Reintrăm în Europa… liberă

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Cine şi-ar fi imaginat că la câteva decenii de la Revoluţia din 1989, când teoretic societatea românească ar fi trebuit să fie "exorcizată" de toţi "demonii" comunismului, Congresul SUA va ajunge la concluzia că este necesară relansarea serviciilor în limba română la postul de radio Europa Liberă?

Ştim cu toţii ce a însemnat acest post în perioada Războiului Rece: nu numai o sursă de ştiri într-o societate sufocată de propaganda comunistă - iată că ideea de "ştiri false" nu este chiar atât de nouă precum pare, mai ales într-un spaţiu totalitar - dar şi unul dintre principalele instrumente pentru susţinerea valorilor lumii democratice, de dincolo de Cortina de Fier. Dar iată că, în prezent, o nouă cortină - de această dată iliberală sau mai bine zis autocratică, vecină cu dictatura - se lasă deasupra Europei, mai ales în ţările Europei de Est. Ungaria, Polonia, Cehina şi-au făcut deja un "brand" puternic din iliberalism. Cu toată apartenenţa la NATO şi UE, n-au ezitat să marşeze puternic şi pe euroscepticism, şi pe încălcarea normelor statului de drept. Acest lucru i-a încurajat şi pe unii dintre liderii politici din România să marşeze pe această idee, să inventeze teorii ale "statului paralel", conspiraţii "soroşiste" sau "dictate bruxeleze", totul, în fapt, pentru a scăpa de presiunea demersurilor anti-corupţie. Aşa au ajuns să atace tot mai des instituţiile europene, să modifice legile Justiţiei după bunul plac, să atace "multinaţionalele" care fie "sug sângele poporului", fie pun la cale "mişcări subversive" să distorsioneze sensul alegerilor libere şi să calce în picioare instituţii de bază ale societăţii.

Aproape că nu putea fi un semnal mai puternic din partea lumii democratice la adresa României (şi Bulgariei) decât reînfiinţarea secţiilor Europei Libere dedicate în mod special acestor ţări. Scopul acestora va fi (aproape) acelaşi ca în perioada comunistă: "să promoveze valorile şi instituţiile democratice şi să susţină dezbaterile în ambele ţări despre locul lor în NATO, în Uniunea Europeană şi în celelalte organizaţii occidentale". "Oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai societăţii civile şi ziarişti din ambele state şi-au exprimat îngrijorarea asupra faptului că dezinformarea, corupţia şi dezbinarea societăţii subminează sistemele politice", se mai arată în comunicatul oficial în care se anunţă reînfiinţarea celor două secţii ale Europei Libere.

În 2017, postul a fost interzis în "democrata" Rusie, fiind declarat "agent străin". Oare cum vor sta lucrurile în "democraţia noastră (tot mai) originală"?

Citit 1978 ori Ultima modificare Vineri, 20 Iulie 2018 17:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.