Una facem, alta... Centenăruim!

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Ieri, printre cei 50 de profesori din Republica Moldova, Ucraina, transilvăneni, istorici, scriitori, cântăreţi, un deputat basarabean şi alţii, înfrăţiţi la Colegiul Naţional "Costache Negri" graţie unui tradiţional proiect finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, n-am mai avut parte de acea laşă, greţoasă, ipocrită dar… rentabilă "Political Correctness": deşi riscând în sinceritatea lor care trebuie să treacă două graniţe, oaspeţii au vorbit, majoritatea, mai pe şleau decât altădată!

A  fost o ocazie să ne mai strângem în braţe vechi prieteni şi să ne mai jeluim unii altora. Clipe emoţionante, mărturisiri de suferinţe, lacrimi mari în ochi pentru sufocarea limbii române, persecuţii chiar, îndemn la re-Unire  (măcar acum, de Centenar!). "Unirea este inevitabilă", a declarat Vlad Cubreacov, militantul pentru drepturile românilor de pretutindeni. Măcar o putem spune… Un oaspete a făcut apel către  Bucureşti: să intervină deschis, aşa cum fac alte state pentru etnicii lor! Oricâte oprelişti ar inventa grănicerii, s-a dovedit şi că Facebookul a adus libertatea limbii, comunicarea: unii s-au strâns în braţe după ce de mult se cunoşteau… on-line.

Din ianuarie, România va prelua preşedinţia UE. Uraaa! Ne vom răfui atunci cu nedreptăţi învecinate sau mai degrabă, din contra, vom sufla şi mai tare în iaurt, să nu fim cumva acuzaţi de ceea ce numea  şi Ceauşescu "amestecul în treburile interne"? Sigur, la anul, România nu va fi mahărul care va porunci Europei, ci înaltul funcţionar venit la lucru pentru Europa, pe şase luni, spre a face (în sfârşit!) şi o impresie bună. Va trebui să avem grijă de Europa, dar cum naiba, când liderii nu ne sunt în stare să ai grijă nici de noi? Lider zonal în Războaiele Balcanice, acum consumatori de produse occidentale, ne divizăm între interesele SUA, UE şi de clan. Ce vom face la anul? Vom fi mai vizibili, spune Tăriceanu. Doamne-fereşte! Deja ne-au remarcat! Ţara cu atâtea minţi şi suflete strălucitoare "străluceşte" însă prin scandaluri de corupţie, justiţie făcută cu japca, sifonări de bani europeni! Ne vom abţine oare jumătate de an?

Versatul Meleşcanu spune - pe site-ul Reprezentanţei Permanente a ţării la UE - că "România doreşte bune relaţii cu Rusia". Desigur, cu condiţia să nu şifonăm interesele UE, cam fentează ministrul. Şi cum vom putea deci apăra interesele basarabenilor, afectaţi de presiunile Moscovei?

Citit 1294 ori Ultima modificare Luni, 16 Iulie 2018 18:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.