Program de guvernare lansat marţi, 13. PATRONATELE îşi propun să spargă ”ghinionul” mediului de afaceri

Program de guvernare lansat marţi, 13. PATRONATELE îşi propun să spargă ”ghinionul” mediului de afaceri
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Chiar dacă, până acum, mediul de afaceri nu a avut noroc de o clasă politică prea atentă cu nevoile întreprinzătorilor, patronatele din cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), din care fac parte şi patronatele gălăţene, şi-au propus… "să spargă ghinionul" chiar într-o zi "de 13", şi marţi, pe deasupra...

Aşa se face că, ieri, în cadrul unei videoconferinţe, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, secondat de staful din conducerea organizaţiei, a prezentat un "Program de guvernare" ce reuneşte principalele linii strategice ale unui proiect menit să potenţeze activitatea IMM-urilor, cu beneficiile de rigoare la nivelul întregii societăţi. Este, practic, un plan de măsuri "la cheie", propus tuturor partidelor, în speranţa că politicul nu numai că va fi mai receptiv la nevoile IMM-urilor - care reprezintă, în definitiv, cam 98 la sută din întreprinderi la nivel naţional, dar va avea şi "o busolă" care să-l ajute să ia cele mai potrivite măsuri în zona antreprenorială.

După cum sublinia şi preşedintele onorific al CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, un scop al acestui program este stimularea sectorului productiv şi a exporturilor, în condiţiile în care, în prezent, mai bine de două treimi din PIB se bazează pe consum şi importuri, fapt ce plasează economia într-o zonă mai degrabă nesustenabilă pe termen lung.

"Programul de guvernare" propus de patronate conţine şapte capitole (administraţie, legislaţie, finanţare, forţă de muncă etc.) ce gravitează în jurul unor obiective strategice, cum ar fi: o structură administrativă modernă - Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, care să reunească într-o formă coerentă toate politicile dedicate mediului de afaceri; plasarea României în primele 20 de ţări la nivel global (indicator măsurabil în rapoartele Doing Business, locul 37 în 2016, iar în Global Entreneurship Index rankings, locul 42 în 2016); protejarea investitorilor români prin susţinerea eforturilor de investiţii şi promovarea intereselor de export ale acestora; transferul de autoritate din partea statului spre entităţi de tip parteneriat public-privat; debirocratizarea masivă a sistemului (de exemplu, nici un document pe care statul îl deţine să nu mai fie solicitat unui contrabuabil, nici o sancţiune administrativă fără o acţiune de prevenţie), un sistem fiscal atractiv (şi păstrat nemodificat cel puţin cinci ani); programe de finanţare adecvate antreprenoriatului implementate în parteneriat public-privat; reducerea şomajului în rândurile populaţiei tinere, cu vârsta până în 25 ani, de la 24 la sută în prezent la sub 10 la sută în doi ani şi la sub cinci la sută în următorii doi.

Dincolo însă de documentul în sine, rămâne de văzut dacă şi mediul politic va fi interesat de planul înaintat de întreprinzători, a precizat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, care este şi prim-vicepreşedinte al CNIPMMR: "Şi în alegerile locale am venit cu un set de măsuri care să stea în atenţia noilor aleşi - primari, consilii locale, dar din păcate, la Galaţi, cel puţin, la câteva luni de la alegeri, niciuna dintre idei nu se regăseşte în practică. Poate acum vom avea mai mult noroc, iar reacţia politicienilor va fi una benefică inclusiv pentru IMM-urile gălăţene."

Programul propus de patronate poate fi consultat, pe larg, pe site-ul "Vieţii libere". De asemenea, în ediţiile viitoare, vom reveni asupra unor măsuri ce ar putea fi, în mod particular, valoroase pentru Galaţi, în speranţa că vor capta mai mult interesul partidelor.

VEZI PROGRAMUL PROPUS DE PATRONATE - CLICK AICI

Citit 2494 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Septembrie 2016 02:03

2 comentarii

 • postat de dorina
  Miercuri, 14 Septembrie 2016 20:38
  73.29.84.***
  cum poti sa fii in acelasi timp presedinte si vice presedinte la doua organizatii diferite? cat timp trebuie sa muncesti pe zi ca sa indeplinesti sarcinile postului la "parametrii" unui presedinte / vicepresedinte ? poate de asta merg lucrurile asa de prost la noi ! poate intr-adevar avem o problema de personal ! ca sa nu spun mai multe ....
  0
  1
  Raportează
 • postat de Misu
  Miercuri, 14 Septembrie 2016 10:02
  79.116.101.***
  Cum își închipuie cineva că un politician are interesul să ridice nivelul de trai al gutanului care îl votează? Se deșteaptă și vrea mai mult după aceea.
  0
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.