A uitat Ministerul Finanţelor să plătească despăgubirile ANRP?

A uitat Ministerul Finanţelor să plătească despăgubirile ANRP?
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

O gălăţeancă, beneficiară a despăgubirilor acordate în bani de statul român pentru un imobil preluat abuziv în perioada regimului comunist, ne-a atras atenţia asupra întârzierii foarte mari cu care se face plata în acest an, de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Femeia, care, pentru "a sufla şi în iaurt", ne-a rugat să nu-i dăm numele în ziar, are de primit în acest an cea de-a patra tranşă a sumei compensatorii pe care Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a stabilit-o în cazul unui imobil preluat abuziv de către stat, înainte de 1989. "În 2014, s-a stabilit ca, pentru sumele care depăşesc o anumită limită, plata să se facă în cinci tranşe egale. Noi avem un singur dosar în care am câştigat, dar suntem mai mulţi moştenitori, aşa că suma care revine fiecăruia dintre noi chiar nu este una foarte mare. În fine, anul acesta - nu ne putem explica de ce - banii întârzie foarte mult. Până acum, lucrurile decurgeau cam aşa: ANRP emitea ordinul de plată, în perioada iunie-iulie, apoi Ministerul Finanţelor trimitea banii respectivi la CEC. Niciodată nu a durat mai mult de două luni până când puteam ridica banii de la CEC. Însă acum au trecut aproape patru luni de când ANRP a emis ordinul de plată, iar Ministerul Finanţelor tot nu a trimis banii la CEC. E drept, în înştiinţările pe care le-am primit în fiecare an era menţionat un termen-limită de şase luni în care să se facă plata, dar - repet - în anii anteriori am primit banii în cel mult două luni de la primirea ordinului de plată. Suntem puţin îngrijoraţi, mai ales că vedem pe toate canalele mass-media cum guvernul încearcă să facă rost de bani pentru promisiunile făcute. Nu avem niciun control asupra acestor sume, nu ştim dacă şi când vor fi plătite; există doar site-ul MFP, unde putem verifica dacă s-a făcut plata. Ei bine, de patru luni încoace, mesajul de pe site este "Titlul de plată cu numărul xxxxx seria ANRP NU se află printre cele pentru care Ministerul Finanţelor Publice a efectuat plata". Atât şi nimic mai mult", ne-a spus gălăţeanca păsul ei.

Într-adevăr, consultând site-ul mfinante.ro, observăm că ultimele plăţi făcute de Ministerul Finanţelor au fost pe 28 iulie 2017, pentru 3.392 de titluri, în valoare totală de aproximativ 80 milioane lei. Anul acesta, au mai fost făcute plăţi pe 13 iulie (două la număr) şi în iunie, pe 14 şi pe 16 (câte două de fiecare dată). În total, în anul 2017, MFP a achitat aproximativ 524 milioane de lei. Anul trecut, suma achitată pentru despăgubiri ANRP a depăşit 700 milioane lei, iar plăţile au fost făcute mult mai des: în aprilie, mai, iunie, august, septembrie, noiembrie şi decembrie. Iar în 2015, s-au achitat peste 600 de milioane de lei, plăţi fiind făcute în aproape fiecare lună exceptând februarie, iulie şi noiembrie. Astfel, în acest an, "pauza" semnalată de interlocutoarea noastră este cea mai lungă din ultimii trei ani.

Citit 12537 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2023 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.