Schimb de replici UE - China/ Noi măsuri antidumping în „războiul oţelului”

Schimb de replici UE - China/ Noi măsuri antidumping în „războiul oţelului”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În „războiul oţelului” de pe piaţa comunitară, Comisia Europeană a introdus la sfârşitul săptămânii trecute noi măsuri anti-dumping pentru produsele chinezeşti. De această dată este vorba de barele de oţel utilizate în construcţii, Executivul european impunând la acest tip de produse, în urma unei anchete demarate în 2015, taxe suplimentare cuprinse între 18,4 şi 22,5 la sută pentru o perioadă de cinci ani.

"UE poate impune taxe anti-dumping pentru produsele provenite din terţe ţări dacă o anchetă demonstrează că aceste produse au intrat în UE la preţuri de dumping care provoacă daune industriei din UE", precizează Comisia Europeană.

În replică, autorităţile de la Beijing apreciază că decizia Comisiei Europene de a introduce taxe antidumping pentru barele de oţel provenite din China oferă "o protecţie nejustificată industriei siderurgice din Uniunea Europeană". Ministerul chinez al Comerţului a apreciat că decizia Comisiei Europene este incorectă, pentru că s-a bazat pe obiectivele ridicate privind marjele de profit ale producătorilor de oţel din UE şi că nu există motive justificabile pentru introducerea de noi taxe în contextul crizei prin care trece industria mondială.

După cum v-am relatat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, industria siderurgică europeană, inclusiv ArcelorMittal Galaţi, a fost puternic afectată din a doua jumătate a anului trecut de invazia pe piaţa comunitară a oţelului chinezesc vândut la preţ de dumping. China, care generează aproape jumătate din cantitatea de oţel produsă la nivel mondial se confruntă cu o scădere a ritmului de creştere economică, fapt ce a generat o scădere a cererii de oţel pe piaţa internă şi, implicit, o criză de supraproducţie.

Atât UE, cât şi SUA au acuzat China că încearcă să scape de surplusul de oţel prin practicarea unor preţuri de dumping, fapt ce încalcă acordurile comerciale încheiate la nivel internaţional.

În prezent, UE aplică 37 de măsuri antidumping pentru importurile de oţel, dintre care 15 vizează produsele de oţel provenite din China. Chiar şi în aceste condiţii, companiile siderurgice europene apreciază că măsurile luate la nivelul instituţiilor comunitare sunt prea lente şi prea blânde, dacă este să facem comparaţie, de exemplu, cu taxele antidumping practicate de SUA, care au mers în unele cazuri chiar şi la peste 100 la sută.

Pe de altă parte, în ultima perioadă Comisia Europeană a luat o linie mai fermă faţă de Chin, inclusiv la recentul summit economic bilateral de la Beijing. Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker a arătat că există o legătură directă între diminuarea supra-capacităţlor de producţie chineze în sectorul oţelului şi renunţarea la politicile de dumping şi acordarea de către UE a statutului de economie de piaţă pentru China, mult râvnit de Beijing. Pe de altă parte, în cazul în care UE va acorda prematur Chinei statutul de "economie de piaţă ", acest lucru va îngreuna capacitatea blocului comunitar de a impune noi taxe antidumping, iar efectele s-ar simţi nu numai în siderurgie, ci şi în alte sectoare economice.        

Citit 4548 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2016 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.