Reintrăm în Europa… liberă

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
8 comentarii

Cine şi-ar fi imaginat că la câteva decenii de la Revoluţia din 1989, când teoretic societatea românească ar fi trebuit să fie "exorcizată" de toţi "demonii" comunismului, Congresul SUA va ajunge la concluzia că este necesară relansarea serviciilor în limba română la postul de radio Europa Liberă?

Ştim cu toţii ce a însemnat acest post în perioada Războiului Rece: nu numai o sursă de ştiri într-o societate sufocată de propaganda comunistă - iată că ideea de "ştiri false" nu este chiar atât de nouă precum pare, mai ales într-un spaţiu totalitar - dar şi unul dintre principalele instrumente pentru susţinerea valorilor lumii democratice, de dincolo de Cortina de Fier. Dar iată că, în prezent, o nouă cortină - de această dată iliberală sau mai bine zis autocratică, vecină cu dictatura - se lasă deasupra Europei, mai ales în ţările Europei de Est. Ungaria, Polonia, Cehina şi-au făcut deja un "brand" puternic din iliberalism. Cu toată apartenenţa la NATO şi UE, n-au ezitat să marşeze puternic şi pe euroscepticism, şi pe încălcarea normelor statului de drept. Acest lucru i-a încurajat şi pe unii dintre liderii politici din România să marşeze pe această idee, să inventeze teorii ale "statului paralel", conspiraţii "soroşiste" sau "dictate bruxeleze", totul, în fapt, pentru a scăpa de presiunea demersurilor anti-corupţie. Aşa au ajuns să atace tot mai des instituţiile europene, să modifice legile Justiţiei după bunul plac, să atace "multinaţionalele" care fie "sug sângele poporului", fie pun la cale "mişcări subversive" să distorsioneze sensul alegerilor libere şi să calce în picioare instituţii de bază ale societăţii.

Aproape că nu putea fi un semnal mai puternic din partea lumii democratice la adresa României (şi Bulgariei) decât reînfiinţarea secţiilor Europei Libere dedicate în mod special acestor ţări. Scopul acestora va fi (aproape) acelaşi ca în perioada comunistă: "să promoveze valorile şi instituţiile democratice şi să susţină dezbaterile în ambele ţări despre locul lor în NATO, în Uniunea Europeană şi în celelalte organizaţii occidentale". "Oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai societăţii civile şi ziarişti din ambele state şi-au exprimat îngrijorarea asupra faptului că dezinformarea, corupţia şi dezbinarea societăţii subminează sistemele politice", se mai arată în comunicatul oficial în care se anunţă reînfiinţarea celor două secţii ale Europei Libere.

În 2017, postul a fost interzis în "democrata" Rusie, fiind declarat "agent străin". Oare cum vor sta lucrurile în "democraţia noastră (tot mai) originală"?

Citit 1667 ori Ultima modificare Vineri, 20 Iulie 2018 17:46

8 comentarii

 • postat de Un fan de Modern Talking Duminică, 22 Iulie 2018 23:20 188.24.244.*** Link la comentariu
  1
  2

  Ascultam regulat Vocea Americii pentru stiri, Europa Libera pentru muzica si Radio France International, fiind pasionat de limba franceza. Am scris o scrisoare la Europa Libera, pentru rubrica Metronom, prin 1986, cu expeditorul in clar, imediat s-a interesat de mine un securist. Tata era simplu membru de sindicat, i-a spus securistului de la intreprindere sa se duca in pastele ma-sii ca n-am incalcat nici o lege, ca am prieteni de FanClub cu care corespondez in URSS, Franta si Finlanda si vor scrie ei la Europa Libera ca mie imi este interzis. Nu m-a mai deranjat nimeni pe tema respectiva, dar corespondenta imi era desfacuta si citita tot timpul, inca ma mai gandesc daca sa dau statul roman in judecata pentru violarea corespondentei si sa cer daune, solidar cu prietenii mei de odinioara.
  Dupa revolutie in anii 90 securistul era patron si avea o reprezentanta auto in Galati.
  Cred ca reinfiintarea postului Europa Libera, este binevenita in conditiile in care Romania este guvernata discretionar de oligarhie penala, care duce tara departe de valorile si libertatile europene, intr-un razboi continuu cu cetatenii, la fel ca in vremea comunismului. In acele timpuri asemenea posturi informau corect si prompt tot ce refuza presa comunista, de exemplu despre naufragiul navei Mogosoaia am auzit la Vocea Americii, tacerea presei romanesti (in special a celei galatene) a permis criminalului vinovat de moartea a peste 200 cetateni romani sa scape de pedeapsa.

  Raportează
 • postat de Ulise Duminică, 22 Iulie 2018 14:19 82.137.13.*** Link la comentariu
  2
  3

  Nu se fac înscrieri pentru susținătorii voluntari din România Galați Tecuci și Tg Bujor Cuca și Smârdan la Europa liberă ? Se dă avans și lichidare ? Sau NUMAI LICHIDARE când ștergeți iar putina și ne lăsați pe mâna celor de la care ne-ați luat ? Am impresia că voi Prezicătorii și Profețiile de la EUROPA libera numai aveți pe cine să mai Trageți în Piept Băi nene bai Bulgaroii cu Ceafă Groasă și Românașii care au mai rămas prin țările lor s-au săturat să m-ai fie amăgiți cu gumă de mestecat și cu Formația ABBA Vedeți cu cei care au Plecat la voi în Occidentul vostru drag ce le mai SUFLAȚI in Urechi Poate greșiți și îi trimiteți Acasă

  Raportează
 • postat de Cornel Duminică, 22 Iulie 2018 13:43 79.116.104.*** Link la comentariu
  1
  2

  Respect ,,Europa libera" ! Posturi de televiziune si ziare mizerabile trebuiesc anihilate prin prezentarea reala a starii de fapt din societate , prin informarea corecta a populatiei si educarea acesteia . Daca in trecut Europa libera a fost de un real ajutor, va fi si in continuare un varf de lance in lupta pentru eliminarea raului din statele cu o frageda democratie .

