Conferinţă pe tema proiectului căii navigabile Galaţi - Gdansk

Conferinţă pe tema proiectului căii navigabile Galaţi - Gdansk
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Proiectul privind realizarea unei căi navigabile interioare care să unească Marea Neagră cu Marea Baltică pe axa Galaţi – Gdank (Polonia) a făcut, vineri, 20 octombrie, subiectul unei conferinţe organizate de Primăria Galaţi şi CJ Galaţi, în parteneriat cu patronatele din cadrul CNIPMMR, Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale şi compania Ekkou VP.

După cum v-am relatat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, acest proiect a fost prezentat, în 1920, de Fundaţia Carol I, scopul fiind acela de a dezvolta o axă comercială europeană nord-sud. Materializarea acestei idei este benefică pentru Galaţi, care are nevoie… „ca de apă” de noi modalităţi de relansare economică, dar impactul ar fi unul mult mai amplu, la nivel regional.

Proiectul este luat serios în seamă şi la nivelul Guvernului, o dovadă în acest sens fiind prezenţa la Galaţi a reprezentanţilor a nu mai puţin de patru ministere: Ministerul Afacerilor Externe, Minister Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. De asemenea, la dezbatere au fost prezenţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, organizaţii neguvernamentale, dar şi ai unor instituţii publice care, într-un fel, ar putea avea legătură cu un proiect de o asemenea anvergură.

Concluzia participanţilor a fost că dezvoltarea unei astfel de căi navigabile, pe relaţia Galaţi – Gdansk, nu este „o utopie”, cum poate s-au grăbit unii să o catalogheze, dar că, desigur, este nevoie de „un proiect realist şi viabil”, care să poată fi susţinut în atragerea de finanţare şi parteneri. Un prim pas ar fi definirea unei forme de colaborare între toate părţile interesate, dar şi susţinerea proiectului la viitoarea reuniune Atlantic Council, ce se va desfăşura, în 2018, la Bucureşti. Vom reveni cu amănunte.

Citit 3517 ori Ultima modificare Vineri, 20 Octombrie 2017 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.