Căldura oraşului, o pălărie prea mare pentru autorităţi

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Gestionarea unor probleme mai complexe rămâne o pălărie prea mare pentru autorităţile locale. Şi nu ne referim aici doar la mandatul lui Ionuţ Pucheanu, actualul primar. Au fost nenumărate situaţii asemănătoare şi sub conducerea celorlalţi edili. De câte ori n-au fost surprinse autorităţile locale de venirea frigului, deşi se ştie că asta se întâmplă natural la fiecare început de noiembrie. Nu-mi amintesc toamnă în care gălăţenii să nu fi tremurat măcar puţin, până se dezmeticesc mai marii oraşului.
De fapt, toate aceste lucruri par să pornească de la proverbialul dezinteres românesc pentru ceea ce se întâmplă cu cel de alături. Se pot găsi foarte uşor soluţii dacă într-adevăr îţi pasă, pentru că atunci prevezi din timp zonele unde ar putea apărea blocaje şi faci în aşa fel încât să le ocoleşti.
Vina pentru faptul că mii elevi tremură în şcoli de o săptămână şi, probabil, vor mai tremura alte câteva zile şi săptămâna viitoare nu e numai a primarului. Sunt directori şi directoraşi şi şefi de servicii care, dacă şi-ar fi văzut cu seriozitate de treabă, ar fi ştiut că avizele de la furnizorul de gaze nu se obţin peste noapte, ar fi urmărit problema, ar fi dat telefoane peste telefoane ca să fie siguri că lucrurile sunt pe făgaşul cel bun. Aceştia însă au preferat să arunce motanul în curtea directorilor de şcoli, care n-au nicio pregătire în domeniu şi nici nu e treaba lor să facă achiziţii de centrale. Vina o poartă şi cei de la Distrigaz, care sunt stat în stat, când vine vorba de hârtii obţinute de la ei. Şi cei care aprobă banii prin proiectele europene se mişcă încet.
Astfel, în unele şcoli s-a început înlocuirea caloriferelor din timp, după care, la începutul anului şcolar, au fost scoase şi montate altele, din aluminiu, nu de tablă, cum fuseseră montate iniţial, pentru că primele nu mai corespundeau proiectului nou de anvelopare. Alţi bani, alte întârzieri.
Şi nu în ultimul rând, vinovaţi suntem şi noi, părinţii, care ani la rând n-am făcut nimic ca să urnim toate aceste lucruri care merg cu viteza melcului la noi. Am asistat pasivi, am comentat pe la colţuri, pe reţelele de socializare, mai nou, şi am aşteptat să facă alţii în locul nostru ceva.

