”Scăderea TVA ne ajută mult, dar tot nu-i ajungem pe străini!”, spune Mircea Croitoru, preşedintele Legume-Fructe Matca
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

”Scăderea TVA ne ajută mult, dar tot nu-i ajungem pe străini!”, spune Mircea Croitoru, preşedintele Legume-Fructe Matca
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pentru seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi alte materii prime folosite în agricultură, dar şi pentru parte dintre serviciile care ţin de înfiinţarea şi îngrijirea culturilor vegetale, TVA-ul a scăzut, începând de ieri, de la 20 la sută la 9 la sută. E lege: Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, apărută în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 488 din 30 iunie.

Odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ, agricultorul poate spera să economisească ceva bani. Să luăm exemplul micului legumicultor. Un kilogram de folie pentru acoperit solariile este 15 lei, fără TVA. Până acum, la cumpărare, cu TVA în valoare de 20 la sută, legumicultorul plătea 18 lei pe kilogramul de folie. De azi încolo, va plăti doar 16,3 lei. Şi nu spuneţi că nu-i vreo economie! Este, pentru că la un solar mediu, lung de vreo sută de metri, lat de zece metri şi înalt de 6 metri (deci care se ridică peste 10 ari de teren) necesarul de folie sare de 600 de kilograme. În plus, valabilitatea foliei este de maxim trei ani. Ar fi vorba, deci, despre o economie de vreo mie de lei, numai la folia pentru acoperirea unui solar. Banii ăştia îi obţinea legumicultorul din vânzarea a 500 de kilograme de roşii. Acum, fără să mai vândă respectivele roşii, are cu ce îşi plăti un zilier în plus vreme de 20 de zile. Totuşi, spune preşedintele Asociaţiei-Legume Fructe din Matca, Mircea Croitoru, deşi economia se va simţi în buzunarul fermierului, nu-l va aduce pe acesta pe picior de egalitate cu legumicultorul olandez, francez sau grec.

"Eu m-am zbătut vreo patru ani ca legea asta să treacă. E bună, ajută mult. Dar e numai un prim pas spre a face agricultură aşa cum o fac fermierii din străinătate. Nu ajunge, însă, ca să ne putem noi măsura cu ei. N-avem cum, din cauză că noi nu primi subvenţii mari, ca ei. Când le vom avea, atunci da, vom concura fără problem şi cu grecul şi cu bulgarul şi cu oricine. Pentru că noi ştim şi să muncim, şi cum să producem. Doar că nu avem banii lor”, a precizat Mircea Croitoru.

Citit 2438 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2016 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.