Drumul umilinței pentru bolnavii de scleroză multiplă

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

O mie de euro este costul mediu lunar al tratamentului unui pacient diagnosticat cu scleroză multiplă, principala cauză de invaliditate în cazul tinerilor. Pentru a avea acces la terapiile care țin afecțiunea sub control, bolnavii din majoritatea județelor țării sunt obligați să străbată, odată la câteva săptămâni, un adevărat drum al umilinței.

Din mai 2015, odată cu adoptarea unei noi reglementări în privința programelor de sănătate, furnizorii de medicamente nu le-au mai putut prescrie direct pastile pacienților, așa cum se întâmpla până atunci. Astfel, pacienții cu scleroză multiplă din Galați și din restul zonei Moldovei au fost obligați să străbată la fiecare câteva luni sute de kilometri până la Iași, pentru a intra în posesia tratamentului costisitor, însă indispensabil pentru calitatea vieții lor.

Pentru mulți dintre acești bolnavi și pentru familiile lor, banii cheltuiți pe drum și, eventual, pe cazare reprezintă o bună parte din venitul lunar. De cele mai multe ori, diagnosticul de scleroză multiplă vine la pachet cu o pensionare pe caz de boală, ceea ce afectează grav veniturile familiei.

Prevederea intrată în vigoare în mai 2015 este inumană și pentru că îi obligă pe bolnavi să străbată sute de kilometri cu trenul sau cu microbuzul, pentru a merge la spitalul ieșean unde se găsește tratamentul. Deoarece atacă sistemul nervos central, scleroza multiplă se manifestă, de multe ori, prin slăbiciune musculară, care poate duce chiar la paralizia unui membru sau a unei întregi părți a corpului. Astfel, acești bolnavi aproape imobilizați în scaunul cu rotile sunt chinuiți pe șosele groaznice ale Moldovei sau în trenurile care merg cu viteza căruței pentru tratamentul "asigurat" de stat.

Asociațiile de pacienți estimează că în România trăiesc în jur de 10.000 de bolnavi de scleroză multiplă. Mai puțin de jumătate dintre aceștia beneficiază de tratament prin programul național desfășurat de Ministerul Sănătății. Statul nu știe astfel nimic și nici nu pare că ar vrea să se intereseze de soarta câtorva mii de pacienți grav bolnavi, mulți dintre ei tineri care nu au împlinit încă vârsta de 40 de ani.

Citit 1572 ori Ultima modificare Joi, 18 Octombrie 2018 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.