Citit 2224 ori Ultima modificare Vineri, 16 Noiembrie 2018 17:54

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de infrigurat
  Luni, 19 Noiembrie 2018 08:02
  109.97.51.***
  Primarul asta sa inteleaga ca lumea are nevoie sa pornesca sistemul centralizat sau acum realizeaza ca a dat oamenii afara de la CALORGAL si nu mai are cu cine porni. Sper ca locuitorii acestui oras sa-i deschida mii de procese sa-l sature pe priomar de deciziile luate.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Locuitor al acestei cetăți
  Duminică, 18 Noiembrie 2018 21:33
  89.136.231.***
  Se omite un lucru fundamental. Blocurile și apartamentele construite până în 1990 nu au fost proiectate pentru centrale de apartament; nici măcar pentru centrale de bloc. Municipalitaea trebuia să intervină pentru amenajarea cetralelor de cartier, de cvartaluri sau de blocuri alăturate. Și să nu mai dăm vina pe un partid sau altul, pe un primar sau altul. Există vreun consilier local care să fi semnalat pericolul și să fi cerut efectuarea de studii pentru o rezolvare corectă?.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Franz Ela
  Duminică, 18 Noiembrie 2018 14:40
  89.136.231.***
  Deja se vede efectul renuntarii la sistemul centralizat de caldura . Multe viroze , bronsite , sclerozite , laringovite- de la linsul in k0o-r la psd , Numai idioti in psd-alde seko , bagati la temnita si pusi la munca .
  0
  7
  Raportează
 • postat de goblin
  Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018 19:05
  82.78.124.***
  Domnule Teo, sistemul de incalzire centralizat al orasului NU mai functioneaza, au fost tentative de a-l resuscita, costa prea mult, obliga cetatenii deconectati sa plateasca pentru un serviciu de care nu beneficiau si mereu erau avarii.
  Poluarea e singurul argument valabil din pledoaria dvs, cu reglementari in domeniu se poate evita.
  In tari occidentale am vazut incalzire pe radiatoare electrice, mare parte din electricitate e produsa acolo de eoliene si fotovoltaice.
  12
  7
  Raportează
 • postat de teo
  Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018 08:00
  89.137.229.***
  Nu diluati raspunderea, primarul(consiliul local) a avut(are) un serviciu si o societate de dstributie a caldurii care au fost gestionate foarte prost si care in ultima instanta vor fi distruse pentru ca asa vor intresele celor care distribuie si monteaza centrale murale (de apartament).Centrale de apartament care cand deschid fereastra sa aerisesc imi baga poluarea in casa. Exista si la ora actuala un sistem care arunca gazele arse la 100m inaltime in afara orasului care (a produs zeci de ani) produce caldura si poate fi distribuita aceasta caldura, apa calda cu minime investitii pentru a reduce pierderile la distribuitor ( Calorgal). Asta e solutia cea mai eficienta la un pret de pina in 300 lei/Gcal, folosita, promovata si in tarile occidentale-sistem centralizat, dar la noi datorita unor interese marunte(dstribuitorii si montatorii de centrale) nu se vrea si de accea tremura elevii si nu numai.Cat va costa caldura produsa de minicentralele de cartier!Documentati doamna redactor si solutia similara din orasul Onesti unde din 23 de microcentrale de cartier mai functioneaza una singura care alimenteaza spitalul municipal si asta datorita pretului de cost enorm al caldurii-aviz si primarului!!
  5
  22
  Raportează
 • postat de Vinatori-Galati
  Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018 07:48
  188.24.219.***
  Nu vreau sa iau nici apararea directorilor sau a Primariei dar ... eu am inceput demersurile din februarie 2017 si nici acum nu am gaze desi de 2-3 luni mi-au tot promis ca pana in iarna am. DISTRIGAZ se acopera cu contracte bine facute. De ex ei fac lucrarea in termen de 6 luni de la .... obtinerea autorizatiei de a sparge strada. In plus daca vine iarna se prelungeste durata de executie cu zilele/lunile in care nu se poate lucra ... oare nici hartiile nu se pot face iarna ??? Pana anul acesta era o singura firma ce facea lucrarile pe sub pamant in tot judetul Galati + ceva lucrari pe la vecini. Colaborarea lor este asa de buna ca se apara unii pe altii. Doar cand sunt prinsi la inghesuiala spun ca celalalt e de vina dar nu fac nici un demers sa grabeasca lucrurile si sa amendeze in vreo un fel greseala celuilalt.
  3
  19
  Raportează
 • postat de florin
  Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018 07:06
  79.114.160.***
  Cine raspunde de faptul ca foarte mult timp politicienii galateni au blocat montarea de centrale termiCe in apartamente formind acele zone unitare??????De la Nicolae pina la Pucheanu toti primarii care au tinut pe linga ei directori,directorasi de partid trebuie sa raspunda!!!Dar cine sa-i ancheteze???Pentru ca cineva a fost imuscat pentru genocid in tara asta!Si unul din motivele descrise ca genocid a fost ca populatia a fost tinuta in frig!!!!!!!Acum ca suntem democrati ,capitalisti ,ca am intrat in NATO,UE sau mai stiu eu ce nu este genocid????Faptul ca tinem batrini in frig nu este genocid????Acum este vorba de lipsa de resurse a persoanei care sta in frig??????PSD-UL din Galati este principalul vinovat de aceasta situatie !!!!SI MEMBRII IMPORTANTI AI ACESTUI PARTID AR TREBUI SA PLATEASCA !!!!!SI NU NU MAI LA VOT!!!!!NU II VREAU IMPUSCATI DAR AR TREBUI SA PLATEASCA PENAL PENTRU STAREA JALNICA A ORASULUI GALATI!!!!!!!!!!!!
  4
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.