Conferinţă pe tema proiectului căii navigabile Galaţi - Gdansk

Conferinţă pe tema proiectului căii navigabile Galaţi - Gdansk
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Proiectul privind realizarea unei căi navigabile interioare care să unească Marea Neagră cu Marea Baltică pe axa Galaţi – Gdank (Polonia) a făcut, vineri, 20 octombrie, subiectul unei conferinţe organizate de Primăria Galaţi şi CJ Galaţi, în parteneriat cu patronatele din cadrul CNIPMMR, Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale şi compania Ekkou VP.

După cum v-am relatat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, acest proiect a fost prezentat, în 1920, de Fundaţia Carol I, scopul fiind acela de a dezvolta o axă comercială europeană nord-sud. Materializarea acestei idei este benefică pentru Galaţi, care are nevoie… „ca de apă” de noi modalităţi de relansare economică, dar impactul ar fi unul mult mai amplu, la nivel regional.

Proiectul este luat serios în seamă şi la nivelul Guvernului, o dovadă în acest sens fiind prezenţa la Galaţi a reprezentanţilor a nu mai puţin de patru ministere: Ministerul Afacerilor Externe, Minister Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. De asemenea, la dezbatere au fost prezenţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, organizaţii neguvernamentale, dar şi ai unor instituţii publice care, într-un fel, ar putea avea legătură cu un proiect de o asemenea anvergură.

Concluzia participanţilor a fost că dezvoltarea unei astfel de căi navigabile, pe relaţia Galaţi – Gdansk, nu este „o utopie”, cum poate s-au grăbit unii să o catalogheze, dar că, desigur, este nevoie de „un proiect realist şi viabil”, care să poată fi susţinut în atragerea de finanţare şi parteneri. Un prim pas ar fi definirea unei forme de colaborare între toate părţile interesate, dar şi susţinerea proiectului la viitoarea reuniune Atlantic Council, ce se va desfăşura, în 2018, la Bucureşti. Vom reveni cu amănunte.

Citit 3405 ori Ultima modificare Vineri, 20 Octombrie 2017 19:19

5 comentarii

 • postat de florin
  Vineri, 27 Octombrie 2017 13:40
  213.233.109.***
  Da ai dreptate!Dar aia saracii pe timptul lui Ceausescu au gindit ecluzele!La Stinca Costesti niet!Probabil vei veni si vei spune "da bai peste prajit vor face ecluze si la Stinca Costesti"'Da domnule facem si ecluze facem orice nu mai sa avem Prut navigabil! Ce Dunare frate!Hai cu Prutul;!!!!!!
  1
  2
  Raportează
 • postat de @ florin
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 11:20
  77.243.183.***
  "Pe vremea lui Carol pe Prut nu exista hidrocentrala de la Stinca Costesti "

  pai "specialistul " lui peste prajit , tu ti-ai pus pus vreodata intrebarea cum trec vapoarele pe Dunare pe la Portile de Fier 1 si 2 ??? . Tocmai existenta acestor baraje face ca Dunarea sa fie navigabila in aceste zone !
  1
  4
  Raportează
 • postat de vader
  Marți, 24 Octombrie 2017 07:54
  193.230.156.***
  Gata, am terminat cu celelalte SF-uri de aburit acraniatii aia cu coefficient de inteligenta negativ, care au adus in fruntea orasului si judetului toti nemernicii si toate gunoaiele?
  INCA MAI GASITI CRETINOIZI CARE SA VA CREADA?
  4
  3
  Raportează
 • postat de Caţavencu
  Luni, 23 Octombrie 2017 13:09
  81.12.149.***
  Ce legătură are acest proiect din zona Galaţi -Gdansk cu reuniunea Atlantic Council, care va avea loc la Bucureşti?
  Te doare capul câte reuniuni, consilii europene, axe ciudate şi asociaţii cu titluri deocheate trebuie implicate pentru un proiect a cărui idee este de aproape un secol!
  6
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Sâmbătă, 21 Octombrie 2017 10:40
  5.13.135.***
  Sunt unul din cei care si la articolul trecut spunea ca planul este o utopie!Romania si Galatiul nu au nevoie acum de proiecte noi!Hai sa folosim resursele sa legam Portul Galati cum am mai spus de tara!Hai sa refacem din nou Dunarea maritima!Ce credeti ca se va spune capitanul vasului maritim care ieri a esuat pe nisipu;l din mijlocul Dunarii senalul navigabil ne fiind intretinut?Hai sa unim Dobrogea de Moldova printr-un pod la Braila sau Galati!Hai sa unim Moldova de Ardeal cu o autostrada!Da vom face Prutul navigabil dar din Galati pina la Iasi nu ai macar un drum cu patru benzi!!!!!Hai sa facem functionabil aeroportul de la Tulcea daca la Galati sau Braila nu se va mai construi vreodata un aeroport!
  Pe vremea lui Carol pe Prut nu exista hidrocentrala de la Stinca Costesti!Prutul avea alt volum de apa!Nu existau lucrari de indiguiri etc!HAI CA POLITICIENII GALATENI SA INCEAPA SA CONSTRUIASCA O CENTURA A ORASULUI!HAI CA BARBOSIUL SI FILESTIUL SA AIBA CANALIZARE!HAI SA FACEM LUCRURI SIMPLE SI CIND VOM TERMINA DE LEGAT GALATIUL DE LUMEA INTREAGA SI NU O SA MAI POATA FACE FATA BUMULUI ECONOMIC SI A VOLUMULUI DE MARFA TRANSPORTAT PE DUNARE SA VORBIM DE PRUTUL NAVIGABIL!APROPO CUNOASTETI EVALUAREA REALIZATA DE MINISTRUL NITA PENTRU A FACE PRUTUL NAVIGABIL IN ZONA ROMINO-MOLDOVEANA????? 2 MILIARDE DE EURO!!!!!!!!!!!!!CONCLUZIA MEA;HAI SA FOLOSIM CORECT RESURSELE PE CARE IN PREZENT LE AVEM SI DE CARE NE BATEM JOC!!!!!!!!!!!!!!
  12
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.