ELECTRICA Galaţi va face investiţii şi în zona Ţiglina
Foto: În foto, Cezar Cristian, directorul SDEE Galaţi

ELECTRICA Galaţi va face investiţii şi în zona Ţiglina
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice (SDEE) Galaţi va face, în acest an, investiţii semnificative în reţeaua electrică, în valoare de 10 milioane de euro. Printre zonele-ţintă din municipiul Galaţi se numără şi Ţiglinele, unde au fost numeroase probleme în cursul anului trecut. Mai multe amănunte aflaţi din interviul cu directorul general al SDEE Galaţi, ing. Cezar Cristian.

- Având în vedere zonele care au avut numeroase probleme în 2016 - de exemplu, Ţiglinele - vor fi investiţii care le vizează în mod special?
- Zonele cele mai afectate în alimentarea cu energie electrică rezultă din analiza modului de funcţionare şi asigurarea indicatorilor de performanţă. Aceste zone sunt introduse cu prioritate în programul de investiţii. Punctual, pentru zona Ţiglina sunt cuprinse lucrări de înlocuire a cablurilor de medie tensiune între staţia de transformare Fileşti şi punctele de alimentare PA 5, PA 7, PA 19, lucrări de trecere la 20 kV şi modernizarea unui număr de nouă posturi de transformare din zonă.

- Există un plan de creştere a puterii instalate pentru zonele în care consumul a crescut foarte mult faţă de anii precedenţi?
- Nu se poate vorbi de zone în care consumul a crescut foarte mult faţă de anii precedenţi. Prin lucrările de investiţii şi modernizări prevăzute pentru anul 2017 se continuă strategia de amplificare a staţiilor de transformare 110/mt kV, realizarea de bucle pe 110 kV şi medie tensiune, trecerea la tensiunea de 20 kV, modernizarea posturilor de transformare care să asigure eventualele creşteri de consum.

- Ce zone din judeţ sunt cele mai deficitare din punct de vedere al distribuţiei energiei electrice?
- Nu putem vorbi despre zone deficitare din punct de vedere al distribuţiei energiei electrice. Reţeaua electrică de distribuţie este bine dezvoltată în judeţul Galaţi şi poate asigura alimentarea tuturor consumatorilor. În schimb, putem vorbi despre factori externi care afectează funcţionarea instalaţiilor electrice.

Dacă vorbim de reţeaua subterană, la nivelul celor două municipii, Galaţi şi Tecuci, anul 2016 a reprezentat un vârf în realizarea unor lucrări de construcţii, modernizări de străzi, refaceri de canalizări, reţele termoficare, realizarea de parcuri şi parcări. Dezvoltarea reţelei electrice subterane, de medie şi joasă tensiune, s-a realizat prin pozarea unor fluxuri de cabluri, corelată cu amplasarea acestora în funcţie de arhitectura zonelor, prin trotuare, prin spaţiile verzi, la adâncimi şi la distanţe de alte utilităţi, conform reglementarilor energetice în vigoare.

Pe de altă parte, conform legislaţiei, pentru executarea oricăror lucrări de construcţii este obligatorie obţinerea avizului de la deţinătorii de reţele subterane, deci şi de la operatorul de distribuţie - SDEE Galaţi. Prin avizul respectiv se prezintă eventualele reţele electrice pozate în zona respectivă, măsurile ce trebuie să fie luate de constructori pentru a nu le afecta, modul în care trebuie efectuate săpăturile astfel încât să nu fie afectate reţelele electrice subterane. Din păcate, SDEE Galaţi se confruntă cu multiple situaţii în care unii constructori nu respectă sau nu solicită aceste avize şi execută lucrări de săpături mecanizate fără să ţină seama de reţele şi fără să solicite asistenţă tehnică din partea operatorului de distribuţie.

Există şi situaţii în care constructorii execută lucrări fără avize şi se opresc numai după ce lovesc unul sau două cabluri electrice. Ne-am confruntat şi cu situaţii în care constructorii, după ce lovesc cabluri electrice, le acoperă cu pământ şi fug de la locul respectiv, ceea ce conduce la durate mari ale întreruperilor de la momentul defectării şi până la realimentarea cu energie electrică a utilizatorilor.

Menţionăm că, din cauza reducerii asigurării de agent termic sau debranşării de la reţeaua publică de termoficare, consumatorii au apelat la utilizarea energiei electrice pentru asigurarea încălzirii locuinţelor şi asigurarea apei calde, ceea a dus la creşterea sarcinilor pe elementele reţelelor electrice (cabluri, firide), în condiţiile în care instalaţiile operatorului de distribuţie, cât şi instalaţiile interioare ale utilizatorilor nu au fost proiectate şi realizate pentru asemenea sarcini, ducând la afectarea elementelor de reţea.

