În IT, pixelii nu mai sunt chiar atât de negri

În IT, pixelii nu mai sunt chiar atât de negri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi nu au scăpat de efectele crizei economice, firmele din domeniul tehnologiei informaţiei dau semne că au intrat în convalescenţă * Ajustarea la condiţiile de piaţă a costat o sută de locuri de muncă, stoparea creşterilor salariale şi reducerea comenzilor * Condiţiile de angajare au devenit mult mai stricte în ceea ce priveşte performanţele personalului * Semne bune: trei mari companii multinaţionale vor să vină la Galaţi *

Deşi este privit ca fiind „copilul teribil” al economiei, nici domeniul tehnologiei informaţiilor nu a scăpat de efectele crizei economice. În Parcul de Soft gălăţean comenzile au scăzut cu aproape o treime, iar unele firme au fost nevoite să reducă din personal sau chiar să-şi înceteze activitate.

Se pare însă că informaticienii au reuşit să-şi reajusteze planurile de afaceri, iar în IT pixelii nu mai sunt chiar atât de negri.

Reajustare pe piaţă

În prezent, în Parcul de Soft activează 22 de firme, acestea asigurând în jur de 400 de locuri de muncă, ne-a declarat directorul general al instituţiei, Constantin Tacea.

„Au fost şi vremuri mai bune. Înainte de izbucnirea crizei în parc lucrau în jur de 500 de persoane. Dar lipsa de comenzi a complicat situaţia. Două firme care lucrau în sistem outsourcing, adică făceau o parte din programele unui singur beneficiar, în cazurile de faţă din străinătate, s-au prăbuşit după ce partenerii lor de afaceri au fost nevoiţi să-şi diminueze activitatea”.

„Dar şi comenzile pentru celelalte firme s-au diminuat şi inevitabil s-a ajuns la restructurări. Ce-i drept, specialiştii cu adevărat buni n-au rămas pe dinafară, ei mai au căutare încă şi acum, însă lunile din urmă nu au fost tocmai uşoare pentru companiile de IT nevoite să-şi reajusteze planurile de afaceri”, a precizat directorul general.

Dacă înainte de criză cererile pentru acordarea de spaţii în Parcul de Soft depăşeau cu 50 la sută capacitatea disponibilă, în prezent, prin restrângerea activităţii firmelor au ajuns să fie libere şapte la sută din spaţiile complexului.

Cât priveşte salariile, creşterile repetate de altădată sunt amintire. În prezent, un informatician poate câştiga în general între 400 şi 1.000 euro, în funcţie de pregătire. Sumele sunt frumuşele, dar măriri de salarii „ca în vremurile bune” nu prea s-au mai văzut în ultimul timp.

Reacţie în lanţ

Diminuarea comenzilor pentru firmele din Parcul de Soft s-a făcut simţită în special în ce priveşte softul personalizat strict pentru anumite companii şi activităţi, dar au scăzut mult şi achiziţiile de aplicaţii informatice.

„Pe fondul crizei, printre prime lucruri pe care le-au făcut mulţi dintre clienţii firmelor de soft a fost de a tăia bugetul pentru investiţiile IT. Pe fondul lipsei de lichidităţi, al dobânzilor bancare mari, lumea a început să devină mai prudentă, planurile de dezvoltare s-au mai temperat şi automat au căzut şi multe din comenzile planificate iniţial a se îndrepta spre domeniul IT”, ne-a explicat la rândul său directorul de marketing al Parcului de Soft, Cătălin Aramă.

Din semnalele care există, la genul de produse IT amintite s-au pierdut cam 20-30 la sută din comenzi.

Asalt pe internet

Pe de altă parte, au fost şi segmente pe care cererea a crescut, chiar şi cu 8-10 la sută, precum cel al serviciilor IT şi cel referitor la realizarea de pagini web pentru internet. În ce priveşte serviciile IT, multe companii au preferat să-şi externalizeze activităţile ce ţin de sistemul informatic. Astfel s-au redus cheltuielile salariale, iar la firmele specializate s-a apelat doar când a apărut vreo problemă, per total costurile fiind mult mai mici decât dacă firma beneficiară ar fi preferat să-şi menţină un departament IT propriu.

Creşterea cererii pe zona de web-design a venit ca urmare a faptului că multe companii au realizat, mai ales pe fondul goanei după comenzi, cât de importantă este deţinerea unui site pe internet, a explicat directorul de marketing al Parcului de Soft:

„Şi în România bătălia migrează pe internet, în zona motoarelor de căutare. Sunt în Google pe prima pagină, mă găseşte lumea şi cumpără de la mine. Nu sunt în Google, e mai greu să mă găsească unul pe stradă. În al doilea rând, am site, pot să vând şi în Timişoara, şi la Bucureşti. Am doar sediul în Galaţi şi nimic altceva pe internet, vând doar în Galaţi. Şi mulţi au considerat site-ul un mod ieftin de promovare puternică. Un site bun ajunge la undeva 500 - 1.000 euro, dar prin el devii mai vizibil şi mai prezent pe piaţă.”

Se caută „materie cenuşie” de calitate

După toată această reajustare generată de criza economică sunt şi semne că soarele ar putea reveni pe „uliţa” din Parcul de Soft. Trei mari companii multinaţionale, specializate pe soft-embedded (încorporat) intenţionează să vină în Galaţi, formele de perfectare a contractelor fiind în curs de realizare. 

„Dar ce este de subliniat în legătură cu aceste companii este că au solicitat oameni performanţi. De ce? Criza a făcut necesară creşterea productivităţii şi, implicit, atragerea de oameni performanţi. Industria IT se bazează în special pe resursa umană. Realizarea unui soft nu ţine de spaţii de depozitare sau materie primă. Tehnologia informaţiei are la bază materia cenuşie şi prin urmare a crescut cererea pentru personal cu experienţă”, a mai arătat directorul Cătălin Aramă.

Criza a scos la suprafaţă faptul că, deşi în Galaţi există destul de mulţi informaticieni, numărul celor „de calibru mare” este totuşi redus, dat fiind faptul că tentaţiile altor companii IT din ţară, dar şi din străinătate, se pot dovedi mai puternice.

Specializarea, cheia succesului

Pentru a stimula performanţa în IT-ul gălăţean, conducerea Parcului de Soft încearcă inclusiv să menţină o legătură cât mai strânsă cu Universitatea „Dunărea de Jos”, ce pregăteşte studenţi în domeniul informaticii.

„În primăvară am avut o colaborare bună cu universitatea. Anumite companii din parc au dorit nişte oameni specializaţi pe anumite sectoare de nişă şi prin intermediul Universităţii am reuşit să cooptăm studenţi interesaţi să aprofundeze aceste domenii. Nu peste mult timp se reiau cursurile şi mizăm pe sprijinul universităţii şi interesul studenţilor în asigurare unui personal cât mai perfecţionat pentru companiile IT care, iată, încep să-şi facă din nou simţită prezenţa la Galaţi”, ne-au mai declarat reprezentanţii Parcului de Soft.

Potrivit estimărilor, reluarea trendului ascendent în activitatea IT ar putea avea ca efect revenirea Parcului de Soft la parametrii de dinaintea crizei. Din estimările conducerii instituţiei, spaţiile de care dispune s-ar putea ocupa în totalitate până la sfârşitul anului sau chiar mai devreme. De asemenea, cel mai probabil numărul de angajaţi va ajunge din nou în jurul cifrei de 500.

Citit 1332 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.