Criză pe piaţa… sechestrelor!

Criză pe piaţa… sechestrelor!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* DGFP Galaţi s-a ales de pe urma măsurilor de executare silită cu o „zestre” de bunuri din sechestre evaluate 68 milioane lei * De la hale şi terenuri până la polizoare, maşini de cusut şi autoturisme * Cu toate acestea, în urma licitaţiilor s-a ales doar „praful de pe tobă” * Principalele cauze sunt blocarea pieţei imobiliare şi încetinirea activităţii economice *

Executarea silită pare a fi singurul „leac” în cazul datoriilor pe care unele firme le-au acumulat la bugetul de stat. Numai că, dacă pe poprirea conturilor bancare situaţia mai este cum mai este, în ceea ce priveşte valorificarea unor sechestre pe bunuri, fie ele mobile sau imobile, situaţia se schimbă.

Astfel, potrivit datelor furnizate de DGFP Galaţi, deşi în primul semestru al acestui an s-au pus sechestre pe bunuri în valoare de aproape 68 milioane lei, în urma licitaţiilor s-au recuperat doar… 48.000 lei! Blocajele de pe piaţa imobiliară şi diminuarea activităţii economice par a fi principalele cauze ale acestei crize de pe piaţa… sechestrelor.

Leu cu leu se face greu

Somaţiile comunicate agenţilor economici gălăţeni în primul semestru al acestui an s-au referit la sume totalizând peste 240,6 milioane lei. Simpla evocare a posibilităţii de executare silită i-a determinat pe o parte dintre datornici să achite 58,6 milioane lei. Din popririle pe conturi bancare s-au mai recuperat încă 32 milioane lei.

Însă când s-a ajuns la sechestrele puse pe bunuri iţele au început să se încurce. Conform procedurilor în vigoare, forma de valorificare a bunurilor sechestrate este licitaţia publică. Valoarea de pornire este fixată în baza unei evaluări, însă dacă nu sunt ofertanţi, preţurile pot scădea în trepte de câte 25 la sută. Dar chiar şi la asemenea oferte fără concurenţă, DGFP Galaţi întâmpină dificultăţi în valorificarea sechestrelor.

Relevant în acest sens este că, deşi în primul semestru valoarea sechestrelor pe bunuri imobile a fost de peste 52,4 milioane lei, de patru ori mai mare ca în aceeaşi perioadă a anului trecut, în urma licitaţiilor s-a reuşit vânzarea unor bunuri totalizând doar 35.000 lei. Practic această sumă reprezintă 3,75 la sută din ce s-a obţinut în primul semestru al anului trecut!

Blocajul de pe piaţa imobiliară a făcut ca DGFP Galaţi să se aleagă din sechestre cu o „zestre” formată din apartamente, hale industriale sau terenuri situate în diverse puncte din judeţ. Pentru unele dintre ele s-au organizat licitaţii chiar şi de trei, patru ori, însă tot nu s-a putut găsi un cumpărător.

Aşa se face că îngheţul de pe piaţa imobiliară s-a propagat până la DGFP Galaţi, iar instituţia a rămas, cel puţin pe moment, cu „praful de pe tobă”.

Licitaţii cu suspine

Nici în cazul bunurilor mobile lucrurile nu stau cu mult mai bine. Astfel, pe această linie, valoarea sechestrelor a ajuns în primul semestru la 15,5 milioane lei, dar nu s-au putut recupera decât 12.000 lei, adică doar 7,5 la sută din valoarea recuperată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe lista bunurilor scoase la vânzare găseşti ce vrei şi ce nu vrei, de la mobilă, calculatoare, polizoare şi aparate de sudură până la tractoare sau autoturisme.

Printre produsele mai „exotice” se numără un şemineu, un instrument pentru determinarea punctului de rouă, dar şi maşini de cusut industriale şi o maşină de făcut butoniere la acelaşi „calibru”. Pentru amatorii de „maşini de epocă”, este disponibil şi un Tico…

Desigur, întrebarea este ce poate să facă DGFP Galaţi cu toate aceste bunuri, fie ele mobile sau imobile. O soluţie ar fi, de exemplu, de aşteptat vremuri mai bune pe piaţa imobiliară, pentru a se relua licitaţiile pe anumite clădiri sau terenuri.

Dacă, totuşi, din sechestre chiar nu se poate scoate nimic, atunci firma în cauză poate intra în insolvenţă. Nu este exclusă nici tragerea la răspundere în instanţă a administratorilor care au pus societăţile pe chituci.

Portiţă de scăpare

Dacă tot vorbim de datorii şi sechestre, trebuie, totuşi, să precizăm că multe dintre firmele care au acumulat datorii la bugetul de stat au ajuns în această postură şi din cauza contextului economic dificil, fapt recunoscut inclusiv la nivel guvernamental.

O „gură de oxigen” pentru firmele aflate în dificultate, dar care până la izbucnirea crizei au avut un comportament fiscal corect, o reprezintă OUG 9272009, intrată în vigoare la începutul acestei luni, prin care se acordă o amânare de şase luni la plata datoriilor acumulate după 30 septembrie 2008.

Printre condiţiile impuse firmelor care solicită o asemenea facilitate se numără: să nu fi avut alte datorii înainte de data amintită, să nu aibă fapte înscrise în cazierul fiscal şi să figureze cu toate declaraţiile fiscale depuse. Normele de aplicare ale acestei ordonanţe ar urma să fie primite la unităţile fiscale în cursul acestor zile.

În rest, noi să fim sănătoşi, că în timpuri de criză datoriile curg gârlă. Cel mai bine ar fi, totuşi, să nu se ajungă la sechestru, fie el mai mult sau mai puţin valorificabil.

Citit 1229 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.