Culoarul liniilor electrice aeriene, vital


Avariile apărute la reţeaua electrică aeriană din judeţ au fost cauzate, conform directorului SDEE Galaţi, de vegetaţia crescută în culoarul de siguranţă al liniilor şi depunerile de chiciură şi gheaţă.

"Conform codului silvic, proprietarii terenurilor pe care se află culturile de arbori trebuie să ia măsurile de fasonare şi tăiere a arborilor, pentru păstrarea şi întreţinerea culoarului de siguranţă a instalaţiilor electrice. Din păcate, foarte puţini au înţeles importanţa întreţinerii acestui culoar. În ultimii ani, ne-am confruntat cu depuneri consistente de chiciură şi gheaţă atât pe conductoare, cât şi pe crengi, care, sub greutate, se rup şi afectează instalaţiile electrice - depuneri peste valorile din normativele de proiectare. Lipsa realizării şi menţinerii culoarelor de siguranţă a reţelelor electrice aeriene şi nerespectarea distanţelor minime de apropiere între liniile electrice aeriene şi coronamentul arborilor duc la declanşări nedorite. În situaţii de condiţii meteo nefavorabile (vânt puternic, la rafală, chiciură, ninsoare etc.), lipsa amenajării culoarelor de siguranţă creează multiple probleme, din cauza întreruperilor accidentale cauzate de ruperile de crengi sau copaci, afectând astfel instalaţiile electrice".

La consumul de energie, iarna e ca vara


Sintagma "iarna nu-i ca vara" nu e întotdeauna adevărată, cel puţin din punct de vedere al consumului de curent. Conform directorului SDEE Galaţi, într-o perioadă cu zile geroase, consumul de energie electrică creşte, în medie, cu 15 la sută. Dar, "din cauza temperaturii din perioada de vară şi folosirii instalaţiilor de aer condiţionat, valorile consumului de energie electrică în cele două perioade sunt, în general, comparabile. Desigur, există şi excepţii", ne-a spus ing. Cezar Cristian.

Citit 2514 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2017 13:26

6 comentarii

 • postat de antibioticul
  Joi, 02 Februarie 2017 21:52
  62.102.148.***
  TIC TAC TIC TAC TIC TAC...VINE VINE...
  2
  2
  Raportează
 • postat de baluba
  Joi, 02 Februarie 2017 21:02
  62.210.254.***
  directore de ce nu zici cine face modernizarea la cele 9 posturi de transformare? ca de fapt ele sunt programate de vreo 3 ani si nu au legatura cu intreruperile din 2016. cine face directore , cine ia banii pe cele 9 posturi - ***** firma patronilor cu mertzane si bmwuri, unul directoras pe acolo. cum e cu conflictul de interese. ia banii din buzunarul IREG si il baga in cel personal. TIC TAC TIC TAC
  2
  3
  Raportează
 • postat de dorel
  Joi, 02 Februarie 2017 16:23
  89.122.80.***
  Nea CCul, cine face lucrarile astea? tot firma de partid?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Pagubit
  Joi, 02 Februarie 2017 09:22
  193.230.156.***
  Ia-l incet ca spune tot. Parca in toamna, cand ii lasa pe cetatenii din Tiglina I si II fara curent, tot dadea vina pe Dorel. Acum recunoaste ca buba era in curtea lor?
  1
  4
  Raportează
 • postat de Marta Claudiu
  Joi, 02 Februarie 2017 08:59
  78.96.59.***
  Mai Crystal!
  Tu care nu stii a face diferenta intre furnizor si distribuitor, mi-e greu sa cred ca stii ca exista un tarif CPC reglementat, aprobat pe 6 luni si care se aplica incepand cu 01.01.2017.
  Intradevar preturile au fost speculate de mafioti, si crede-ma ca Electrica Muntenia Nord (nu Moldova) care nu facea speculatii pe bursa pentru siguranta clientilor, sta bine si nu vei simti foarte tare marirea pretului, aproape deloc. Din fericire se mai raresc din furnizorii de apartament care si-au construit afacerea in jurul unui pachet de energie dat de ai nostri politicieni. Te rog nu mai scrie daca nu ai ce ! Te faci de ras!
  0
  2
  Raportează
 • postat de crystal
  Miercuri, 01 Februarie 2017 17:44
  95.76.32.***
  pe cand facturi umflate abuziv la romani iarasi ?
  stai ca electrica, furnizorul nr 1 si corupt dim moldova habar nu are sau se face ca nu stie despre manipularile unor indivizi de la bursa a pretului energiei .
  sa vedem ce facturi or sa vina cu noile preturi de 3 ori mai mari speculate de mafioti. Poate macar asta sa inceapa sa scoata si pensionarii in strada.
  3
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.