucrările, în viitorul apropiat, în 219 dintre cele 3.181 de localităţi din ţară.

Citit 3797 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iulie 2016 02:29

1 comentariu

 • postat de Ioan Roata II
  Sâmbătă, 16 Iulie 2016 11:41
  5.13.218.***
  Domnule Gabriel Kolbay,
  Am intervenit acum ceva timp asupra problemei "pisciculturii" la Galati. Legatura de interdependenta absoluta, dintre piscicultura si cadastru, ma obliga la aceasta noua interventie. Voi preciza in acest sens ca: daca ar fi existat cadastrul real, in tara noastra, acum s-ar fi discutat altceva si altfel despre ambele domenii de activitate ummana.
  Sa ma explic
  Cadastrul este un sistem informational stiintific complex: tehnic, economic si juridic al tuturor resurselor mediului
  (naturale, artificiale si umane), care exista de peste 300 de ani in tarile dezvoltate. Scopul principal al acestui sistem de cadastru, realizat in timp real, este procesul complex de dezvoltare durabila, al societatii umane.
  In tara noastra, acum la inceputul Sec.XXI, cadastrul real, nu exista, fiind inlocuit printr-o imitatie de cadastru,
  mereu in stadiu de "pilot" si fara finalitate. In anul de gratie 2016, astazi 16 iulie, citim pe site-ul ANCPI: realizat 22,31% !!!. Fara comentarii.
  Putem insa, sper, sa punem intrebariari clare si simple: dece aceasta situatie, acum, in Mileniul III ? Ce ne trebuie ? Ce ne lipseste ? Ce-i de facut ? sau: Nu raspunde nimeni ?
  Stiati ca la Galati cadastrul a inceput sa fie realizat in 1993 ? Ce s-a facut ? Si multe altele....
  Sunt intrebari fundamentale, legate, de aceasta data, de insasi existenta noastra, cu implicatii multiple in stadiul actual de subdezvoltare la care am ajuns. Este un semnal de alarma pe care-l trag, de mult timp, la adresa celor care doresc sa inteleaga sa "vada" si sa actioneze. Am mai spus-o si o repet: un ziarist de investigatii o poate face. Dar si specialistii din toate domeniile implicate in dezvoltarea vietii noastre, cea de toate zilele
  Cu stima cuvenita,
  Ioan Roata II
  Ioan Roata II
  .
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.