BANI pentru încurajarea cultivării tomatelor. Aproape două milioane de euro pentru legumicultorii gălățeni

BANI pentru încurajarea cultivării tomatelor. Aproape două milioane de euro pentru legumicultorii gălățeni
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Programul prin intermediul căruia Guvernul promite că le va acorda legumicultorilor un ajutor de minimis de 3.000 de euro pe an pentru cultivarea tomatelor în sere și solarii le-a atras atenția gălățenilor, care solicită sprijinul prin intermediul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) 

Directorul executiv al DAJ, Doina Ragea, informează că s-au depus, până la acest moment, nu mai puțin de 596 de înscrieri în program. Iar până la finele săptămânii, numărul ar urma să crească până la circa 650. Asta ar însemna că deja, pentru cultivatorii de legume din județul nostru, statul ar urma să aloce, în cadrul schemei de minimis, aproape două milioane de euro.

Cele mai multe dintre solicitări, adică circa 85 la sută, provin de la legumicultorii din Matca. Alte 10 la sută dintre cereri au fost formulate de legumicultorii din Corod, Munteni și Umbrărești, în vreme ce numai cinci la sută provin, deocamdată, de la fermierii din comuna Barcea. Cu toate că solarii sunt și în alte comune, legumicultorii care le exploatează nu a solicitat, încă, banii pe care îi pot obține prin intermediul schemei de minimis.

Vă reamintim că Guvernul a adoptat, la începutul acestui an, HG nr.39/2017, prin intermediul căreia reglementează acordarea ajutorului de minimis. La cei 3.000 de euro pe an de la stat are dreptul orice fermier care cultivă, în spațiu protejat - deci în seră sau în solar – tomate pe cel puțin o mie de metri pătrați. O condiție este ca fermierul să obțină o producție medie de roșii de cel puțin două kilograme pe metru pătrat de seră sau de solar, adică de două tone, de pe suprafața de o mie de metri pătrați, minimă pentru acordarea banilor de la stat. Mai mult, e nevoie ca fermierul să poată dovedi cu acte că a obținut această producție. Și tot cu acte trebuie fermierii care vor banii de la stat să vândă roșiile, în perioadele ianuarie-mai și noiembrie-decembrie, în acest an.

Dacă va avea succes, măsura ar putea să reducă evaziunea din sectorul legumicol, aflată la cote destul de ridicate. De asemenea, ar putea încuraja producția de tomate românești. Bugetul pe care Guvernul l-a alocat pentru finanțarea schemei de minimis şi cultivarea tomatelor, la nivel național, este de 179,752 milioane lei.

Peste 500 de legumicultori care cultivă roşii au solicitat ajutorul de minimis de 3.000 de euro pe an, promis de Guvern şi reglementat prin intermediul HG 39/2017.

Ce pagube au suferit mătcașii în această iarnă

Zeci de mătcași au suferit pierderi, în această iarnă, după ce zăpada s-a depus pe solarii și a rupt folia cu care erau acoperite. Unii dintre legumicultori s-au ales doar cu parte din solar distrus. Alții, cărora li s-au stricat răsadnițele, au rămas și fără baza culturilor de legume pe care urmau să le înființeze. La Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Galați, legumicultorii din Matca au raportat calamități pentru o suprafață de 77,19 hectare. În urma verificărilor din teren, inspectorii DAJ au constata, însă, că doar puțin peste jumătate din suprafața raportată era, într-adevăr, calamitată. Mai exact, 44,26 hectare.

Pierderile au fost contorizate și comunicate Guvernului, dar nu există o lege anume care să prevadă despăgubirea legumicultorilor.

Probleme de acest fel apar în fiecare an cu ninsori abundente, în condițiile în care cei mai mulți dintre legumicultorii din bazinul Matca lucrează în solarii cu structură de lemn acoperite cu folie, care nu rezistă la depuneri masive de zăpadă.

Unii legumicultori au declarat că au suferit pierderi din cauza zăpezii, chiar dacă acest lucru nu s-a întâmplat.

Citit 2069 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2017 02:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.