  Raportează
 • postat de Suzi Quatro Sâmbătă, 21 Iulie 2018 13:24 82.137.13.*** Link la comentariu
  10
  3

  Acum cine Mama Dracului vă mai Finanțează Tot așa și așa? Ne mai dați gumă de mestecat cu aromele capitaliste și de banană care ne-au distrus și ne-au făcut o mică alergie alimentara de ne-am trezit în Capitalism Nici Brucan nu a crezut că Stupid People e atât de Naiv și a putut fi dus la abatorul Revoluției de Revelion Acum ce Mama Dracului mai vreți de la Stupid People am rămas toți SĂRACII Cocoșații de Munca și cei tineri sănătoși buni pentru Banca de Organe care vor bătaie în Piața Victoriei de Cumetrie Oltenească și nu știu de la cine o vor Primi De la Bruxelles de la Ruși sau de la Bush Dar cică au ordin să vină cu Topoare furci bâte că vrea un Tovarăș Șef din PNL Voi ăstea de la Europa liberă poate le arătați și unde să bată și pe cine că așa este în Democrația Occidentală Sa nu mai orbecăiască tinerii cum ați făcut și cu cei mai bătrâni Aratatile Maimuță sa se bucure și ei pe Lumea Cealaltă

  Raportează
 • postat de Observator Sâmbătă, 21 Iulie 2018 11:16 89.136.1.*** Link la comentariu
  6
  6

  Domnule Amalinei. Si dvs. dezinformati, pentru ca inainte de textul "În 2017, postul a fost interzis în "democrata" Rusie, fiind declarat "agent străin". Oare cum vor sta lucrurile în "democraţia noastră (tot mai) originală"?" trebuia sa spuneti ca aceasta decizie a Rusiei a venit ca raspuns la decizia americana de a declara postul de TV Russia Today ca "agent strain" si de a-l interzice in SUA.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Sâmbătă, 21 Iulie 2018 10:34 5.13.239.*** Link la comentariu
  7
  7

  Libertatea e o iluzie! Libertatea ii da zbor liber BANUL si REALTIILE! Iar parile secte, ce conduc lumea de cateva sute de ani sau mai mult... nu permit asa ceva in tarile subdezvoltate! Intr-un fel este logic, sa ii vezi pe aia ce stau in birt cu orele, pe la Paris sau New York facand de ras tara lor... cread dezgust si exteriorizant caracterul lor infect de incultura !
  Dar ce te faci cand nu ai neghina, si-ti bati joc de cei ce MERITA sa vada asa meleaguri, nu numai eterna si fascinanta Romania mai scumpa ca o tara straina si saracita pe fatza !

  Raportează
 • postat de mat-usa Sâmbătă, 21 Iulie 2018 09:32 89.136.231.*** Link la comentariu
  4
  15

  Daca incompetenta politicienilor , hotia , curvia , in general tot ce are o primata s-ar rasfrange doar asupra lor nu ar fi nici o problema . Am avea niste ticalosi autodenuntati pe care ii putem izola si gata . Dar nu este asa , societate are de suferit in ansamblul ei . Adica toti cei care au votat acesti nemernici . Iar votantii sunt parintii nostri , fratii nostri , prietenii nostri . In general ei nu stiu cum se traieste decent in Occident , ce inseamna sa ai acces la cultura , sanatate , educatie , etc , etc , ei nu stiu ca ce a furat Dragnea et comp afara are un muncitor mediu , acesti votanti de ciuma rosie sunt in majoritate inculti , asistati , pensionari , profitori ai partidului . Este de o tristete mare ce se intampla acum cu acesti dezaxati care ne conduc dar speranta este ca nu vor reusi sa distruga ce am construit cu atata truda si compromis .

  Raportează
 • postat de Remus Sâmbătă, 21 Iulie 2018 07:59 82.137.13.*** Link la comentariu
  11
  6

  Chiar ducem lipsă de un Post de știri care să ne amețească in sens invers proporțional față de Televiziuni După Egalite Fraternite Libere cei care au Amețit Romania Comunistă și a făcut-o Capitalistă revin și vor sa ne cânte și Prohodul Democrației de Cumetrie Vă mulțumim din inimă Europa Liberă ne-ați deschis căile spre Capitalism dar ați închis Porțile Democrației Occidentale Tot din Elveția emiteți că să știm și noi unde să vă trimitem scrisori să ne mai dați gumă de mestecat că i-am uitat gustul Suntem Asistați Sociali și Economici aiUE Vă mulțumim din inimă pentru tot ce ne-ați făcut pe Lumea asta Poate cel de Sus râde că ne-am deșteptat cam târziu

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.