Nu ne-am născut să stăm la coadă!

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"Pe 1 martie, mama mea a murit la rând la abonamente, la coadă la Transurb. Şi dorinţa mea cea mai mare a fost să reuşesc să implementez un mod ca aceşti oameni să nu mai stea la rând la abonamente, pe ploaie, pe frig", mărturisea, în luna mai a acestui an, Adrian Negraru. La acel moment era directorul general al companiei publice de transport, iar câteva zile mai târziu avea să-şi depună demisia.

De la 1 septembrie, în loc de ploaie şi frig, gălăţenii care beneficiază de facilităţi în transportul public local au stat la cozi sub soarele de foc. În majoritate covârşitoare, pensionari! Unii ar spune că, nefiind obligaţi să meargă în fiecare zi la serviciu, ar mai putea avea un pic de răbdare, pentru a nu fi nevoiţi să aştepte ore în şir, în picioare, în dogoare. Însă fiecare dintre ei îşi ştie nevoile şi obligaţiile pentru care, zilnic, călătoreşte cu mijloacele de transport în comun.

Alţii ar comenta amar că sunt "căliţi" la cozile lungi şi grele la care au aşteptat, în anii comunismului, pentru carne, lapte, portocale. Şi chiar dacă au "exerciţiul" răbdării şi al socializării la coadă, asta nu înseamnă a-i ţine la rând, în faţa unui ghişeu, este un gest de normalitate. Din contră!

Cei mai radicali cataloghează facilităţile în transport drept "pomană electorală", care poate fi acceptată în orice condiţii, inclusiv stând la coadă.

Eu am fobie de cozi. Numai ideea de a aştepta la coadă îmi pune, parcă, o greutate pe piept. Însă n-am uitat povaţa învăţată în copilărie: "Cine n-are bătrân să-şi cumpere". Şi am fost uluită de reacţia pe care au avut-o vârstnicii care formau în rând la ghişeul Transurb atunci când un cetăţean le-a reproşat că se lasă umiliţi la cozi! Şi-a primit blesteme cât pentru toată viaţa… "Noi am construit Galaţiul acesta!", spun pensionarii, cărora li se pare normal ca acum, în toamna vieţii, să fie sprijiniţi de autorităţi! Fie şi cu un abonament semi-gratuit pe o linie sau două.

Trecând peste teorii, păreri şi scenarii, e firesc ca elevii şi studenţii, precum şi gălăţenii aflaţi în nevoie, fie că e vorba de persoane fără venituri, de şomeri sau pensionari, să primească sprijin în transportul public local. Numai că e misiunea autorităţilor, măcar pentru anul viitor, să găsească o soluţie care să nu implice aşteptarea la rând. Pentru că nu ne-am născut să stăm la coadă!

Citit 3593 ori Ultima modificare Duminică, 02 Septembrie 2018 17:04

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de batranul.
  Luni, 03 Septembrie 2018 18:45
  79.116.110.***
  Emiterea noilor abonamente trebuia inceputa cu 30 zile inaintea expirarii celor vechi. In acest caz nu ar mai fi aparut cozi. Dar Transurb si primaria trebuie sa-si bata joc de oameni, altfel nu se simt ei bine....
  2
  6
  Raportează
 • postat de Remus
  Luni, 03 Septembrie 2018 17:08
  82.137.14.***
  Domnule Filip noi românii suntem mai Democrați decât Bush Iar Ajutorul Social este inventat Chiar de Americani Adică dacă este CAPITALISM de CUMETRIE OLTENEASCA De ce noi SĂRACII EUROPEI nu putem să beneficiem de aceleași drepturi și libertăți fundamentale că Toți SĂRACII EUROPEI Noi suntem ROMÂNI cu MUCIi ALTORA pe PIEPTUL de ARAMA adică de categoria a doua Dacă va considerați DEMOCRAT LIBERAL vin doi Ani cu patru RUNDE de ALEGERI LIBERE Deci veniți La VOT cu cei care GÂNDESC DEMOCRAT LIBERAL și dacă CÂȘTIGAȚI ALEGERILE vă puteți bucura să vă APLICAȚI ideile DEMOCRAT LIBERALE care nu sunt bune nici inSUA URA și succes la ALEGERI LIBERE la FEMEI și în AFACERI
  0
  2
  Raportează
 • postat de Alina
  Luni, 03 Septembrie 2018 13:28
  5.13.131.***
  Stimabilii pensionari cred ca n-au aflat ca abonamente se elibereaza IN FIECARE ZI ! Nu numai la inceputul lunii! Ar putea sa stea linistiti doua-trei zile acasa, fara "sa se dea cu autobuzul" si sa se duca DUPA data de 5-6-7 ale lunii sa-si scoata abonament. Dar e greeeu...
  2
  18
  Raportează
 • postat de julien
  Luni, 03 Septembrie 2018 09:51
  188.24.193.***
  aceste cozi reflecta nivelul de trai ridicat pe cele mai inalte culmi de psd si alde.
  2
  12
  Raportează
 • postat de Filip
  Luni, 03 Septembrie 2018 09:41
  5.13.188.***
  'Trecând peste teorii, păreri şi scenarii, e firesc ca elevii şi studenţii, precum şi gălăţenii aflaţi în nevoie, fie că e vorba de persoane fără venituri, de şomeri sau pensionari, să primească sprijin în transportul public local. '

  Nu, nu e. Firesc este ca fiecare sa plateasca pentru abonament. Ne-am obisnuit ca ideea asta de stat social, sa fim multumiti cu servicii de proasta caliate, dar gratis, in loc sa ne bucuram de beneficiile pietei libere: calitate care evolueaza (de ce ar fi statul interesat sa ofere servicii mai bune, daca oricum nu e interesat sa faca profit?) si preturi competitive. Dupa distinsa jurnalista, e normal ca toate persoanele fara venituri sa aiba parte de abonamente gratis, dar atunci ar putea spune persoanele care muncesc, pe care se bazeaza economia 'Noi de ce nu?'.

  Adevarul e ca romanul inca are alergie la piata libera, la capitalism. Dovada in cazul asta e bucuria majoritatii oamenilor cand s-au desfiintat maxi-taxiurile. Iar acum in loc sa-i reprosam Transurbului faptul ca in ciuda monopolului pe care-l are, investitii nu s-au facut, profit nu face, in schimb mai ofera niste gratuitati (din banii nostri, sa nu ne imaginam altceva), ca sa fie poporul prostit.
  2
  15
  Raportează
 • postat de Sabrina
  Luni, 03 Septembrie 2018 08:44
  82.137.14.***
  Anul trecut am avut abonament anual Dar cum se apropie Alegerile trebuie să ne AMINTEASCĂ cineva ce Partid ne dă ajutorul Și atunci sa fracționat perioada de valabilitate a abonamentelor Un alt motiva fost și creșterea Pensiilor de la1 Iulie Mai rău este la iarnă dar și acum se poate întâmpla să mori la rând
  2
  4
  Raportează
 • postat de dobre V.
  Luni, 03 Septembrie 2018 08:19
  78.96.253.***
  Metoda e simpla ! organele locale sa aprobe eliberarea anticipata, cel putin 30 zile.
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.